zondag 31 juli 2011

Lendert v/d Ouden wint 1e VAO open !

Naast de bekende toernooien in zomer als Dortmund , Dieren, Leiden vond in Vlaardingen een ander prestigieus toernooi plaats: het Vlaardinger Achtertuin Open. Oftewel het 1e VAO open. Niet zomaar een toernooi. De locatie is nauwkeurig uitgekozen en op historische feiten gebaseerd.

Het verhaal gaat namelijk dat rond de periode van de Spaanse bezetting een groep geuzen de weg op zee kwijt raakte, een verkeerde afslag nam en via de Vlaardingenvaart en Zoutveense plas in het Wijkpark terecht kwam . Daar hebben zij vervolgens gebarbequed en geschaakt alvorens zij er weer aan de slag gingen.

Lang is dit vergeten, maar John van de Laar, niet vies van enige historische kennis, had met gastheer Hans Uitenbroek besloten dit historische feit nieuwe leven in te blazen met een dubbelrondige 8-kamp. Naast de genoemde 2 namen waren uitgenodigd: Carel Vredenborg , Lendert van den Ouden, Menno Brandenburg, Arjen Kouwenhoven, , Arjan v/d Leij, en Herman van Malde.

Het toernooi werd op een originele wijze geopend. Er verscheen een gallon fles bier van het merk Duvel op tafel. Vragen van de aanwezige spelers wat die nu weer met Vlaardingen en geuzen te maken had , konden niet beantwoord worden wat op zich niet zo ter zake deed. De fles was natuurlijk wel snel op.

Na een fantastisch bbq-geuzenmaal (met dank aan de gastvrouw en kinderen) werden er gespeeld op borden en stukken die aardig passend zouden zijn geweest voor de jaren rond de 17e eeuw; de borden leken door de zure regen aangetast en sommige dozen bevatten 5 lopers. Nadien bleek het materiaal van schaakclub Messemaker te zijn. Geen verrassing want het type Arjan is nog steeds lid daar en de club zelf gaat er prat op 1 van de oude clubs van Europa te zijn. Arjan bleef echter 1 vraag schuldig: wat is eigenlijk een Messemaker ? De spelers ter plekke kwamen , intussen al wat later op de avond, niet verder dan iets in de richting van het oude ambacht scharensliep. Arjan heeft beloofd het te gaan navragen bij de afdeling archief.

Maar naast deze hilariteit en vrolijkheid werd er toch nog echt geschaakt. Lendert poetste met een 1e plaats de verregende blamage van Dieren weg en houdt hiermee de hoop aanwezig dat, niet alleen de jeugd, maar ook volwassenen nog een beetje kunnen schaken bij Charlois Europoort.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor de eervolle vermelding Herman, maar de echte hulde gaat natuurlijk naar Hans voor de uitstekend georganiseerde BBQ en schaakavond!

Gr. Lendert

Sascha zei

geweldig initiatief, komt dit ook voortaan in de KNSB-kalender?

Carel zei

Het is een besloten toernooi Sascha, je moet hiervoor uitgenodigd worden...

Si Tumbuk zei

Uitgenodigd?? Ja, zo kan ik ook een toernooi winnen!

Een titel is pas echt een titel als je Jan jr, Marco, Julian, Roger, Sophia, Robin, Maurice, Lennard en Nancy achter je laat (al mogen ze natuurlijk nog niet aan de Duvel)!

Si Tumbuk zei

Om over Tjerk, Angelique, Kevin, Lucas, etc, etc nog maar te zwijgen!

Anoniem zei

Is het nu nog niet iedereen duidelijk dat dit gewoon een verslag is van een zuipfeestje waar toevallig in de hoek een schaakbord stond?

Ruud Kok zei

Ik vind het een positief initiatief. Gewoon mee doorgaan. Bovendien is het geen zuipfeest waar geschaakt werd, maar een schaakfestijn waarbij tevens aan de innerlijke mens is gedacht.