zaterdag 11 juni 2011

Simen Agdestein

Simen Agdestein?
Hadden we een paar dagen geleden ene Quinten Ducarmon. (Met alle respect voor deze Ducarmon, maar wat hij op onze site deed was mij niet helemaal duidelijk.) Hebben we nu weer een naam die niet voor iedereen van ons direct een blijk van herkenning geeft.
Simen Agdestein!
Met het Nederlands Kampioenschap schaakvoetbal voor de deur zie ik eindelijk kans deze bijzondere Noor over het voetlicht te brengen.












Net een maandje jonger dan dat ik ben (Asker, 15 mei 1967) is hij Noors schaker en voormalig Noors voetbalinternational. Zelf heb ik die combinatie ook altijd leuk gevonden. Basisspeler van NOC 3 (kampioen!) en vaste waarde van CE5.
Agdestein werd op zijn vijftiende voor het eerst Noors kampioen schaken en in 1985, op 17-jarige leeftijd werd hij grootmeester. Voor Noorwegen een Magnus Carlsen "avant la lettre".
In de jaren tachtig domineerde hij de Noordse en Noorse kampioenschappen met zijn inventieve spel. In het wereldkampioenschap voor junioren in 1986 eindigde hij op de tweede plaats achter Walter Arencibia, maar voor Jevgeni Barejev, Viswanathan Anand en Jeroen Piket. Een aanvallende voetballer, en een aanvallende schaker. Heerlijk toch!
Begin jaren tachtig, toen ik te vaak struikelde bij het oefenen van de dubbele schaar van Tsjeu la Ling, achtte ik de kans op een internationale voetbalcarrière niet meer zo groot. Zelf begon ik eind jaren tachtig net met schaken, maar was ik ondertussen wel nummer 2 van Delfshaven met tafeltennis, en was ik net begonnen met mijn supermatch stratego tegen John Duiker. Ook met mijn drie krantenwijken was ik vrij succesvol.
Eind jaren tachtig bewonderde ik Agdestein, omdat hij erin slaagde om zowel op topniveau te schaken als een carrière als topvoetballer er op na te houden. International voor Noorwegen in Oslo met een ELO van 2630!
Door een knieblessure in het begin van de jaren '90 moest hij stoppen met voetballen (hij speelde toen voor de Noorse voetbalclub Lyn). Hij had toen 8 interlands voor Noorwegen gespeeld. Ik dacht hem ook in de Kuip gezien te hebben als reservespeler tijdens de kwalificatiereeks tegen Nederland.
Tegenwoordig doet hij veel voor de Noorse sport en is hij ook een van de begeleiders in het team van Carlsen. Wanneer je meer over hem wilt weten, kan je hem ook aan het woord zien in de video over Carlsen: "Prins van het schaken".

Simen Agdestein
Mijn voorstel is: vergeet de tot nu toe ingehuurde grootmeesters, maak Simen voor het eind van de maand lid van Charlois Europoort en geef hem een plek in ons team dat afgevaardigd wordt naar Utrecht voor het Nederlands kampioenschap schaakvoetbal! Dat moet toch te regelen zijn?

Geen opmerkingen: