dinsdag 24 september 2019

Krimpen Open 2019: ronde 1

Gisteravond (maandag 23 september) is het Krimpen Open van start gegaan. Dit evenement maakt zijn debuut op de toernooikalender, en doet dat in een meer dan interessant format: 9 maandagavonden in de periode september 2019-april 2020, met een eerste prijs van maar liefst 1500 euro, wat natuurlijk totaal niet belangrijk is, want het gaat om het plezier ("schrijver barst in lachen uit"). Nummer 1 op rating is ons oud-lid GM Alexandre Dgebuadze. Charlois/Europoort wordt vertegenwoordigd door ondergetekende (nummer 2 op rating), Cor de Wit (nummer 11 op rating), Andrzej Pietrow (nummer 13 op rating), en Yuelin Wu (nummer 90 op rating).

De eerste ronde leverde een positief resultaat onder aan de streep op: 2.5 uit 4. Cor's tegenstander Bas Muntslag (1825) kwam met wit een klein beetje beter te staan na de opening, maar werd daarna overspeeld door onze voorzitter: een regelmatige 0-1 en een soepele start van het toernooi.

De details van de partij van Andrzej zijn mij ontgaan, maar voor zover ik heb kunnen beoordelen speelde hij een vrij regelmatige remise met zwart tegen Bert van Brussel (1806).

Yuelin speelde haar eerste partij met lang speeltempo en ging er na een tijdje af met zwart tegen Lennart Pols (1522). De komende weken de kookboeken inruilen voor stappenboeken en het gaat vast goed komen.

Ondergetekende speelde met de witte stukken tegen jeugdtalent Lucas Nguyen (15 jaar, 1862). Ik heb hem zelf ooit nog training gegeven, maar de beƫindiging van onze werkrelatie heeft hem blijkbaar goed gedaan, daar hij een zeer sterke partij speelde en ik gewoon duidelijk slechter stond voor het merendeel van de partij. Echter, schaken is geen voetbal, en 1 fout kan alles verzieken. Met een gemeen laatste alles-of-niets trucje wist de witspeler zich toch nog van een punt te verzekeren.


Lucas heeft net 45...Tg7 gespeeld, met een matdreiging op f2. De stelling is objectief gezien gebalanceerd, maar ik besloot er nog een laatste trucje in te gooien:

46. Tf8+ - Kg5
47. Pd4!? Tricky, want nu moet zwart de juiste zet vinden om remise te maken. Helaas voor Lucas deed hij net de verkeerde:
47...Kh4? Een zeer logische zet, want zwart wil uiteraard maar 1 ding: mat zetten. Helaas voor hem heeft wit een zet die zowel het mat opheft, als beslissend voordeel oplevert:
48. Txf5! en wit won snel daarna.



Geen opmerkingen: