zondag 13 oktober 2013

't Vijfde verliest van Erasmus 2


Helaas. Vrijdag ging het niet zoals iedere Charlois Europoorter het gehoopt had.
In de eerste wedstrijd van het vijfde bleef het dubbeltje heel lang op zijn kant rollen maar uiteindelijk stond er 3.5-4.5 op het wedstrijdformulier. De felicitaties voor Erasmus 2.

Hoe het onze spelers verging...

Aan bord 1 speelde Marcel den Bleker met zwart een solide partij. De stelling bleek in evenwicht ondanks de geïsoleerde damepion van wit. In het eindspel had wit zelfs een betere pionnenstructuur maar anders dan remise werd het niet.
Aan het tweede bord zat Piet Verheij. Hij wist de vijandelijke koning middels een schaakje in het midden te houden.
Het zag er allemaal goed uit voor Piet. Overenthousiast ging hij door en op een gegeven moment stokte zijn aanval en stond hij ook nog achter in materiaal. Verlies was het gevolg.
Dan komen we bij Herman. Dat hij in goede vorm is laat hij ook in het vijfde zien. Hij was de enige die het volle punt binnen wist te slepen. Naar verluidt bracht zijn torenoffer hem de beslissende aanval.
Aan bord 4 Peter de Joode. Hij speelde een goede partij en kwam in een gewonnen eindspel terecht met voor Peter T+L+2 pionnen,
tegen T+pion. Echter door de druk van de tijd hield Peter op het eind slechts een loper over. Remise dus.

Vanaf het begin al veel bekijks aan bord 5 want het was duidelijk dat het geen doorsnee partij zou worden. John bestreed het koningsgambiet en deed dat prima. Na de eerste verwikkelingen stond hij een pion voor en kon de koning in veiligheid gebracht worden door de lange rokade. Daarentegen had wit een sterk pionnencentrum die misschien geslecht had moeten worden. Toen wit opeens een koningsaanval kon opzetten was het gauw gebeurd.
Aan bord 6 zat ondergetekende. Met wit wist ik de overhand te krijgen in het centrum met een gedekte vrijpion op e6. Er lagen voor wit doorbraakmogelijkheden over de a- en h-lijn. Het laatste werd uitgevoerd en had twee verbonden vrijpionnen tot effect. Met een goede tot gewonnen stelling maar met slechts een dikke minuut op de klok is er remise overeengekomen.
Over tijdnood gesproken. Daar zat Menno aan bord 7 ook tegen te vechten en hoe. Nadat de stelling de gehele partij in balans was geweest moest Menno in zeer korte tijd het bord leeg vegen voor elementaire remise. Het lukte hem toen hij nog 10 seconden over had!
At last but not least, Henk Kootkar met wit. Hij en zijn tegenstander legden een Siciliaan met tegengestelde rokades op het bord waarbij zwart's aanval veel sneller verliep. De witte koning werd naar het open centrum gedreven maar op ongelooflijke wijze zag Henk keer op keer een verdediging. Houdini was er niks bij! Het werd remise.

Het was al met al een enerverende schaakavond. Het enige wat ontbrak waren de matchpunten. Wellicht komen die in de volgende ronde(n).

Eduard Smits
mede dankzij Angelique

5 opmerkingen:

Gerrit Boer zei

Fijn eens een verslag van een "gewone teamspeler" te lezen. Een voorbeeld dat binnenkort door het zesde team gevolgd wordt?!
Een prima verslag overigens.

Kermit Erasmus zei

Is de uitslag al verstuurd naar de RSB? Moet binnen drie werkdagen. Ben bang dat dan blijkt dat we het kampioenschap hebben vergooid...

Peter dJ zei

Verslag van de match is ook op Erasmus-website te lezen: http://www.sv-erasmus.nl/index.php/archief/49-2013-2014/463-charlois-europoort-5-erasmus-2

Menno zei

Nou ja, de stelling gedurende de hele partij in balans is te veel gezegd. Tot het remiseaanbod van mijn tegenstander was dit zeker zo, maar ik moest gezien de stand op winst spelen. Daarbij nam ik de nodige risico's en mijn tegenstander heeft meerdere malen een pionnetje kunnen meepikken. Op het laatst was het wel pot- en potremise, maar toen was mijn tijd bijna op. Het is dat mijn tegenstander geheel vrijwillig torenruil aanbood, anders was ik keihard door mijn vlag gegaan. Op zijn best zou ik dan remise hebben kunnen claimen wegens 'niet op winst spelen'. Uiteindelijk ben ik niet ontevreden met het halfje. Jammer dat het voor het team onvoldoende was.

Peter dJ zei

1e Goede stap is gezet: gisteren met 6-2 van Ridderkerk-1 gewonnen