maandag 8 oktober 2012

Exit RSB Bekerteam

Stonden we een paar maanden geleden nog stoer met de RSB beker in de lucht, vrijdagavond zijn we weer met beide beentjes op de grond beland. In de eerste ronde van de RSB beker speelden we tegen onze vrienden van RSR Ivoren Toren. Een sterk team uiteraard, hoewel ze eerste klasse spelen dit seizoen. Qua rating ontliepen de ploegen elkaar niet veel, het beloofde een spannende avond te worden. Dat werd het op zich ook wel, alleen viel er op de uitslag (2,5-1,5 verlies) niet veel af te dingen.

De avond begon met een opsteker omdat Ab Kamman in 7 zetten gewonnen had van Alec Dabrowski (1931). Ab trok zijn jas al aan om van zijn welverdiende weekend te gaan genieten, maar werd uiteraard teruggefloten omdat hij bij een 2-2 stand alsnog aan de bak zou moeten. Alec Dabrowski deed om begrijpelijke redenen nog een voorstel om ook maar te vertrekken, dan zou die partij remise verklaard worden. Maar daar trapten beide teamleiders gelukkig niet in. Over de rest van de partijen kan ik vrij kort zijn. Op bord 2 speelde Carel Wolga gambiet. Als je zelf een gambiet speelt, betekent dit in de regel dat je iets offert en dat je hoopt daar compensatie voor te krijgen. Merkwaardig was dat Carel met 2 pionnen voorsprong uit deze opening kwam, op zich knap na een Wolga. Zijn tegenstander had enkele concrete dreigingen, en Carel moest veel tijd investeren om de complexe stelling goed te beoordelen. Gezegd moet worden dat zijn sterke tegenstander (Marco Starmans, 2056) het allemaal wel goed zag, want hij tikte het mooi uit. Zelf had ik een complete off-day. In nota bene mijn favoriete opening maakte ik een blunder die meteen een pion kostte. Mijn tegenstander (Kees van der Knijff, 2056) buitte dat plusje prima uit, en uiteindelijk verloor ik vrij kansloos. Ten slotte Erik vd Berg: hij speelde op het vierde bord tegen Michael Fung (1906). Een ingewikkelde Franse partij waar alleen specialisten iets zinnigs over zouden kunnen zeggen, Michel de Wit was echter al weg. Het leek erop alsof Erik vanuit het middenspel het betere had van het spel, maar mede door tijdgebrek en een stelling die inmiddels gevaarlijk werd voor zwart moest Erik (terecht) berusten in remise.

Helaas betekende dit een 2,5-1,5 nederlaag. Tot onze teleurstelling bleken alle spelers van RSR Ivoren Toren nog speelgerechtigd ook. Voordeel is dat we ons nu volledig kunnen richten op de competitie. Dat horen we de laatste jaren wel vaker op Rotterdam-Zuid. En natuurlijk gun je die jongens van Ivoren Toren ook een broodnodig succesje, want zoveel is daar ook niet meer te vieren de laatste jaren.

Gijsbert Kamerman

3 opmerkingen:

Peter dJ zei

Gijsbert, ja, die vroege uitschakeling heeft een voordeel, zoals je aangestipt hebt. Neem als HET voorbeeld Feyenoord anno 2011-2012. Snel uit KNVB-beker, geen Europees voetbal, maar je weet de eindresultaat vast wel !

M.a.w. je wordt vast onze nieuwe clubkampioen !

Sascha zei

echt balen, maarja.. het kan verkeren. Gelukkig strijden de CE-teams op meerdere fronten..

Anoniem zei

Een meer dan terechte nederlaag :)