zaterdag 28 februari 2015

Eduard voert groep 2 aan

Uitslagen 27 februari 2015

John van de Laar - Tjerk Tinga             0 - 1

Eduard Smits - Menno Brandenburg     1 - 0
Piet Verheij - Herman van Malde          0 - 1

John concentreerde zich in zijn partij tegen Tjerk op een aardig uitziende afwikkeling, maar vergat daarbij de ontwikkeling van zijn stukken. Even later zag John zich gedwongen tot het geven van een kwaliteit, maar veel soelaas bood dat niet. Het verzilveren van het materiële voordeel was Tjerk wel toevertrouwd.

Herman hanteerde een eigenaardige strategie. Hij posteerde zijn loper g6 om deze daarna in te metselen met pionnen op f5 en h5. Het tekent de schaakprogressie van Herman dat hij de zwakkeling op g6 deed ontwikkelen tot een waar monster op f3. Piet gooide - geheel in stijl - er wat pionnen tegenaan, maar dat mocht hem niet baten.

Eduard koos ervoor om in een vroeg stadium de dames te ruilen, waarna een tamelijk symmetrische stelling ontstond. Menno wist een klein succesje te boeken door af te wikkelen naar een eindspel met pionnen op beide vleugels en een zwarte loper tegen een wit paard. Ook had Menno ongeveer een half uur meer op de klok, niet onbelangrijk in de laatste fase van een partij. Menno kon er zich niet mee verzoenen dat de stelling niet voor hem gewonnen was, bleef halsstarrig op winst spelen en liet zijn voordeel op de klok geheel verdampen. Na 35. e5-e6 stond het als volgt.

Met 35. ...Ld7xe6 of 35. ...c6-c5 koerst zwart nog altijd vrij comfortabel op de remisehaven aan, maar geheel verblind speelde Menno 35. ...Ld7-e8?? Na het voor de hand liggende 36. Kf4-e5 is het over en uit voor zwart. Geheel in stijl verkoos Menno een kort en pijnlijk einde.

Stand na 27 februari 2015

1.  Eduard Smits            3 uit 3
2.  Zhi Yang Fan            2 uit 2
    Tjerk Tinga*
4.  Herman van Malde        1 uit 1
5.  Gerrit Boer*            0 uit 2
    John van de Laar
    Menno Brandenburg*
    Piet Verheij  

* speelt enkelrondige competitie          

Geen opmerkingen: