woensdag 9 juli 2008

EINDSPRINT

Na een weekje zonder verslag – merkwaardig dat de inspiratie groter is als je zelf ook hebt gewonnen – viel er in de een na laatste ronde weer veel moois te genieten, en niet alleen bij mijn eigen partij.

Aan het topbord speelden de koplopers Julian van Overdam en Dick tegen elkaar. Julian is dé coming man en favoriet voor het clubkampioenschap komend seizoen, maar speelt onder invloed van trainer Michel nu al het perfide openingssysteem waar de gebroeders De Wit de club al jaren mee teisteren. Het valt dus te vrezen dat Julian wat dat betreft nu al voor altijd verpest is. Gelukkig wist Dick wel hoe hij dit systeem moest aanpakken, en bereikte een veelbelovende stelling van drie lichte stukken tegen twee torens. Helaas moest hij onder de druk van de klok voor de taktische remise gaan. Zonde, want de partij en daarmee het toernooi verdiende een winnaar.

Van de achtervolgers wisten er maar een paar te profiteren. Arjan van der Leij won snel van Pia van Rossum, die daardoor tijd genoeg had om onze site te verfraaien met wat mooie tekeningen. André Coenen won van Peter Overduin, en dat doet nog steeds een beetje pijn, want natuurlijk had ik daar zelf in plaats van Peter moeten zitten, maar ja als je jezelf opknoopt is zelfs Peter niet te beroerd om een handje te helpen. Geen glorie voor ondergetekende dus, maar outsider André in de top van het klassement. André mag het nu tegen Dick proberen om voor de hoofdprijs te gaan. In de andere partij speelt Arjan tegen Julian.

Lendert van den Ouden en Cor de Wit speelden remise en bleven zodoende beiden op 4 punten steken. Zij weten zich nu in goed gezelschap van John van de Laar, die steeds meer gaat opsteken van zijn eigen trainingen, en tegen Sophia Thoma afwikkelde naar een elementair gewonnen pionneneindspel.

De vierde speler die zich bij dit trio had kunnen voegen was John Leer, of toch Gerrit Boer? In een partij waar over en weer grof materiaal in de aanbieding werd gedaan bleef er ten slotte te weinig tijd over om op winst te spelen. Remise dus, en terug in de middenmoot samen met de andere verslagenen.

Carel Vredenborg won van Marcel Dirks. Laatstgenoemde kan toch heel aardig schaken, maar was dit keer meer onder de indruk van de schoonheid van het spel, van zijn tegenstander dan. Peter Kemner volbracht een mirakel tegen Marcel Schröer, hoewel anderen zullen zeggen dat Marcel gewoon geflest is.

Wim Veelenturf krabbelde met een overwinning op HendrikJan de Heer een beetje uit het dal. Het was geen goede avond voor de familie De Heer, want Jonathan verloor ook, van Coen van Baren. Piet Verheij won van meneer Gerritse, maar dat is niet zo verwonderlijk want laatstgenoemde had de marathonpartij tegen John Leer van de week ervoor nog in de benen.


Eduard Smits pakte een mooie overwinning op Angelique Osinga. Ook nieuwkomer John van Waterschoot mocht de roem van een overwinning smaken tegen Ger in ’t Hout. Stoffer Sprang liet de eer aan Adri Jumelet, Jan van Overdam senior speelde een vreedzame remise tegen Fritz Dueller, en Martin in ’t Hout had een bye.
Zo iedereen weer genoemd.

Komende vrijdag de laatste ronde. Bovenin is het spannend om de hoofdprijzen, maar er zijn ook nog 3 ratingprijzen te verdienen. Er valt nog een flinke zak geld te verdelen, en het schijnt dat we dat letterlijk moeten nemen, want volgens de penningmeester is dit een uitstekende gelegenheid om van het overtollige kasgeld af te komen……

Carel

Geen opmerkingen: