dinsdag 10 december 2013

Eerste grijpt ongedeelde koppositie

Afgelopen zaterdag was hij daar dan. Niet (meer) sinterklaas, (nog) niet de kerstman, maar de ongedeelde koppositie in klasse 1B. Na een regelmatige overwinning op ASV en een misstap van inmiddels voormalig medekoploper Sas van Gent staat het Eerste een matchpunt voor op Paul Keres en twee of meer matchpunten op een hele zooi achtervolgers.

De middag begon goed. Ludovich op bord vier met wit versloeg binnen no-time (12 zetten) Bob Beeke (2229). Een koningsaanval werd de zwarte koning al snel te veel, waardoor de reistijd van de ASV'er de speeltijd van de partij benaderde.
Laatkomer Roger deed het rustig aan op bord drie en remiseerde na een evenwichtige partij met Eelco de Vries (2205).
Op de eerste twee borden deden Mher en Stefan wat van ze verwacht werd. Gemakkelijke overwinningen op respectievelijk Otto Wilgenhof (2215) en Jaap Vogel (2181).
Ondanks de royale voorsprong en de voordelige stand op de borden, liep playing teamcaptain Michel toch een beetje onrustig rond. Deze zorgen bleken later onterecht te zijn, maar misschien had het ook wel met zijn eigen partij te maken. Ergens in zijn partij tegen Wouter van Rijn (2196) op bord zes ging het mis.
Deze nederlaag werd gecompenseerd door Jan, die tegenstander Anne Paul Taal (1935) op bord negen volledig kansloos liet.
De overige drie remises vielen op de borden vijf, zeven en acht . Arben en Clement ( op de borden zeven en acht) speelde regelmatige remises tegen Dirk Hoogland (2142) en Koen Maassen van den Brink (1975).
Ondergetekende speelde in een heel wat minder regelmatige partij remise tegen Leon van Tol (2214).
De overwinning was inmiddels binnen, maar op bord tien was Valery nog bezig in een lastig eindspel tegen Frank Schleipfenbauer (2070). Na de remise gemist te hebben, kwam onze meest solide speler helaas in een verloren stelling terecht.

Zo heeft het eerste zonder al te veel moeite de ongedeelde koppositie in handen gekregen en ligt het op koers voor promotie naar de Meesterklasse. Zaak is nu (om er maar eens een cliché tegenaan te gooien) deze voorsprong te behouden en de zo gewenste promotie te realiseren. Niemand die het Eerste de afgelopen drie wedstrijden heeft zien spelen twijfelt dat het dit jaar zal gaan gebeuren, maar
zoals een zeer regionaal bekende en hoog-in-de-passage-cup-spelende-filosoof eens heeft gezegd: Onderschat nooit je tegenstander!


Julian van Overdam


Wit: Valery Maes (2161)
Zwart: Mark Schleipfenbauer (2086)

CE 1 - ASV, 7-12-2013
aantekeningen: Valery

Viewer by ChessTempo

1 opmerking:

Albert Mohavisian zei

Laat die partij van Mehr maar een zien. Zo regelmatig was die overwinning nou ook weer niet.