zondag 8 maart 2009

Peentjes zweten


Het eerste team gaat na de zesde ronde van de KNSB-competitie fier aan kop in klasse 3F. Door de 4,5-3,5 overwinning gisteren op het gevreesde Bergen op Zoom en het verlies van Sliedrecht tegen Souburg is er een klein gat geslagen. Toch zien de supporters nog drie zeer spannende ronden met enige angst en beven tegemoet. Tegen Erasmus, Sliedrecht en laatst De Pion 2 was het hakken-over-de-sloot werk, en moesten de meeste supporters na afloop aan de beademing en de voedingssupplementen. Tegen Bergen op Zoom was het gisteren niet anders. Om klokslag zeven uur, bij een 3-3 stand, viel de beslissing in de twee laatst overgebleven bloedstollende partijen. Na de tijdcontrole bij de 40e zet waren Dick de Wit en Valery Maes nog over. Dick had zijn slecht staande partij (door de meesten was Dick rond een uur of drie al opgegeven) tegen Arben Dardha (2277) in tijdnood weten om te buigen naar zowaar een iets beter eindspel en Valery stond tegen naamgenoot Wim Maes (2219) misschien iets minder, maar ruim binnen de remisemarge. Een 4-4 lag dus in het verschiet, maar dat moet je wel op de borden weten te krijgen nog. Bergen op Zoom zou er immers voor gaan was de verwachting. Aan beide kanten werd vervolgens veel tijd geinvesteerd in het strijdplan c.q. verdedigingsplan, en de bar liet voor de toeschouwers extra cola en chips aanrukken. Onder de supporters zagen we tot ons genoegen zowaar Gerard Brand, die tot de laatste zet is gebleven, Dick-aficionado Pia en ook Clement van Eijsden. Daarnaast natuurlijk de vaste aanhang o.l.v. Henk van der Velden, die van de spanning zeker drie schaaltjes nootjes heeft leeg geknabbeld.

Onder de supporters heerste grote onzekerheid over de aard van de twee stellingen. De verwachting was een beetje dat Dick misschien wel moest gaan proberen te winnen want Valery zou wel eens onder de druk en de tijdnood kunnen gaan bezwijken. Valery investeerde inderdaad aardig wat tijd in zijn verdediging, evenals de tegenstander van Dick. Het liep echter heel anders. Het voordeeltje van Wim Maes werd niet echt groter en plots was hij het die bezweek en blooperde! Het kostte zelfs een vol stuk.  Het gezicht van teamleider Michel dat de hele middag niet al te vrolijk heeft gestaan ging van Jantje-huilt naar Jantje lacht! Nu had Valery echter een nog grotere druk, een gewonnen stelling en weinig tijd meer, een minuut of acht voor de rest van de partij. Het kon echter bijna niet meer fout gaan, de meeste zetten waren logisch en snel uit te voeren en Wim ging nu ook in de denktank om te proberen nog iets los te peuren. Valery bleef echter ijzig kalm en schoof de partij onverbiddellijk naar winst! Hoezo druk? Supporters stoven op hem af en hij werd bijna op handen de zaal uitgedragen. Dick had namelijk inmiddels zijn voordeeltje alleen maar uitgebouwd en stond misschien wel gewonnen, ook op tijd. Michel liet hem echter verstandig remise geven zodat de overwinning een feit was! Een prachtig slot aan een lange middag.

Bij dit slotspektakel zouden de andere partijen haast in het niet vallen. Er waren echter fraaie overwinningen van Andy Ooms en Michel de Wit (zie partijen). Aan de eerste twee borden speelden Eddy van Beers en Petar Popovic nuttige remises. Petar who?, zegt u? Jawel, Charlois Europoort heeft voor het eerst in zijn historie een heuse GM opgesteld, de Servier Petar Popovic. Schijnbaar is de bodem van de hoge hoed van teamleider Michel nog niet in zicht. Gesprekken met Kamsky en Leko zijn gaande. Petar (2489) mocht overigens met zijn remise tegen Semen Minyeyevtsev (2117) de handen dichtknijpen. En ook Eddy bereikte niets tegen Arjon Severijnen (2158). In dat opzicht had de taktische opstelling van Bergen op Zoom zonder meer succes.



Aan de laatste twee borden vielen helaas twee zware nullen. Hans Uitenbroek en John Leer werden beide totaal overspeeld en hadden niets in te brengen. Waarbij aangetekend dat John het aan bord zeven wel met zwart moest opnemen tegen Werner Van Den Brande (2248).

Al met al een nipte en benauwde overwinning, met aan enkele borden wat geluk. Hebben we dus toch de wind mee dit seizoen?

Het volgende spannende middagje kunt u boeken bij Vredenborg Tours en gaat op 28 maart naar het verre Terneuzen. De inhalers en paracetamol dient u zelf mee te brengen.

Peter Kemner

Speel de partijen van Andy, Valery en Michel na!


Geen opmerkingen: