zaterdag 10 januari 2015

Een kleine overwinning voor ... Barendrecht /IJsselmonde 2

Op vrijdagavond speelde het zesde team van Charlois / Europoort in klasse 3C van de RSB tegen het tweede team van Barendrecht / IJsselmonde. Met een ratingverschil van meer dan 100 punten kon het zesde niet op winst rekenen, maar het heeft gevochten voor wat het waard was en moest een kleine nederlaag van 3,5 - 4,5 accepteren.

Twee partijen waren vooruitgespeeld, met dank aan Barendrecht. Lennart Heijnen speelt dezer dagen in het Tata weekeindetoernooi, en speelde in zijn vooruitgespeelde partij aan bord 6 remise tegen John Bakker. Coen van Baren had een feestelijk eten bij zijn bedrijf, en speelde ook vooruit. Tot zijn verdriet moest hij aan bord 3 de grotere schaakkracht van Pieter Gravendeel erkennen. Beide spelers zijn hierbij uitgenodigd iets over hun partijen aan dit verslag toe te voegen.

De uitgangsstelling voor de resterende zes spelers was dus niet optimaal. Toch scheelde het niet veel of de achterstand was omgebogen naar een kleine winst.

In bordvolgorde loop ik met u de borden langs. Adri Jumelet is in vorm, en heeft geen bezwaar tegen het spelen aan bord 1. En waarachtig, hij won weer, en weer tegen een veel sterkere tegenstander met een rating die meer dan 300 punten hoger ligt. Zijn tegenstander speelde goed, en gaf bijvoorbeeld een paardvork op toren en dame. Daar gaat de partij, dacht ik. Maar Adri loste het probleem keurig op. Aan het einde van de partij had Adri een viertal pionnen meer en gaf Rinus Bongers op.

Zhi Yang Fan is een aanvalsspeler, en hij vloog zijn tegenstander Ed Lammers al snel naar de keel. Het offeren van een of twee pionnen is daarbij geen probleem. Er moet iets fout gegaan zijn, want even later stond hij een toren achter en was een verder gaande aanval uitgesloten. Hij verloor dus. Toch alle respect voor de onbekommerde aanpak die hij in elke partij heeft. Mogelijk kan hij zelf zijn partij iets gedetailleerder toelichten.

AndrĂ© Osinga, teamleider en druk bezet, begon al vermoeid aan zijn partij. Door actiever spel aan het einde van de partij, elk nog met een paar stukken en een dame, wist hij tegen Rien van Wilgenburg knap tot winst te komen. Toch een speler met bijna honderd ratingpunten meer. Na zo´n winst speelt de vermoeidheid geen grote rol meer!

Jan Hendrik Leopold speelde aan bord 5 een goede partij en kwam een kwaliteit voor. Maar zijn tegenstander wist veel venijn in de stelling te brengen waartegen Jan Hendrik uiteindelijk machteloos was en verloor. Ik had in gedachten het punt iets eerder in de partij al bij ons bijgeboekt...

Marjolein Osinga viel in voor Giel Gerritse die inmiddels in Best woont en niet meer beschikbaar is. Zijn vertrek is een verarming voor het team. Giels inzet en concentratie waren altijd optimaal en hij heeft veel punten binnengebracht in de teams waarin hij speelde. Na deze lofzang op Michiel ga ik verder met het prijzen van Marjolein. Sterk gehandicapt door oogproblemen wist ze uiteindelijk door taaie volharding een remise binnen te slepen. Ze speelde tegen Han Pijpers die toch een 150 punten hogere rating had.

Piet van Dijk tenslotte speelde een goede remise, ook tegen een sterkere tegenstander. Een nadeel voor Piet is dat hij weinig speelt, en dat breekt hem regelmatig op. Maar door geconcentreerd en sterk spel haalde hij een half puntje binnen.

Het zesde team heeft nog weinig punten binnen weten te halen, maar het perspectief op handhaving in de klasse 3 is zeker aanwezig. De drie sterkste tegenstanders hebben ze gehad. Nu nog drie keer winnen en ze staan in de subtop. Succes!

Gerrit Boer,
wedstrijdleider en oneven man in de Keizergroep




Geen opmerkingen: