vrijdag 3 april 2015

Goede Vrijdag vooral voor zwart

Op Goede Vrijdag wordt herdacht dat Jezus gekruisigd werd. Een offer dat hij bracht en toen volgens de bijbel een zwarte dag (donker op de aarde) was. Het kan dan ook geen toeval zijn dat het juist deze avond de zwartspelers het geluk aan hun zij hadden. Van de vijf partijen die voor de interne van de keizergroep gespeeld werden eindigden vier in winst voor zwart. Alleen Patrick Arends wast zijn handen in onschuld door de foutjes van Ed Lorwa als een cadeautje aan te nemen.

Alano de Wit speelde tegen Elnathan Ghebreal. Hoewel het een lange partij had mogen worden speelden beide zo snel dat het meer een rapid leek. Alano zag daarbij een stap 1 of 2 over het hoofd en verloor daardoor de partij.

Voor Fleur Arends was het een soort van ladynight. Zij mocht spelen tegen Marjolein Osinga. Dan weet je het wel. Marjolein weet een veelvuldig een verdediging op te zetten waar menig hersenpan zich al over heeft mogen breken. Dan wordt de druk op een stuk opgevoerd en voor je weet is het stuk van het bord verdwenen zonder dat je er iets voor terug ziet. Fleur stond erbij en keek ernaar. Uiteindelijk was het voldongen feit beklonken en kon Marjolein het punt naar zich toetrekken.

Fritz Dueller mocht spelen tegen Coen van Baren. En Fritz kwam een pion voor te staan. Dat klinkt al goed. Toch had Coen daar vrede mee, want nu die pion weg was, was de weg vrij voor een aardige aanval op de koningszijde waarbij meer dreigde dan verdedigd kon worden. De verdediging van Fritz viel als een kaartenhuis in elkaar.

Dominggus Paays speelde tegen Ruud Kok. Het werd geen miniatuurtje. Er waren 47 zetten gespeeld toen Ruud voor de tweede keer die avond zijn dame in de aanbieding deed. En daardoor een verse vrijpion creeërde. Net na de opening had Ruud namelijk een pionnetje gestopt die aan het eind het verschil had uitgemaakt. Dominggus verweerde zich goed en hield toen er alleen nog maar koningen en pionen op het bord stonden rekening met de oppositie van de koningen, met het kwadrant van de pionen en tempowinsten. Het was het overwicht van één pionnetje dat vanavond het verschil maakte. Het had net zo goed anders kunnen zijn.

De stand in de Keizersgroep is daardoor:


 
 


3 opmerkingen:

Gerrit Boer zei

Ruud, wat schrijf je een levendige verslagen. Alsof ik er zelf bij was. Geweldig.

Arjan zei

Ook in groep 1 was het een goede dag voor zwart.

Ton zei

Ook in de Passagecup.