woensdag 13 juli 2011

Charlois Europoorters gedegen op LCT

Zoals in de rechter kolom aangekondigd, doet dit jaar een enorme delegatie van onze club mee aan het LCT. Dit alleen al is een teken dat het goed gaat met de club! Wat de verwende clubgenoot echter ook nog wil, is dat de delegatie een beetje presteert. Welnu, deze verwende clubgenoot wordt op zijn wenken bediend!
(Zo. Als dit niet van Carel-Vredenborgniveau is, dan weet ik het ook niet meer). Enfin. Vandaag zitten we -met 5 speelronden achter de rug- net over de helft en is er een rustdag geagendeerd. Een mooie gelegenheid dus om een tussenbalans op te maken. Hierbij komt één van de voordelen van een grote delegatie om de hoek kijken, want het is onmogelijk om alle prestaties in detail te verslaan. Ik kan me dus tot de grote lijnen beperken (normaliter sowieso één van mijn vele zwakke punten). Wie meer specifieke getallen wil, wordt uiteraard verwezen naar de toernooiwebsite (Leidenchess.nl).
Kopman van de delegatie is momenteel Julian met 3,5 uit 5 en een TPR van 2323. Met 2 uit 3 (tegen o.a. twee 1900-spelers) voldeed hij eerst aan de verwachtingen, maar gisteravond wist hij leermeester John van der Wiel op remise te houden. John zal nog wel de marathonpartij van de avond daarvoor tegen Tiviakov in de benen hebben gevoeld, waarbij hij laatstgenoemde uitgebreid op de pijnbank heeft gelegd, maar niet kon vinden hoe de beslissende klap uit te delen in een eindspel van K+T+T+2 pionnen vs K+D. Het was een moeilijk eindspel, maar uiterst boeiend deze twee grootmeesters aan het werk te zien.
Op een gedeelde 22ste plaats volgen met 3 uit 5 Roger Meng (TPR 2238), Marco Kirana (TPR 2274) en Filip Borst (TPR 2183). Roger is de enige die hiermee onder verwachting presteert en hij zal nog niet tevreden zijn. Het toernooi is echter pas op de helft en hij heeft dus nog alle kans op herstel. Deze opmerking geldt uiteraard ook voor de vele clubgenoten die in de plus staan: houd de tevredenheid gematigd; blijf geconcentreerd! Het toernooi is nog niet afgelopen!
Marco blijft vooruitgaan met een remise tegen een IM, remise tegen Quinten Ducarmon (inmiddels FM) en overigens een nederlaag tegen John van der Wiel. Filip won en verloor alternerend volgens het Zwitserse jojo-effect (Cor van Dongen was met zijn 2400 bijvoorbeeld te sterk), alvorens te verrassen met een overwinning tegen de nummer 3 van de Nederlandse jeugdkampieonschappen van verleden jaar en overigens ook basisspeler in het eerste team van de Kennemer Combinatie: Yorick ten Hagen. (Aanvankelijk leek het erop dat Yorick wel tevreden mocht zijn met zijn stelling, nadat hij al een vroeg stadium mijn pionenstelling had gemolesteerd, maar hiervoor had hij wél zijn gefianchetteerde koningsloper moeten opgeven en dit bleek een te groot risico. Ik geloof zelf dat ik het nadien aardig heb aangepakt en ben over all tevreden met mijn spel. Wat met name goed gaat, is het nemen van pragmatische beslissingen; hierdoor ben ik veel minder makkelijk in tijdnood dan voorheen. Ik noem dat vooruitgang. Maar goed: er komen nog vier zware ronden). Niet lid, maar wél gevoeglijk bekend: Quinten Ducarmon staat eveneens op 3 uit 5 met een TPR van 2321 en o.a. wederom een remise tegen een GM.
Arjen Kouwenhoven staat op 2,5 uit 5 met een TPR van 2138. Hij won o.a. van Kastelein, remiseerde tegen Peter Wilschut en maakt verder een uiterst sterke indruk. In de eerste ronde verloor hij van een Spaanse IM, maar dit had volgens mij remise kunnen worden als hij in het eindspel niet in een onverwacht matnet was gelopen. Ook op 2,5 uit 5 staat Quintens jongere broer Renzo met een TPR van 2063. Gisteren had hij het betere van het spel tegen Vincent Blom, ook niet het minste talent en zoals velen weten bezitter van een onvergetelijke herinnering: hij was verleden jaar één van de weinigen die Anish Giri wisten te verslaan!
Op 2 uit 5 staan vervolgens Cor de Wit (TPR 2006) en Jan van Overdam jr (TPR 2062). Cor had 2 byes en verloor van de huidige koploper David Howell (uiteraard GM) en liet een steekje vallen tegen Marco van Straaten (1968): hij offerde zich een weg door zwarts koningsstelling, maar zijn tegenstander wist zich bekwaam te verdedigen. Gisteren had hij de pech tegen een zeer talentvolle jeugdspeler te loten: de 13-jarige Kolodkin die al een rating heeft van 1943. Ditmaal wist Cor zijn tegenstander in een tactische partij te verslaan en het allerleukste was nog wel de analyse, waarbij zijn tegenstander een uiterst vrolijke jongeman bleek te zijn die genoot van alle mogelijke varianten die ontstonden en daarbij blijk gaf te beschikken over het nodige talent (zacht gezegd). Jan jr. bereikte in de eerste ronde een eindspel tegen niemand minder dan Predrag Nikolic waarin hij minstens gelijk leek te staan. De klasse van Nikolic gaf echter de doorslag, maar na de partij mocht Jan wel de terechte complimenten van zijn illustere tegenstander in ontvangst nemen. Verder een remise tegen de eveneens talentvolle Stijn Gieben en gisteren gaf Jan een goede stelling uit handen tegen de sterke Dinard vd Laan (2277). Jan zal niet helemaal tevreden zijn, maar wie goed heeft opgelet, ziet dat hij niet eens onder huidige kunnen presteert! Hij en Cor hebben nog alle mogelijkheid het toernooi tot een succes te maken.
Maurice Manoch heeft 1,5 uit 5, maar wél na een loodzwaar programma en met een TPR van 1992 presteert hij nog altijd boven zijn eigen rating. De enige smet was volgens mij zijn partij tegen wederom Dinard vd Laan, waarin hij naar ieders mening goed stond, maar toch verloor. Verder speelt Maurice uberhaupt sterk dit toernooi; het enige punt is nog de goede stellingen om te zetten in klinkende munt. Zijn ontwikkeling volgend, denk ik dat dit hem in de toekomst zéker vaker zal gaan lukken! Nancy Kirana tot slot speelt eveneens heel sterk en heeft 1,5 uit 5 met een TPR van 1918. Gisteren lukte het haar net niet een gunstig eindspel tegen Pim Braggaar (2028) tot winst te voeren, maar dát je tegen dit soort spelers in een gunstig eindspel terechtkomt, zegt genoeg. Haar ontwikkeling is sterk en we gaan nog veel van haar genieten.
En dan nog enkele andere bekenden: Ivoren Toren heeft ook een delegatie. Natanael Spaan heeft 3 uit 5 en een TPR van 2241, Wil Sparreboom 2 uit 5 (TPR 1986) en Marc Beijen (ook deelnemer aan ons zomertoernooi verleden jaar en deel uitmakend van de trainingsgroep van Paul Motwani) heeft zijn progressie van de afgelopen jaren uitbetaald gezien in een rating van 1853 en is daarom speelgerechtigd voor de A-groep. Hij heeft het echter moeilijk in het geweld en heeft 0,5 uit 5, maar er zit wél een remise tegen Renzo Ducarmon bij. En: we zijn pas op de helft, dus nog alle kans om het resultaat om te buigen!
Morgen is de zesde ronde en treedt Julian aan tegen FM Rudy van Wessel, Marco tegen FM Ivo Wantola en Filip tegen FM Quinten Ducarmon. Roger heeft het op papier makkelijker tegen Vreeburg, maar laatstgenoemde zal ook wel niet voor niets op 3 punten staan!
Arjen loot Rob van Helvoort, Jan jr de talentvolle Igor Damen, Cor speelt tegen Richard Koes, die net als Cor van scherp spel houdt. Maurice en Nancy tenslotte spelen tegen elkaar. Dus: een zware en interessante dag voor onze clubgenoten dit keer, maar: gezien de huidige stand op de ranglijst zal niemand iets anders hebben verwacht!

5 opmerkingen:

Gerrit Boer zei

Geachte Si Tumbuk,
Bedankt voor je uitstekende overzicht van de resultaten van de diverse spelers. Iedere ochtend (door de week) en avond (in de weekeinden) kijk ik vol interesse naar de resultaten van de laatste ronde. In de eerste ronde nam ik aan dat in de live-partijen Julian aan het werk was, maar het was broer Jan die toch bijna een remise tegen een GM te pakken had.
Ik wens alle CE-spelers een goed vervolg.

Anoniem zei

Ik mis een berichtje over de prestaties van Mher! Webmasters, wordt hier nog aandacht aan besteed??

PeterK zei

Er zijn geen webmasters meer op deze site. Het is een gemeenschap geworden, zo'n 15 mensen hebben toegang tot de site, en iedereen die iets wil schrijven kan toegang krijgen. Er zijn dus geen excuses, blijf niet afwachten tot iets er op komt maar schrijf het zelf en plaats het of stuur het per email naar iemand die toegang heeft.

Si Tumbuk zei

Inderdaad jongens! Mher doet niet mee aan het LCT. Niemand is verantwoordelijk voor het verslagleggen van de prestaties van wie dan ook. Wie zeker wil zijn dat er iets gepubliceerd wordt over hemzelf of een ander, zal het zelf moeten schrijven!

Sascha zei

Mher heeft meegedaan met het Belgisch Kampioenschap en met 7 uit 9 zijn 1e GM behaald. Ondanks de 1e plek wordt hij niet gezien als Belgisch Kampioen (Luc Winants krijgt de titel) omdat de FIDE hem als Armeen ziet.

Maar hierbij gefeliciteerd met je 1e GM norm en het mooie resultaat.