zondag 30 oktober 2011

CE2 neemt gelijkspel



Zaterdag 29 oktober was het zover, de 2e ronde in de KNSB. Een uitwedstrijd tegen Bergen op Zoom. Van ons vaste achttal waren er 2 verhinderd, gelukkig waren Angelique Osinga en Eduard Smits (zijn debuut) bereid om mee te doen. Hoe wij tot een gelijkspel zijn gekomen, kunt u hieronder lezen.

Aan bord 1 speelde John tegen Semen Minyeyevtsev. John kwam mijn idee redelijk uit de opening, gebruikte goed zijn tijd evenals zijn tegenstander. Helaas beging John een blooper wat een stuk tegen 2 pionnen kostte. Op een gegeven moment waren ook de 2 pionnen er af, dan is het resultaat wel de raden. Jaap aan bord 2 tegen Marcel van Herck. Een lastige opening, met een dubbelpion op de f-lijn van de tegenstander. Jaap had een verre vrijpion, maar wegens herhaling van zetten werd tot remise besloten. Peter aan bord 3 tegen Freek Schouten. De tegenstander had bezit van de d-lijn, maar Peter zette een koningsaanval op. Ik heb niet alles kunnen zien, maar de aanval sloeg door en een vol punt voor Peter. Jesus aan bord 4 tegen Wouter Schuurmans. De partij begon ongeveer een half uur later dan de rest, de chauffeur had zich verslapen. Jesus liet zich niet van de wijs brengen door de snelle zetten van de tegenstander en speelde rustig. Hij overzag echter een tussenzet van de tegenstander, die een gevaarlijke vrijpion krijg. Hiervoor moest een stuk gegeven worden. Ondanks het stuk achterstand, mocht Jesus blijven hopen. Jesus dacht nog een truc te hebben, maar het was een illusie. Aan de bovenste borden 1,5 punt


Mathieu tegen John Havermans. Een leuke partij, waarin Mathieu licht overwicht had. De stelling was weliswaar gesloten. Gezien de situatie aan de overige borden, moest hij doorspelen. De tegenstander was niet van rubber door de stukken op de onderste rij te laten en speelde hij niet goed. Hierdoor kon Mathieu een vrijpion creëren wat resulteerde in een pacman actie op de damevleugel. Het punt was binnen. Sascha aan bord 6 tegen Arthur Bruyneels. Ook Arthur had last van de chauffeur die zich had verslapen. Zelf was Sascha ook niet uitgeslapen, aangezien zonder enig compensatie een pion werd weggegeven. Flink balen. Met de moed der wanhoop vol op de aanval spelen, met nog een pion er tegenaan werd een stelling gecreëerd waarin herhaling van zetten werd afgedwongen. Arthur ruilde echter zijn toren voor mij loper, waardoor de herhaling van zetten er niet meer inzat. Uiteindelijk werd na veel gemanouvreer toch besloten toch remise in een remisestelling. Angelique verweerde zich kranig aan bord 7 tegen Oliver de Hert.



Angelique creërde 2 vrijpionnen, maar helaas was dat niet voldoende voor de winst, in het begin te langzaam opgespeeld, op het laatst te snel. 1 pion ging verloren, maar zij veroverde wel een pion weer van de tegenstander. Remise was de uitslag. Dan debutant Eduard tegen de snelschaakkampioen van BOZ: Alik Trikanian. Alik produceerde de ene zet na de andere zet en Eduard speelde in zijn eigen tempo. Op zet 40 had Eduard nog 1 minuut over, gelukkig kwam er nog een uur bij. In het begin na de tijdcontrole kon Eduard herhaling van zetten afdwingen, maar door een afruil van de torens kon dat niet meer. Eduard moest vechten voor remise en met trucje wist Eduard zowaar de remise te bereiken. Fritz zal moeten nakijken of er eventueel nog winst in zat. Op advies van mij werd tot remise besloten, waardoor beide partijen 1 matchpunt hebben overgehouden aan de wedstrijd.
Vooraf aan de wedstrijd werd ook een minuut stilte gehouden wegens het overlijden van Dick en Andre. Waarvoor dank.
Op naar de volgende wedstrijd, daar wacht spijkenisse op ons. Zij spelen boven verwachting, een zware dobber voor ons.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie invalbeurten van Eduard en Angeliek
Goed gedaan!

Lendert

Ton zei

Vanavond op Ketnet/Canvas: "Bobby Fischer against the world" van 23.25 tot 0.55 uur.

Ton zei

De nieuwe KNSB-ratinglijst staat op http://213.84.161.101:444/?club=1409.

Ton zei

En op dit weblog onder "Elolijst" natuurlijk...