maandag 2 december 2013

5de team haalt uit tegen Hoeksche Waard 2

Met maar liefst 7-1! heeft het 5de gewonnen. Het ratingverschil van 200 punten tussen beide teams is daarmee kracht bijgezet.
De wedstrijd begon op donderdagavond in Numansdorp op de speellocatie van Hoeksche Waard. John en ondergetekende speelden vooruit. Wij zorgden voor een 2-0 voorsprong maar dat ging allerminst gemakkelijk. In mijn partij kreeg mijn tegenstander met wit een licht overwicht. Nadat ik de kans had gegrepen om een gelijkstaand eindspel in te gaan, gaf ik het evenwicht weer snel uit handen. Wit had zelfs zwart's loper kunnen winnen maar de schade bleef beperkt. Langzaam kon zwart zich los manoeuvreren en toen wit te gretig werd, moest hij zijn loper opgeven om mat te verhinderen: 1-0. Bij John had ik het gevoel dat hij met zwart comfortabel spel had. Zwart kwam snel een pionnetje voor en dat bleef heel lang zo. Toch was de weg naar winst niet makkelijk te vinden. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met een paard voor wit, een loper voor zwart en beide partijen hadden nog een handjevol pionnen. Terwijl zwart's vrije randpion de doorslag zou geven, ging wit door de vlag: 2-0.
Vrijdag ging de wedstrijd in de Passage verder:
Henk Kootkar zette met de witte dame zijn tegenstander pardoes mat op a8. Met de open lange witte diagonaal stond de zwarte koning op c8 heel kwetsbaar opgesteld. Henk maakte daar handig gebruik van. 3-0. Menno Brandenburg aan bord 4 met wit mocht het vierde bordpunt bijschrijven. Een achtergebleven pion op d6 incasseren en in het vervolg de stelling gezond houden leidden tot de logische winst. 4-0. Peter de Joode heeft de matchpunten veilig gesteld middels een remise. Met wit stond hij enigszins gedrongen en zijn paard op a3 deed nog net aan het spel mee. Tot grote problemen leidde het niet. Het eindspel van D+P tegen D+P met symmetrische pionnenstructuur was volgens beide partijen gelijk: 4,5-0,5. Hierna werd de avond alleen nog mooier voor Charlois.
Voordat Herman won, moest hij wel heel wat doorstaan. Het was een heel open partij waarbij Herman's koning lang op e8 bleef plakken. Verder wist ik niet wat er gaande was maar het is goed dat Herman dat wel wist. 5,5-0,5. Piet aan bord 2 wist een mooi voordeel op te bouwen met wit maar zag dat voordeel in het lopereindspel wegebben. De lopers waren van ongelijke kleur en de partij leek in remise te verzanden. Toch gaf zwart het helemaal weg. Een mazzeltje voor Piet: 6,5-0,5. Bord 1-speler Marcel den Bleker zette de partij heel solide op. Het leek een evenwichtige partij. Marcel zag meer perspectief in zijn zwarte stelling, probeerde het beste uit het eindspel van witte loper tegen een zwart paard te halen maar meer dan een remise zat er niet in. 7-1 dus.
Zo hier en daar kwamen de winstpartijen op gelukkige wijze tot stand.
Herman mag zich met 3 uit 3, sowieso tot het nieuwe jaar, niet alleen teamtopscorer maar ook ongedeeld topscorer van klasse 2C noemen! Op de tweede plaats staan Menno, Henk en Eduard met 2,5 uit 3.
Eduard Smits

2 opmerkingen:

Gerrit Boer zei

Knap werk, ik maakte het als wedstrijdleider van dichtbij mee. Maar eigenlijk wil ik reageren op de prestaties van ons viertal. Hun schaakprestaties zijn beter dan de verslaggeving ervan. Waarschijnlijk is hun motto "beperk je tot de kern". Afgelopen vrijdag haalden ze hun derde overwinning met 2,5 - 1,5 binnen. Nu tegen de koploper CSV die al twee keer met 4-0 gewonnen had. Ruud Kok weet het team steeds sterk genoeg te configureren, en de spelers doen het ongelooflijk knap. Hulde!

Peter dJ zei

Zonder 3 Tata-gangers John, Menno en Herman heeft CE-5 toch gewonnen van RSR Ivoren Toren-4: 4,5-3,5 ! Onze dank gaat uit naar Andre (0,5), Gerrit (0) en Jan Hendrik (1).