zondag 16 december 2012

CE 2 behoudt uitzicht op handhaving

Zaterdag 15 december 2012 kan de boeken ingaan als de dag met titel: Kresna en het mysterie van het zelfmat. Voor degene die niet tot het einde is gebleven, CE2 heeft een zwaarbevochten gelijkspel uit het vuur gehaald en heeft nog steeds uitzicht op handhaving. Hoe het allemaal is gelopen, kunt u hieronder lezen.

Ton was als eerste klaar tegen Jaap van Oosten, wilt u zijn partij naspelen ( 9e matchpartij tal-Botwinnik 1960) ga naar de site: Utrechtschaak.nl, forum, 5e ronde KNSB en zoek het stukje van Jaap van Oosten inclusief diagrammen. Een spectakelstuk waarin Ton het onderspit moest delven. Jammer voor Ton, leuk voor de toeschouwer.

Sascha had de zware taak om Bert Both tegen de houden, dat lukt redelijk totdat ik 2 zetten omdraaide. Dit vergooide meteen de stelling en mijn kansen op een remise. De uitslag laat zich wel raden.

Jaap met wit aan bord 4 tegen Laurens Snuverink. Jaap kwam langzaam maar zeker goed in de partij, en kreeg de d-lijn onder controle. Op een gegeven moment kon hij remise forceren, maar gezien de standen aan de overige borden moest nog even doorgespeeld worden. Remise kan altijd nog denk ik dan, helaas dacht Laurens daar anders over. Een matdreiging op g2 kon alleen nog verhinderd worden met een kwaliteitverlies, wat even later zelfs een volle toren werd.

Inmiddels 0-3 achter en wat moet je dan?? Het team aansporen en aanmoedigen!

Jesus aan 3 speelde vanaf het begin al vrij actief tegen Mark Uildriks. Het pionoffer was echter geen offer. Gelukkig werd de pion op den duur teruggewonnen en met het loper, paard, dame en o.a. een vrijpion werd het klusje geklaard tegen een dame en toren en wat pionnen. Een mooie opsteker voor Jesus die goede reeks verder voortzet van de laatste weken.

Robin speelde weer aan zijn vertrouwde bord 5 tegen Evert van Heel. Robin speelde een mooie partij, vrij scherp met beiden een loperpaar, 2 torens en een dame met diverse pionnen. Halverwege de partij stond Robin een kwaliteit achter, maar de stelling was beter! Het loperpaar fungeerde prima. De kwaliteit werd teruggegeven en het eindspel met ongelijke lopers met een pion meer was helaas niet meer te winnen. Na 2 nederlagen weer een remise, de weg omhoog is ingeslagen!

Matthieu speelde een bord lager tegen Colijn Wakkee. Matthieu kwam ook lekker uit de opening, stond iets beter. Alleen koos hij voor een verkeerde voorzetting, waardoor een vervelend paard binnenkwam in de stelling. Herhaling van zetten werd uiteindelijk vermeden omdat de stand op de borden daar ook om vroeg. Wat Matthieu ook probeerde, meer zat er uiteindelijk niets meer in dan remise.

Kresna aan bord 8, onze hoofdpersoon van deze wedstrijd. Leo van Houwelingen zal nog wel een paar nachtjes slecht ervan slapen wat er gebeurt is. Kresna en Leo waren in zware tijdnood voor de 1e tijdscontrole, bij Leo de laatste 10 zetten alleen streepjes, Kresna bleef zijn eigen zetten schrijven. Gelukkig gehaald en op naar de volgende controle. De leuke stelling die Kresna had, was als sneeuw voor de zon verdwenen in de tijdnoodfase. Met een loper, toren en 2 randpionnen moest de strijd worden aangegaan met een centraal paard, toren en 3 pionnen, waarvan 2 verbonden. Kresna bleef strijden voor zijn kleine kansen en maakte het Leo zo moeilijk mogelijk. In de wirwar om het af te maken ging Leo na een schaakje van Kresna naar het enige veld wat niet mocht. Een mooie zelfmat zorgde voor een onverwachte wending en uitzicht op een matchpunt.

John aan bord 2 moest dan zorgen voor het matchpunt tegen Rijk Schipper. John ging voortvarend van start en kwam ook al prettig uit de opening en het middenspel met 2 torens, dame en paard werd een spannende strijd. Rijk voelde zich al te prettig in de stelling, pakte zijn paard van f7 en deponeerde het op h6. Hield het paard beet en zette het terug. Om uiteindelijk het paard toch op h6 te zetten. In het eindspel waren de verbonden vrijpionnen en de actieve toren van John een ware plaag voor Rijk die zijn tijd steeds korter en korter zag worden. Uiteindelijk gaf Rijk zich gewonnen, baalde enorm van zijn/het resultaat. Hulde voor John.

Een onverwacht resultaat, al was het wel verdiend na alle kleine nederlagen. Handhaving hebben wij nog steeds in eigen hand, tesamen met CE3 zullen wij de strijd aan gaan tegen Philidor Leiden I & II.

Tevens de opmerking dat deze wedstrijd met onze basisteam is gespeeld, hulde!

Sascha (TL CE2)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn pionoffer was wel een offer, alleen ik dacht nadat ik het gespeeld had dat het geen goed offer was. Blijkt dus gewoon theorie te zijn.

Jesus.

Ton zei

Een verslag van de tegenstander is te lezen op http://www.paulkeres.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1644&Itemid=87