maandag 16 januari 2017

Interne competitie van vrijdag 13 januari 2017


In groep 1 kent John Leer maar één smaak: remise. Tegen Angelique Osinga was het niet anders.
In groep 2 was het winnen of verliezen. Drie partijen waren er. Jan Hendrik Leopold overklaste Ed Lorwa. Ondergetekende speelde tegen Marjolein Osinga. Het was een partij die gelijk opging, met een iets betere stelling van Marjolein. Zo had ze bijvoorbeeld het loperpaar. Uiteindelijk bleven aan beide zijden een zestal pionnen en een toren over. Je zou denken dat het remise zou worden. Dat was ook zo geweest, ware het niet dat Marjolein haar toren midden op het bord liet opsluiten. Voeg daar zetdwang aan toe, en weg was haar toren en de partij. Het hoogtepunt van de avond was de partij van Zhi Yang Fan tegen Kees van Oosterom. Beiden zijn de grote kanshebbers op het kampioenschap. Het werd een spectaculaire partij, waarin Zhi Yang zijn dame offerde. De omstanders èn Kees hadden het offer absoluut niet voorzien. Kees speelde nog goed tegen, maar tegen het geweld van de combinaties van Zhi Yang zou zelfs Sokolov niet opgewassen zijn. Partij na partij laat Zhi Yang zien hoe diep hij nadenkt, en welke verbluffende zetten er het gevolg van zijn.

In de stand van groep 1 is niet veel veranderd. Eduard Smits staat nog fraai bovenaan. In groep 2 heeft Zhi Yang Fan nog geen puntverlies geleden en leidt met zeven uit zeven. Kees van Oosterom heeft anderhalf verliespunt in de eerste competitiehelft, Gerrit Boer twee verliespunten. Er moeten rare dingen gebeuren om Zhi Yang Fan van de titel af te houden.
In groep 1 wordt het aanpoten om alle spelers hun partijen te laten spelen. In groep 2 is de situatie gunstiger: de meeste spelers zijn al aan de tweede competitiehelft toe.

Gerrit Boer

Geen opmerkingen: