dinsdag 30 december 2014

Laatste Menno Ploeger toernooi groot succes!

Afgelopen dinsdag werd voor het laatst het inmiddels traditionele Menno Ploeger toernooi gehouden.
Een toernooi waar veel CE-ers dit keer aan meededen, ter ere van wijlen Menno Ploeger of omdat het gewoon een altijd prima georganiseerd toernooi is geweest. De waardering voor Henk Greevenbosch zijn inspanningen van de afgelopen edities kwam dan ook tot uiting met een staande ovatie van de hele zaal.
Het toernooi houdt nu op in deze vorm, maar zal ongetwijfeld voortgezet gaan worden onder een andere naam de komende jaren. De laatste editie werd gewonnen door Mark Timmermans voor Harold van Dijk en Hans Bohm. Beste CE-er werd Lendert van den Ouden op een zestiende plaats.



Voor alle volledigheid zie hieronder de links voor de verslagen in woord en beeld.

Het verslag, de eindstand en 94 foto's van het 19e Menno Ploeger Toernooi.

Gijsbert 2e op Oliebollentoernooi!

Gijsbert werd na winnaar Ricardo Klepke 2e op het oliebollentoernooi. Nadat hij zijn Belgische bonbons in ontvangst had genomen wist hij te vertellen dat hij alle frustratie van het niet kunnen meedoen in de interne van zich af heeft weten te spelen. Hij speelde zelfs remise tegen de 3-voudig winnaar Mark Timmermans die makkelijk op een toernooizege leek af te stevenen door de voorronde met 6 uit 6 te winnen. Mark won in deze voorronde onder andere van Herman van Malde die zelf vervolgens in groep 2 de grootste rokade in zijn leven speelde. In het Fischerrandom had deze zet briljant geweest maar deze rij van nullen heeft geleid tot diverse meldingen bij slechtschaakoverlast.nl. Op zich niet gek want sommige stukken gleden uit over de gladde borden veroorzaakt door vallende poedersuiker van slecht spelende spelers van vorige illegale partijen. De oliebollenpolitie keek wel maar deed vervolgens bitter weinig. Vandaar dat de partijen van Lendert van de Ouden soms leken op een kaassoufle of oliebollengevecht. Toch kreeg hij als beloning bonbons mee naar huis voor zijn derde prijs in groep 2. Hans Uitenbroek was niet aanwezig maar werd node gemist tijdens het toernooi. Voorzitter van der Sloot, die heel erg hecht aan tradities, zei in zijn traditionele oudejaarstoespraak dat hij verwacht dat de Verloren Zoon van Groenoord nog wel een keer zijn enige toernooioverwinning komt verdedigen. Peter van Soest, toernooitijger bij uitstek tenslotte speelde een mooi toernooi en kwam in de finalegroep 5 terecht. Onze vier mannen deden het dus goed door in de eerste vijf finalegroepen te komen. Verder helaas waren er geen Groene Hellers te bekennen.
Het toernooi was weer ouderwets goed georganiseerd met Piet Sodderland, Rene Mersch en Ad de Veld als de spinschakers op de achtergrond. De bar draaide overuren met leuke bardames, drank en veel schalen met oliebollen, bitterballen en andere hapjes.
Volgend jaar weer natuurlijk!

woensdag 24 december 2014

CE 5 in het kielzog

Vlak voor de Kerst, tegelijkertijd met het wapengekletter van Het Vierde, heeft CE 5 gedaan wat het moest doen: winnen van de reserves van Moerkapelle in het gelijknamige dorp. Een ruime winst van 2 1/2 - 5 1/2 op Moerkapelle 2

Deze overwinning was nodig om bij de top van de ranglijst aan te sluiten. Het eerste punt werd verdeeld tussen Menno Brandenburg en Kevin Bakker. Nadat laatstgenoemde niet had gekozen voor een koningsaanval met een oprukkende h-pion. De oe's en de a's waren niet van de lucht tijdens de post-mortem, maar gedurende partij zat er na de rustige voortzetting nauwelijks venijn in de partij.

Herman van Malde liet zwart komen en nadat de aanvalsstukken van zwart waren afgeruild en/of geneutraliseerd waren, tikte Herman de koningsstelling van zwart aan gruzelementen. Met forse materiaalwinst maakte hij het koel af. Een nieuwe reeks van overwinningen?

Piet Verheij speelde een sterke partij. Vanuit een goede stelling waren er volgens Piet verschillende manieren om te winnen. Piet koos voor de eenvoudigste. "Kwaliteit wint altijd", predikt de groenteboer van Pernis. En zo is het maar net.

Gerrit Boer speelde ook een prima pot. Prima openingsopzet, actief middenspel... Toen leek het paardeneindspel even in remise te verzanden, maar met wat actieve zetten met Paard en Koning trok hij het eindspel naar zich toe.

John van de Laar zorgde voor de vier punten, nadat hij ruim de tijd had genomen voor het remiseaanbod van zijn tegenstander. Lang genoeg twijfelen dwong hem in praktische zin de remise aan te nemen.

Daarna kreeg Henk Kootkar het lastig. Een dame en een paard infiltreerden zijn koningsstelling. Tegenstander Marcel de Haan voerde de druk op en kreeg steeds meer kansen richting Henk's Koning. Een sluwe tegenstoot van Henk met een heuse loktoren leek briljant, maar een tussenschaak zorgde voor zijn eerste verliespartij sinds lange tijd.

Invaller aan onze kant was Jan Hendrik Leopold. Naar verluidt hoopte Maarten Pilgram met offers de stelling te doorbreken maar het bleek in de praktijk onvoldoende. Jan Hendrik kon een vol punt bijschrijven. Prima gedaan! Dat is nog eens waardevol invallen.

De matchpunten waren binnen maar er voltrok zich nog een titanengevecht aan het eerste bord. Nadat Eduard Smits onder de aanvalsdruk vandaan kon komen en de dames geruild werden, sloeg Ron Droog Eduard's remiseaanbod af om hen nog tot het uiterste te dwingen in het eindspel. Eduard had de minste tijd en gaf een stuk weg. Niemand kon het meer bijhouden, maar het werd toch remise toen alle pionnen van het bord waren. Wat een pot!?

We kunnen in 2015 nog steeds naar boven kijken!


Moerkapelle 2           1642 - Charlois Europoort 5    1738 2½ - 5½
1. Ron Droog               1700 - Eduard Smits            1768 ½  - ½
2. Mart Jan Luteyn         1560 - John van de Laar        1775 ½  - ½
3. Christiaan Noorland     1736 - Herman van Malde        1817 0  - 1
4. Kevin Bakker            1636 - Menno Brandenburg       1782 ½  - ½
5. Marcel de Haan          1728 - Henk Kootkar            1682 1  - 0
6. Ad Voerman              1663 - Piet Verheij            1778 0  - 1
7. Jan Blok                1536 - Gerrit Boer             1674 0  - 1
8. Maarten Pilgram         1575 - Jan Hendrik Leopold     1626 0  - 1


De beste wensen van:
Eduard Smits,
teamleider Charlois Europoort 5

woensdag 17 december 2014

CE 1 haalt verrassend hard uit tegen Groningen 1


Zaterdag jl. trad CE 1 aan tegen Groningen 1; een team dat momenteel nog stijf onderaan staat, maar wél in een niet zo ver verleden nog landskampioen was en nog altijd twee grootmeesters, een geroutineerde IM en een FM in de basisopstelling heeft staan. Titelhouders hebben wij uiteraard ook en winnen kan, maar het woord "verrassend" slaat met name op de manier waarop dat geschiedde.

Want Groningen trok nog een blik kwaliteit open: niet alleen Jan Werle (ik herinner u er even aan dat hij enkele jaren geleden tweede werd in Liverpool op de open Europese kampioenschappen als ik me niet vergis), maar ook een volstrekt onbekende speler met een Russische naam, Tigrakov of zoiets, meldden zich. Nooit van gehoord, maar hij nam wel plaats tegen Loek op bord 1, dus sterk moest hij wel zijn. Beide spelers waren gewaarschuwd en op hun hoede en puntje bij paaltje wist Sergej Loek op remise te houden in herkenbare stijl met leesbaar handschrift (vooral dat van Loek, hoewel dat van Sergej er ook wel mag zijn met bovendien K, D, T, L en P waar K, D, T, L en P bedoeld worden). Het lijkt een kalme partij, maar het lijkt of Tiviakov na zet 15 wel een beetje nerveus wordt: ik denk dat niet iedere schooljuf zijn handschrift nog zou goedkeuren, terwijl Loeks handschrift onberispelijk blijft.


De notatieformulieren van Roger en Jan jr. heb ik niet mogen ontvangen, hoewel ik niet de illusie heb dat ik het handschrift van één van beiden zou kunnen ontcijferen. Normaliter is dat geen groot probleem, want met redeneren logisch denken kun je dan vak nog wel hiaten invullen, maar Rogers stijl kennende: prutsen en vervolgens met een zwendel de winst binnenhengelen, heb ik niet de illusie dat reconstrueren in zijn geval zinnigerwijs haalbare kaart is. Ik zal hem nog vragen of hij zijn partij in een Chessbasbestand wil aanleveren, hoewel: goede kans dat hij niet eens Chessbase heeft! Jans partij heb ik wél gezien; dat wil zeggen: vanaf het late middenspel. Jan had twee lopers tegen een loper en twee pionnen. Met de dames nog op het bord, Jans koning open en de twee pionnen redelijk ver opgerukt was de stelling onoverzichtelijk; ik dacht dat Jan voordeel had met reële tegenkansen voor Hulshof. Uiteindelijk eindigde het in een, naar Jan achteraf verklaarde, voor hem lichtelijk teleurstellende remise.


Arben speelde met wit het bekende eindspel dat in veel hoofdstukken over de Panovvariant van de Caro-Kann wordt behandeld. Het werd een bloedeloze remise en hoewel moet worden gezegd dat het handschrift van beide spelers om met Kees van Kooten te spreken piemelstijvend mooi was (ik zeg er voor de zekerheid maar even met nadruk bij dat deze woorden inderdaad niet van mij zijn, maar van Koot), geef ik Arben ter overweging om eens over te stappen op de doorschuifvariant. Los daarvan was dit uiteraard wél een nuttig halfje.


Valery was de enige verliezer aan onze kant deze middag. In een stelling met geïsoleerde pion voor wit bleef het nodige initiatief op de koningsvleugel uit en Valery verkoos vervolgens een offer van de geïsoleerde pion boven een passief eindspel, maar het initiatief dat hij had moeten krijgen in ruil voor die pion viel vervolgens tegen. Belangrijk smetje op hun partij was nog een moeilijk ontcijferbaar handschrift van beide spelers op zet 19, waardoor het lijkt of beiden op zet 20 torenverlies over het hoofd hebben gezien. Voor straf staat deze versie nu op de website van de KNSB, maar reeds voordat hij dit laatste wist, had Valery al een bestand met de juiste versie mijn kant op doen komen, waarvoor complimenten. Nu alleen nog hopen dat koos Stolk niet zo sadistisch (of masochistisch, we zijn immers Rotterdammers) is dat hij de incorrectie versie op de website laat staan.


Robin Lecomte groeide verleden jaar al door middels een behoorlijk seizoen in CE 2, maar dat hij inmiddels de talentenstatus ontgroeid is, bewees hij middels een onberispelijke overwinning met zwart tegen Erik Hoeksema. Deze partij is de moeite van het naspelen waard: een dame-Indiër waarin zwart een minderde pionnenstructuur (inclusief gedekte witte vrijpion op e6) aanneemt teneinde wits zwartveldige loper te ruilen tegen een paard en vervolgens op de zwarte velden feestviert. Naar ik aanneem betrof het hier een taxatiefout van Hoeksema, toch een gerenommeerde IM die weet waar hij mee bezig is in dergelijke stellingen en het zegt heel wat over Robins inzicht dat hij dit beter getaxeerd had dan zijn tegenstander. Wits witveldige loper wordt gedegradeerd tot huilbaby en zwart valt in via e4 en d5. Een mooie overwinning voor Robin, een uiterst belangrijk punt voor het team en een resultaat waar Groningen niet in de eerste plaats rekening zal hebben gehouden. Complimenten tot slot voor de uiterst leesbare handschriften van beide spelers, waarvan één een onberispelijk achteroverhellend meisjeshandschrift was!


Inmiddels heb ik ontdekt dat er toch een versie van de partij Meng-Pel tussen de blaadjes zit. Helaas lijkt dit geschreven in Chinees, waardoor ik meen dat het Rogers versie is, hoewel ik er met name in de beginzetten ook een mature sleg in meen te ontdekken, waardoor het ook heel goed van Pel afkomstig zou kunnen zijn. In dat geval valt het me wel een beetje van hem tegen; echt mannelijk ziet het er niet uit. Mannelijk was echter wél zijn spel, waarin hij een vroeg f7-f5 doordramde, gevolgd door g6-g5. Roger liet zich echter niet van de wijs brengen en ramde zijn pionnen naar a4, b4 en c5. Het werd een stoere koningsindische structuur met aanvallen op damevleugel versus koningsvleugel, waarbij wit reeds op zet 23 pionnen had op a5, b5, c6 en d5 en zwart ze had op e4, f5, g4 en h4. De partij werd beslist door een teleurstellende tactische wending waarbij wits pion op a5 giftig bleek, resulterend in het tweede volle punt voor de CE-jeugd, ditmaal wederom tegen een geroutineerde Groningse titelhouder (zij het “slechts” FM en zij het dat Roger inmiddels zelf ook FM is en wel gewend aan het nemen van scalpen).


Ook van de partij van Mher is slechts één versie beschikbaar, maar het handschrift is het dermate mannelijk (het zal dus wel Mhers versie zijn) dat het volstrekt onmogelijk is om het in de mij beschikbare tijd te ontcijferen. Ik ga het toch proberen één dezer dagen, maar in dit stadium moet ik helaas volstaan met de opmerking dat het eindigde in een habituele overwinning voor Mher.


Stefan scoort geweldig sinds wij hem in ons midden mogen hebben, maar ditmaal was remise met zwart tegen één van Groningens grootmeesters (Daan Brandenburg) voldoende en aldus geschiedde in een korte partij waarin zwart een klein maar onschuldig nadeeltje (geïsoleerde pion op c6) op de koop toenam en vervolgens ieder dreigend gevaar op voorhand al neutraliseerde. Beiden zullen overigens op de basisschool tevreden juffen hebben gehad, althans op zijn minst voor schrijven, dit anno 2014 ook zeer naar tevredenheid van uw verslaggever.


Dat geldt helaas niet voor de grootmeesters Bart en Sipke, waarbij ik Bart nog wel een voldoende zou durven geven, niet alleen omdat zijn handschrift 80% van de tijd wel degelijk leesbaar is, maar ook omdat mijn oordeel wordt beïnvloed door het voor CE gunstige eindresultaat. Het kan niet anders dan dat Sipke nerveus en geïntimideerd zal zijn geweest door het volgens KNSB-rating enorme verschil in speelsterkte (1 punt), anders kan ik zijn handschrift niet verklaren, dat nog het dichtst in de buurt komt van Thais of Arabisch. Bart speelde onconventioneel en ik kan mij nauwelijks voordellen dat een grootmeester zich hierdoor van de wijs laat brengen, dus wat de verklaring geweest kan zijn weet ik niet, maar in een reeds vroeg stadium won Bart middels een petite combinaison een paard voor een pion. Sipke speelde nadien nog lang door, mogelijk omdat hij niet kon geloven dat Belgen ook echt kunnen schaken, maar waarschijnlijker omdat de stelling nog lang onoverzichtelijk was en het immers een teamwedstrijd betrof, maar tevergeefs.  


Michel was nog het langst bezig in een moeilijke stelling met zwart tegen Jan Werle. Ik had de indruk dat Wit voordeel had met een pion op e7, maar zwart had een merkwaardig, want ongedekt en tegelijk niet zeer kwetsbaar paard op e5 dat op briljante wijze de boel bij elkaar hield middels het afpakken van belangrijke velden voor wits witveldige loper, gecombineerd met mogelijkheden tot ondersteuning van potentiële en echte zwarte vrijpionnen op de c- en f-lijn. Wat er daarna allemaal gebeurde weet ik allemaal niet; ik was erbij, maar ik kan me er niets meer van herinneren en met de notatieformulieren is het allemaal niet meer te achterhalen. Foei, heren! Michel en (zelfs) Jan beginnen leesbaar en duidelijk is mij dat Jan het verschil in speelsterkte uitdrukte in onaangenaam initiatief en het moet de hele middag oppassen geweest zijn voor Michel, maar rond zet 45 verandert Jans handschrift in een spaghetti waar de gemiddelde Arabier jaloers op zou zijn en ook Michels handschrift verliest het meisjeselement dat we zo goed van hem kennen en dat hem ongetwijfeld door de hoogste klassen van de lagere school heeft geholpen (een 5 voor rekenen , aardrijkskunde en geschiedenis, een 4 voor taal en een 8 voor schrijven, dat was in een tijd waarin gedrag nog niet officieel werd beoordeeld voldoende om over te gaan, althans wél in Rotterdam). Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de zetten zo in te voeren dat het Michel is die aan het langste eind trekt: in een stelling met gelijke kansen verslikt Jan zich en Michel profiteert op meesterlijke wijze (per slot van rekening is hij ook FM). Voor de einduitslag maakt het immers niet meer uit: het stond op dat moment al 6-3 voor CE. Hopelijk trappen de ratingmeesters van de KNSB en FIDE erin.


Al met al een overwinning met verrassend gemak op een middag waarin we 4 FM’s, 3 IM’s en 5 grootmeesters een het werk hebben mogen zien (de FM’s in de wedstrijden van CE 2 en CE 3 nog even niet meegeteld), inclusief aan bord 1een rechtstreekse confrontatie tussen de twee sterkste spelers in de nationale competitie.

zondag 14 december 2014

Vierde team stunt tegen CSV 1!

De voortekenen voor de wedstrijd van ons vierde team tegen CSV waren niet heel gunstig. CSV 1 had de afgelopen 16 (!!) RSB competitiewedstrijden gewonnen (het kunnen er 1 of 2 meer zijn, maar dat kon ik niet meer uit de archieven halen). Hun kopman FM Leon Koster (rating 2326) had tot nu toe een vrij imposante 20,5 uit 21 gescoord. Gemiddeld ratingverschil bedraagt zo’n 125 punten in het voordeel van CSV. Daarbij komt dat vlak voor aanvang Joris Geene zich moest afmelden vanwege een auto ongeluk van zijn moeder (inmiddels hebben we van Joris begrepen dat zijn moeder geluk heeft gehad en dat ze inmiddels weer thuis is, goed nieuws!!). Gelukkig kwam een niets-vermoedende Coen van Baren de zaal ingelopen en mocht hij gelijk na enig protest van Coen (het vierde?? heb je geen hoger team voor mij??) meteen plaatsnemen aan bord 7!


Dan de wedstrijd. Het feit alleen al dat er geen enkele remise is gevallen tekent de vechtlust van beide teams. Over de 3 nederlagen kunnen we kort zijn: Ab Kamman had naar eigen zeggen zijn avond niet en verloor kansloos van Mark Vermeer. Ook Kees van Oosterom verloor vrij regelmatig van Jan-Peter Bogers: een sterke speler die een mooie aanval lanceerde waar Kees helaas niet meer bovenop kwam. Coen van Baren bood lang dapper tegenstand, maar moest uiteindelijk toch berusten in een nederlaag tegen J. Rusch.


En dan nu de overwinningen, natuurlijk altijd het leukste gedeelte om over te schrijven. Laten we gelijk maar naar de klapper van het jaar gaan: Ton Dulk won met zwart op bord 1 van FM Leon Koster! Het lijkt een tactische grap om Ton op bord 1 te zetten, maar ik was er allerminst zeker van dat Ton zou verliezen. Ton is met zwart oerdegelijk, en ook een FM moet maar bewijzen dat die Caro-Kann van Ton te kraken is! Lange tijd bleven de heren hangen in een standaard stelling met structuren die passen bij deze opening. Toch wist Leon als allereerste een gaatje te prikken in de verdediging, en leek hij rechtstreeks op de overwinning af te gaan. Op dat  moment dacht ik dat Ton wellicht nog lichte kansen had op eeuwig schaak. Echter, op 1 of andere manier wist Ton zijn zwakke loper op d8 op f6 te krijgen. Met de dames nog op het bord en een witte koning die na een lange rokade ergens op b1 stond, werd het ineens bloedlink voor wit. Dat bleek ook wel, want Ton wist een matnet te smeden waardoor Leon niets anders kan doen dan de partij op te geven. Fantastisch resultaat natuurlijk voor Ton, die het toch moet doen met zo’n 400 ratingpunten minder. Dat verschil zal op de komende lijst in ieder geval wat kleiner worden!


Verder won Marcel den Bleker met zwart van Roel Trimp: hier leek Roel lange tijd een mooie aanval te hebben, echter deze werd door Marcel vakkundig verdedigd. Roel investeerde teveel tijd in zijn stelling. Marcel nam de aanval over en wist het punt naar zich toe te trekken. Toen had super-invaller Carel Vredenborg (onze andere topper Viktor vd Wetering was verhinderd) het punt allang op het droge tegen R. Segers: een uitstekende partij van Carel met  een mooie koningsaanval. Heel netjes! Ook Sascha wist te winnen na een wilde partij waarin hij bijna mat stond maar later een toren cadeau kreeg. Sascha werd zo matchwinner en haalde een  prachtige revanche voor zijn matige start in dit seizoen. Ten slotte speelde ik op 2 tegen Stefan Tabak: een sterke speler, oftewel: een mooie uitdaging. Ik kwam vanuit de opening in mijn vertrouwde stellingen terecht: stukken goed neerzetten en kijken of ik wat mooie velden kon pakken. Dat lukte uitstekend, en ik wist in het middenspel een mooie stelling te bereiken met een vrijpion op d6, ondersteund met een pion op e5. De vraag was of zwart dit mooie blokje kon aantasten. Met enige moeite lukte Stefan dit, alleen wel met als gevolg dat de tijd aan het wegtikken was en ik er hele leuke tactische grappen voor in de plaats kreeg. Ik heb de partij nog niet in Fritz kunnen gooien, maar mijn gevoel zegt dat ik de hele partij wel beter heb gestaan en zwart voortdurend moest opletten om niet kopje onder te gaan. Dat gebeurde wel in de eindfase waardoor ik eenvoudig kon afwikkelen naar een straalgewonnen eindspel. 


En zo was de stunt compleet: een 5-3 overwinning op een beresterk team. We hebben nu het zwaarste programma gehad en we staan boven de degradatiestreep. We zijn er nog niet, maar dit is natuurlijk een mooie opsteker. Zo zie je maar: we zijn nooit beroerd om onze vrienden in Nieuw-Beijerland een handje te helpen. Rokado mag in de volgende wedstrijd het karwei afmaken tegen CSV. De schaaksport leeft enorm in Nieuw-Beijerland dus ik denk dat ze zullen  moeten uitwijken naar een ander gebouw om alle supporters van een goede zitplaats te voorzien.


Gijsbert Kamerman

zaterdag 13 december 2014

Tweede team speelt gelijk tegen Philidor Leiden

Met invaller Tjerk Tinga op bord twee, ontving het tweede team in de vierde ronde koploper Philidor Leiden. Bij winst zouden we weer helemaal meedoen in de strijd om het kampioenschap. En winst heeft erin gezeten. Het werd een wedstrijd met wisselende kansen, maar toch vooral voor Charlois. Uiteindelijk mogen we echter nog blij zijn met een gelijkspel. 4-3 achter, John Leer nog bezig in hopeloze stelling met twee pionnen achter. Herman van Halderen in de aanval, vergeet de veiligheid van de eigen koning en gaat mat. Zo werd het toch nog 4-4.

Eerder op de middag speelde Kees van Drunen aan bord 1 een correcte remise met Nico Kuijf. Tjerk Tinga speelde verdienstelijk tegen Guido Bakker, stond misschien wel gewonnen en gaf in nog steeds voordelige stelling remise. Jelle Wiering ging er geruisloos af tegen Maarten van Harten. Marcel Schroer boekte een mooie overwinning. Hans Uitenbroek investeerde veel tijd in de opening voor een pionoffer. Stond de hele tijd wat minder maar kwam rond de 36e zet weer gelijk te staan. Spijtig genoeg was de tijd op voor het doen van 40 zetten. Lendert van den Ouden, aan bord 7 dit keer, kwam goed uit de opening. Frank Zeven liet een enorme kans liggen, zodat Lendert toch een punt kon bijschrijven. Arjen Kouwenhoven profiteerde van een vergissing van Stef van der Zon. Stef dacht een kwaliteit buit te maken, maar Arjen had verder gekeken en won een pion. Het was nog niet zo eenvoudig en Stef greep zijn kans door een kwaliteit te offeren. De stukken van Arjen werkten niet meer samen, zodat Stef een aantal pionnen kon oprapen. Hierna was het niet moeilijk meer. Balen en 4-3 achter! Het slot van de middag was gelukkig voor Charlois.

donderdag 11 december 2014

Geen indeling Groep 1A

Wegens de RSB en KNSB wedstrijden van aankomende vrijdag en zaterdag zijn er geen interne competitiewedstrijden voor Groep 1A

Succes allen komende vrijdag en zaterdag

Sascha

maandag 8 december 2014

Keizergroep op sinterklaasavond.

Vier partijen waren er afgelopen vrijdag. Deze waren eerder afgelopen dan half 1 ’s-nachts maar er was toch weer genoeg te beleven. We konden deze avond bijvoorbeeld enkele nieuwe spelers verwelkomen in de groep: Hassan en Patrick. Hassan speelde tegen Piet. Hassan bood goed tegenstand maar moest nog aan het speeltempo wennen. Piet won en verstevigde daarmee zijn 2e plek. Marjolein nam het op tegen Patrick, de vader van Joris. Joris speelt mee in groep 1 en Patrick zag hem remise spelen tegen John van de Laar. Hij dacht vast: “dat kan ik ook” en zo gingen vader en zoon met 2 remises op zak naar huis. Peter van Soest nam het op tegen Coen van Baren. Coen pakte weer een overwinning en is ondertussen stiekem opgeklommen naar de 3e plaats ten koste van onze penningmeester. De laatste partij was die tussen Zhi Yang en Gerrit. Zhi Yang besteedt tegenwoordig steeds minder tijd aan zijn partijen maar wint deze wel. Gerrit is ondertussen een middenmoter geworden en dat voor iemand uit het 5e team. Ik denk dat hij binnenkort wel een gesprekje kan verwachten met Eduard.
Aanstaande vrijdag zal het een rustige interne worden omdat team 4,5 en 7 voor de externe spelen. Team 1, 2 en 3 spelen overigens zaterdag. Is dit een record en ooit eerder voorgekomen in 1 weekend? Zo ja, dan heeft de nieuwe wedstrijdleider externe Lendert alvast zijn eerste record op zak!


De stand in de keizergroep is na 13 rondes als volgt:

zondag 7 december 2014

Kerstschaakgedachte

"Vader!"
"Ja, jongen."
"Wat is het oneindige?"
"Dat is het gebied waar twee evenwijdige lijnen elkaar snijden."
"O."
"En waar al mijn stomme zetten liggen opgeslagen."

Jaap Staal

woensdag 3 december 2014

Groep 1

De partijen op pakjesavond zijn niet helemaal uitgepakt:
Joris Geene - John van de Laar remise
Jan van Overdam - John Leer
De Pernisser John riep -bij afwezigheid van clubkampioen Jan- midden op de avond 'vlag!'.
De groepsleider zal hierover vast contact opnemen met het puberbrein?

Stevigere partijen werden in de parallelgroep gespeeld.
Kees van Oosterom speelde een lekker partijtje tegen Herman van Malde, maar dit seizoen heeft Kees het kromme-volt-virus van Adri Jumelet overgenomen. Hij kon met een wegvliegloper kiezen voor pionwinst, maar hij koos een zet later voor stukverlies. Het zit Kees dit seizoen niet mee in de interne competitie.
Marcel Schroer wilde zijn seizoen toch nog wat kleur geven met een mooi (onduidelijk) stukoffer tegen Eduard Smits. Het werkte, en sinds lange tijd was Eduard eens relatief vroeg klaar met zijn partij. (0-1)

En nog twee remises, maar wat voor remises?
Marcel den Bleker en Arjen Kouwenhoven gaven elkaar geen strobreed toe. Een remise waar geen hooibergspeld tussen te krijgen was.
Dan de klapper van de avond: Arjan van der Leij -die een moeizaam seizoen wil ombuigen naar het niveau dat hij vaak laat zien in rapidpartijen- tegen Hans Uitenbroek -bij wie de punten hem in de schoot gegooid lijken te worden. Na 14 zetten, inclusief Frans stukoffer, hadden beide heren meer tijd dan waar ze mee begonnen waren. Het schaken kon beginnen. Hans koos later in de partij voor het teruggeven van het stuk, maar kwam hierdoor twee pionnen achter. 'Stukken kunnen in de doos' riposteerde een speler van Fianchetto met de voor hem bekende rotsvaste stelligheid. De beide spelers dachten daar anders over. Arjan ging dameruil uit de weg, want een pionneneindspel met twee pluspionnen leek hem te moeizaam. Vervolgens bleef Hans met zijn Dame de Koning te bestoken met schaakjes. Na veertig schaakjes, waarbij de zwarte Koning bijna alle hoeken van het bord kreeg te zien, bleek het in de praktijk geen eeuwig schaak te zijn en bleek de 35-zettenregel een 50-zettenregel te zijn. Vlak voor het verversen van de notatievellen pakte Hans om half één 's nachts alsnog de remise. Kijk, dan krijg je waar voor je contributie.

1. Hans Uitenbroek 6,5 uit 7
2. Marcel den Bleker 5 uit 8
3. Cor de Wit  4,5 uit 7
4. Arjen Kouwenhoven   4,5 uit 7
5. Herman van Malde 3,5 uit 7
6. Arjan v/d Leij  2
,5 uit 6
7. Eduard Smits 
1,5 uit 8
8. Marcel Schroer  2 uit 6
9. Kees van Oosterom 1 uit 6

1
Marcel Schroer
0
0
1
0
0
1
2
Marcel den Bleker
1
1
0
1
½
0
½
1
3
Arjan van der Leij
0
½
½
½
1
0
4
Cor de Wit
1
1
1
½
0
0
1
5
Kees van Oosterom
0
0
½
0
0
½
6
Arjen Kouwenhoven
1
½
½
½
0
1
1
7
Hans Uitenbroek
1
1
½
1
1
1
1
8
Herman van Malde
½
0
1
1
0
0
1
9
Eduard Smits
0
0
1
0
½
0
0
0

De tabellen zijn terug te vinden onder het kopje Ínterne'. De actuele stand verschijnt normaliter op de blog.

Nog een bestuursbericht:
In de bestuursvergadering is nog eens gekeken naar de progressie in de twee groepen. We hebben besloten iets later met de kampioensgoep te beginnen. Dit, omdat Sascha ons er op heeft gewezen, dat er veel decemberavonden afvallen, waardoor er in de praktijk domweg een maand minder gespeeld kan worden.
We starten nu 6 februari met de tweede helft. Elk voordeel heeft zijn nadeel, en er is uiteraard het een en ander op deze beslissing af te dingen, maar hopelijk kunnen jullie je in deze wijziging vinden.

De nummers 1t/m 4 van beide groepen plaatsen zich voor de kampioensgroep. De nummer 5 heeft theoretisch geen recht, maar bij terugtrekken van een speler in de top-4, schuift de nummer 5 van die groep door. In de nieuw te vormen kampioensgroep worden geen nieuwe spelers ingeschoven. Dus Loek, Mehr en Erik kunnen dit seizoen geen clubkampioen meer worden.
Nu weten we dat Jan van Overdam de tweede helft helaas niet mee kan doen vanwege zijn gymnasiumexamen. Dus in die groep plaatst de nummer 5 zich voor de kampioensgroep.

In groep 2 kunnen mensen als Michel de Wit, Julian van Overdam en Loek van Wely wél ingeschoven worden, maar ook die groep wordt een groep van 8 man. De degradanten uit groep A en B degraderen ook daadwerkelijk naar de Keizergroep en de resterende spelers vormen groep 2.

greetz,

Sascha

dinsdag 2 december 2014

Komt Allen Tezamen! Het kersttoernooi vrijdag 19 december


Wegens succes geprolongeerd ons traditionele kersttoernooi!


Een geheel verzorgde avond met hapjes, drankjes en lekker snelschaken in teamverband.
Ook de quiz zal er weer zijn om uw schaakkennis te testen.
Een avond om niet te missen, komt allen tezamen!
We rekenen op een goede opkomst! Zorg dat je er rond 8 uur bent.


Het wordt dus een vredige kerstschaakavond met hapjes, drankjes , quizvraagjes en houten poppetjes.
Eén quizvraag geven we hier al weg:
"Hoeveel pagina's telt het werk "De schaakmemoires van Jaap Staal?"

De slingers zijn al opgehangen en we proberen huisfotograaf Marcel Dirks te strikken voor de verenigingsfoto. We hebben iets als dit op het oog:




...maar dan met wat meer mensen!

Dus: Komt Allen tezamen op 19 december!

vrijdag 28 november 2014

Zhi Yang onverstoorbaar naar kampioenschap!

Zhi Yang verslaat Piet Verheij in een rechtstreeks duel om de 1e plaats. En ze waren in een uurtje klaar! Krijgen we deze partij nog een keer te zien?
De tweede partij was die tussen Gerrit Boer en Jan Hendrik Leopold. Naar zeggen van Jan Hendrik was het zijn beurt om te winnen. En dat deed hij dan ook. Vast een mazzeltje gehad!
En de Peterstrijd was een overwinning voor de Joode die zich in de strijd om de tweede plaats heeft gemeld. Peter van Soest heb ik overigens niet kunnen betrappen dat hij van zijn plaats is geweest tussen 8 en half 12.
Chiel Gerritse speelde vanavond zijn laatste partij voor de interne tegen Ruud Kok. Als een echte gentleman liet hij Ruud winnen. Hij gaat elders in het land zijn schaakkunsten vertonen. We zullen zijn strijdlust van de afgelopen vele jaren gaan missen. Chiel, veel succes!

Sinterklaas Avond 5 december 2014

Om alle eventuele onduidelijkheden weg te nemen - volgende week vrijdag is er gewoon clubavond en kan er dus ook gespeeld worden.

Dus mensen die nog partijen voor de interne moeten spelen om voor het 1e gedeelte uitgespeeld te raken, maak dan van deze avond gebruik..


André Osinga

woensdag 26 november 2014

Indeling groep 1A d.d. 28-11-14

3 wedstrijden op het programma!

Menno Brandenburg - Tjerk Tinga
Sascha Ottenhof - Jesus Canedo
Joris Geene - Ben Boog

John Leer is vrij

dinsdag 25 november 2014

1723-1723 3,5-4,5

Vooraf aan de wedstrijd tegen Fianchetto 2 waren er hoopvolle gezichten maar team Charlois Europoort 5 kwam bedrogen uit. Op een aantal borden ging het op den duur toch mis.

Het begin verliep nog voorspoedig met een snelle overwinning van John van de Laar die daarmee zijn gram heeft gehaald op voorgaande remisepartijen.

Daarna volgden drie verliespartijen die er langzamerhand aan zaten te komen. Invaller Coen van Baren verloor een pion en kon zich niet uit de verdediging ontworstelen. Tweede invaller Zhi Yang Fan probeerde een iets beter middenspel te verzilveren in een toreneindspel maar hier legde hij het af tegen de ervaring van oud-lid Ben Riksen.

Bij Herman van Malde -die de laatste tijd garant stond voor een bordpunt- ontstonden wat probleempjes in zijn stelling die materiaal kostten en de partij.

Halverwege stond het dus 1-3 en moesten er potten gebroken worden. Peter de Joode zocht met wit naar een doorbraak in de zwarte vesting maar de doorbraakmogelijkheden werden nogal beperkt omdat het centrum op slot zat. Peter moest in tijdnood genoegen nemen met remise.

De teamleider (ondergetekende) bracht de spanning terug. Eduard wikkelde af naar een voor hem goed eindspel. Het leek niet makkelijk totdat zijn tegenstander min of meer een pion weggaf.
2,5 -3,5 de tussenstand.

Het verlies was een feit toen Piet Verheij (voor het eerst in zijn schaakcarrière?) door zijn vlag ging.
Henk Kootkar maakte de uitslag iets draaglijker. Henk stond aanvankelijk iets onder druk maar hield de boel bij elkaar. Gaandeweg veroverde hij een kwaliteit en speelde het in tijdnoodfase vakkundig uit. Met 2,5 uit 3 is hij nu teamtopscorer met een prachtige TPR!
 

Charlois Europoort 5       1723 - Fianchetto 2            1723 3½ - 4½
1. Herman van Malde        1817 - Martijn van der Vaart   1811 0  - 1
2. John van de Laar        1775 - Jaco van Leeuwen        1797 1  - 0
3. Eduard Smits            1768 - Kees Sio                1806 1  - 0
4. Peter de Joode          1772 - Hans Dopper             1674 ½  - ½
5. Zhi Yang Fan            1573 - Ben Riksen              1792 0  - 1
6. Piet Verheij            1778 - Bela Hlavaj             1664 0  - 1
7. Coen van Baren          1620 - Cenk Ergen              1654 0  - 1
8. Henk Kootkar            1682 - Date Gorter             1584 1  - 0


CE 5 staat na deze nederlaag in de middenmoot. Op 12 december winnen, dan gaan we nog steeds voor het kampioenschap!


zaterdag 22 november 2014

Het tweede wint in Roosendaal

Tegen de gedoodverfde degradatie kanidaat in deze poule moesten wij vandaag winnen. Dit begon ook dan op voortvarende wijze, uw verslaggever won een goed gespeelde partij nadat mijn tegenstander in de opening een onnauwkeurigheid beging 0-1,  de weg lag open naar een mooie uitslag.

Arjen wist hier een halfje aan toe te voegen, in de analyse dachten we dat hij waarschijnlijk een goede mogelijkheid had gehad met Pf4 waarna er een kansrijke voorzetting had kunnen ontstaan, de stelling werd iets anders gespeeld en remise leek me hier een vrij correct resultaat.

Daarna was het enige tijd wachten tot er volgende resultaten vielen, helaas waren deze minder goed.

De Woerdense inbreng viel geheel tegen de gewoonte in deze keer tegen. Marcel had een pion geofferd maar kreeg hier niet voldoende compensatie voor  van kwaad kwam erger met stukverlies tot gevolg. Jelle kwam volgens mij wel goed uit de opening maar speelde het ergens niet goed in het eindspel, helaas ook hier een nul. 2,5-1,5

Gelukkig duurde deze achterstand niet lang, Matthieu speelde een sterke partij door enkel maar gewoon gezonde zetten te doen, de ietwat overagressieve aanpak van zijn tegenstander werd hiermee genadeloos afgestraft. Daarna wist Hans het volgende punt binnen te slepen, zijn tegenstander speelde een gambietje maar zag de compensatie hiervoor niet meer terug. 2,5-3,5
Toen werd het toch nog spannend, zowel  Kees als John waren in stellingen beland waar het nog alle kanten op kon gaan. Kees offerde in de tijdnoodfase een kwaliteit voor praktische kansen en deze kwamen er ook, de stelling was extreem lastig te spelen voor zijn tegenstander en met een paar ferme tikken werd het punt binnen gehaald. Bij John was het niet anders, deze stak er een pion in, en na wat wandelingen van beide koningen bleek John opeens wel erg goed te staan, niet veel later 2,5-5,5. Een goede overwinning tegen een tegenstander die onverwacht sterk spelend voor de dag kwam.
De volgende ronde zullen we echt aan de bak moeten tegen een van de titelkandidaten Philidor Leiden.

         Het gezelligste team van Charlois Europoort poseert op de oude markt in Roosendaal.

Lees hier het verslag van de Pion 3