zaterdag 16 maart 2013

't Vijfde blijft in 't spoor van Nieuwerkerk a/d IJssel II

Verrassing van de zesde ronde : RsR iv T-4 blijft bij Shah Mata II steken op 4-4 !
Bob Hoos en Lola den Dunnen werden dus flink gemist.

Nieuwerkerk aan de IJssel II behaalde een benauwde 3,5 - 4,5 overwinning in Ridderkerk en blijft zo op kampioenskoers. Wilde CE5 nog een minieme kans (misstap Nieuwerkerk i/d slotronde ) op het kampioenschap behouden dan diende gewonnen te worden in Hoogvliet en het liefst met flinke cijfers. Met deze wetenschap reisde CE 5 af naar Ashtapada.

De wedstrijd begon keurig op tijd.
Al snel werd duidelijk dat buurman Herman van Malde , B4, er zin in had.
Met zwart werd zijn tegenstander in hoog tempo opgerold. G1 speler Herman is duidelijk bezig met een lenteoffensief.

Mijn andere buurman , Piet Verheij , had het helemaal niet makkelijk...
Ashtapada had sinds een paar weken een nieuw lid Selman Ercan. Deze jongeman maakte zoveel indruk dat hij gelijk maar aan bord 2 geplaatst werd. Ook gisteren deed hij van zich spreken. Met degelijk spel werd onze zwarte Piet vlot van het bord gezet. Zo'n speler zou , b.v. als dubbellid , bij CE ook zeker niet misstaan.

Topman Marcel den Bleker was gekoppeld aan Herman van Os. Uw verslaggever zag al snel een zwarte K in het midden , een bekend thema , stap 6 opent hiermee. Toen Ashtapada's bord 1 speler alsnog wilde rocheren , kostte hem dat een stuk en de partij.

Zelf speelde ondergetekende tegen een bekende in de Rotterdamse rapid-scene : Ralph Simon. De partij begon rustig en ontwikkelde zich eerst op de dameveleugel. Daar bloedde het gevecht dood. Vervolgens besloot onze strijdbare zwartspeler dan maar op de K vleugel te gaan stormen met ..h6/..g5. Daarmee groef hij zijn eigen graf.


Wit heeft al flinke vorderingen gemaakt maar begaat hier een slordigheidje. In plaats van het gespeelde De6x Tc7 ; Dg6 etc. had Lf5x ef5x ; e6 ! moeten gebeuren. Deze misstap had echter geen invloed op de uitslag.

Tussenstand 1-3 voor de bezoekers. Maar hoe stond het bij de rest ? De teamleider had nu even tijd om de stellingen te taxeren. Henk Kootkar , B8 stond bepaald onplezierig in een dubbel T plus stuk eindspel. Menno Brandenburg , B5 spelend tegen heer Tobe 1804 , stond wel prima maar had minder tijd. Invaller Gerrit Boer , B6 , stond op een dikke plus maar deelde de beslissende tik maar niet uit, terwijl mede topscorer Peter de Joode met een pluspion en meer tijd veel vertrouwen uitstraalde.


Menno Brandenburg speelde dit seizoen in het teambelang. Steeds als laatste bezig moest hij een paar keer remise uit de weg gaan en verloor zodoende 'n paar keer ongelukkig.
Gisteren waren de goden Menno gunstig gezind. Zie zijn stelling tegen R Tobe 1804 , na de 20e zet :


Menno : Rene probeerde met dubbele torenruil de druk op zijn stelling te verlichten maar dat mislukte.
Na 21 c5 bc5x ; bc5x zag zwart zich gedwongen tot de achteruitzet ...Dc8.
Hierop kwam 23 c6. De zwartspeler probeerde nog .. Pc6x ; dc6x Lc6x maar de winst was daarna slechts een kwestie van tijd..

Peter de Joode kwam met wit een pion voor.Dan weet je als teamleider dat het goed zit.
Diep in het eindspel gaf tegenstander Spijkers er de brui aan.
De winst zat in de knip ! Met nog een vol speeluur te gaan waren Henk Kootkar en Gerrit Boer nog volop in de slag.

Henk Kootkar, B8 , had inmiddels zijn mindere stelling omgezet in een plus stelling.
Met minder tijd, Henk had geklaagd dat de klok niet goed liep , dat was niet verholpen , stond Henk in een T eindspel een gezonde vrijpion voor. Tegenstander Arie Bliek merkte dat Henk's notatiedrift verslapte. " U moet noteren "schalde het door de zaal. Henk hervatte daarop de notatie. Uiteindelijk ontstond in ietwat verhitte sfeer een gewonnen stelling voor Henk. Daarop riep Arie de wedstrijdleider naar zijn tafel en eiste dat Henk zijn opgengebleven deel v/d notatie zou bijwerken. Henk : dat is prima , geef uw notatie maar. Dat was Arie niet van plan. Hoe nu te handelen ?
Wedstrijdleider en omstanders wisten dit niet en zaten met de situatie in de maag. Uiteindelijk gaf Arie Bliek zijn partij op en werd de vrede met een biertje hersteld.
( Navraag bij Gerard Kool leerde ons dat de zwartspeler inderdaad in zijn eigen tijd de notatie had moeten bijwerken.)
( Negeert de speler het verzoek van de wedstrijdleider dan kan na een waarschuwing overgegaan worden tot een tijdstraf van 2 minuten. )

Daarna was alleen invaller Gerrit Boer nog in de slag.


Gerrit Boer : In het middenspel kreeg ik de overhand met 2 torens op de open d-lijn. Ook een sterk paard in het centrum gaf me overwicht. Maar hoe ik ook zocht , ik wist niet hoe ik dit positionele voordeel kon uitbuiten. Uiteindelijk besloot ik met een klein trucje een pion te winnen. In het eindspel kwam daar nog een pion bij.Daarna ging het T eindspel nog steeds niet gemakkelijk , ik begreep van het commentaar achteraf dat ik ook niet altijd de sterkste voortzetting koos , maar na zo'n zet of 75 was het uiteindelijk genoeg voor de winst. Tegenstander Ed de Graaf speelde voorzichtig en verdedigde zich goed.

Daarmee was de 1-7 winst een feit.

De slotronde wordt met 3 kanshebbers spannend. Speelt Nieuwerkerk a/d IJssel II minimaal gelijk dan zijn ze de terechte kampioen. Verliezen ze , dan worden de bordpunten beslissend. Het is zelfs niet ondenkbaar dat CE5 en RSR dan in bordpunten gelijk eindigen... In dat geval beslist het onderlinge resultaat en is RsR iv T-4 kampioen.

Over 5 weken volgt de ontknoping..

HvC.

Geen opmerkingen: