zondag 3 november 2013

Een fijne middag in Tilburg

De Stukkenjagers hebben mooie speellocatie waar de lederen fauteuils geuren naar een oude societeit. Voor CE 1 was dat prima podium om weer eens flink uit te halen. Dat speelde zich echter af in de belendende ruimte. Wij beperken ons nu tot de wedstrijd De Stukkenjagers 2 - Charlois Europoort 2. Hier was de strijd een stuk gelijkwaardiger.


Arjen pakte de partij voortvarend aan. Als jachthonden joeg hij zijn pionnen naar voren en leek zijn tegenstander compleet van het bord te blazen. Misschien was dit iets te optimistisch gezien, misschien heeft Arjen ergens iets gemist. In ieder geval was op een gegeven moment de stelling niet meer zo duidelijk en kwam Arjen remise overeen.

Bij Maurice ging het wat minder goed. Cesar Becx kreeg zijn geliefde variantje op het bord en Maurice wist daar geen goed raad mee. Maurice zag het tijdens de partij al snel somber in en raakte in de verwikkleingen die kwamen een stuk kwijt. CE-2 kreeg een nul te verwerken. Toch wanhoopten we niet, want op de andere borden zag het er niet slecht uit.

Lendert kreeg met zwart een zijvariantje voorgeschoteld waar zijn tegenstander zich blijkbaar terdege op had voorbereid. Spectaculair was het niet en Lendert wist dan ook vakkundig het snel ontstane eindspel naar de remisehaven te loodsen.

Jelle kreeg ook een zeldzaam variantje op het bord en moest al snel op eigen kracht de zetten verzinnen. De eerste de beste zet was blijkbaar zo verrassend dat zijn tegenstander het ook niet meer wist en al snel van de kook raakte. Jelle ging snel in de aanval, had alles goed berekend, en kreeg zijn tegenstander compleet in de tang. Vervolgens dirigeerde hij zijn h-pion op zijn gemak naar het promotieveld tot zijn tegenstander zag dat verdere tegenstand zinloos was.

Nancy had al gauw een wat rommelige stelling op het bord waar ze beter in rekende dan haar tegenstander. Toen de stofwolken wat waren gedaald bleef een stelling over met een extra pionnetje. Voldoende voor de winst bleek het helaas niet te zijn en ook deze partij eindigde in remise.

Robin speelde een degelijke partij. Zijn tegenstander kreeg geen kansen, maar ook zelf had hij geen groot voordeel. Een torenendspel kwam op het bord waarin de techniek van Robin beter bleek dan die van zijn tegenstander. Hierdoor wist Robin toch het punt binnen te slepen.

De meest indrukwekkende partij speelde Hans. Na zijn Lg4, waar de theoretici wellicht hun wenkbrauwen voor zouden fronsen, sprak Hans filosofisch:"Waarom niet?" Inderdaad, waarom niet. Na enig manoevreerwerk, overklaste hij zijn tegenstander in het eindspel, die met paard en toren vrijwel geen zet meer kon uitvoeren. Zo'n stelling kan je aan onze probleem-oplosser wel over laten. Combinaties van dreigingen tegen de koning en een handvol pionnen beslisten de partij.

Marcel had ondertussen een enorm ruimtevoordeel opgebouwd en zijn tegenstander was inmiddels over gegaan tot het รก tempo spelen van Pf6-e8-f6-g8... Marcel zat te genieten, terwijl hij met een schuin oog keek hoe de partijen van Hans en Robin verliepen. Plotseling zag zijn tegenstander toch het licht en plaatste een venijnige tegenstoot. De stelling van Marcel was zelfs wat verdacht geworden. Maar toen de overige partijen de winst voor CE2 hadden zeker gesteld, werd ook in deze laatste partij remise overeen gekomen.

De stukkenjagers 2 - Charlois Europoort 2 : 3-5

Na afloop van deze fijne dag toog een grote delegatie van CE1 en CE2 richting het centrum om in een Shushi restaurant nog eens uitgebreid na te tafelen.

Marcel Schroer

Lees ook het verslag van Stukkenjagers http://www.stukkenjagers.nl/

1 opmerking:

Ton zei

Een verslag van CE 4 - Erasmus 1 staat op http://www.sv-erasmus.nl/index.php/archief/49-2013-2014/471-charlois-europoort-4-erasmus-1.