zondag 24 april 2011

NK E in Waalwijk

Afgelopen vrijdag en zaterdag werd in Waalwijk het NK E(t/m 10 jaar) gespeeld.
Van CE deden 2 jongens mee: Kevin(10 jaar) en Lucas(6 jaar). Ik was zelf aanwezig op zaterdag, en daarover zal het verslag dan vooral ook gaan. Op vrijdag werden 5 partijen gespeeld. Kevin won er 4 en verloor alleen van de latere kampioen Lucas van Foreest(1595). Lucas deed het met 3 uit 5 ook meer dan behoorlijk en hij won zelfs van twee jongens die meer dan 100 elopunten boven hem stonden.

Op zaterdag werden er 4 partijen gespeeld. In de zesde ronde (eerste ronde van die dag) werd Kevin ingedeeld tegen Jorik Klein(1079) en Lucas tegen Daniel Dijkstra(1008). Lucas speelde zijn tegenstander helemaal weg en haalde zijn 4e punt binnen. Kevin's partij was te zien op de grote beamer die stond opgesteld voor de toeschouwers. In een scherpe siciliaanse draak had Kevin's aanval veel meer power, en met een mooie combinatie trok hij de partij naar zich toe.

Vrolijkheid overheerste, want Kevin stond met 5 uit 6 nu gedeeld 2e en Lucas verbaasde iedereen door 4 uit 6 te scoren als jongste deelnemer! In de 7e ronde kwam voor Kevin een echte krachproef; hij speelde tegen de als eerste geplaatste Robby Kevlishvili(1786). Lucas had het ook niet makkelijk; hij speelde tegen de als vierde geplaatste Luuk Baselman(1359). Kevin verbaasde echter iedereen door de huizenhoge favoriet in eerste instantie helemaal weg te spelen! In zijn favoriete draak kwam Robby er gewoonweg niet aan te pas. Met een mooie mix tussen een strategische zet een een tactische combinatie schakelde Kevin wit's belangrijke zwartveldige loper uit. Maat toen kwam de tijdnood. In eerste instantie hield Kevin het hoofd koel. Maar net toen de toeschouwers dachten dat Kevin de buit binnen had, liet hij zich mat in 1 zetten. Een vreselijke teleurstelling natuurlijk, maar als je bedenkt dat Robby meer dan 500 elopunten meer heeft en 5 jaar langer schaakt, dan is het natuurlijk al knap dat Kevin hem helemaal wegspeelde. De resultaten tegen dit soort spelers komen dan vanzelf wel. Lucas had moeilijk en verloor geleidelijk aan. Na deze ronde bewezen zowel Kevin als Lucas over een goede mentaliteit te beschikken. Kevin de achtste ronde gemakkelijk van Tyro Beekedam(1019), terwijl Lucas gehakt maakte van Jeffrey van Eek(1042). Dan de laatste ronde. Als Kevin won van Kasper Schoppen(1243), dan was hij derde. ALs Lucas won van Maarten Hoeneveld(1140), dan werd hij 7e en dat betekende een prijs. Kevin speelde een zeer spannende partij. Er verscheen een lastig te beoordelen eindspel op het bord, waarin Kevin 2 lichte stukken had en zijn opponent een toren. Dit eindspel werd echter zeer vakkundig behandeld door Kevin en de derde plaats was binnen. Lucas was heel erg moe en verloor door een foutje. Niet gek als je bedenkt dat hij pas 6 jaar is.

Al met al was het een zeer geslaagd toernooi. Kevin heeft bewezen dat hij makkelijk met de Nederlandse top van zijn leeftijd mee kan en zelfs van de onverslaanbaar geachte Robby Kevlishvili kan winnen. Lucas heeft bewezen dat hij zeer goed mee kan met jongens die vaak 3 en soms zelfs 4 jaar ouder zijn dan hij. Hij mag nog 3 jaar meedoen in deze categorie.
Hieronder vindt u wat foto's van dit toernooi, met dank aan Thao Nguyen(vader van Kevin en Lucas). Voor standen, uitslagen en overige informatie: http://nbsb.nl/NKe2011.php

Julian van Overdam

Omdat Lucas de jongste deelnemer was, werd het toernooi geopend bij hem met de eerste zet.

Kevin in actie tegen de latere kampioen Lucas van Foreest.

Kevin en Lucas samen met de andere deelnemers van de RSB.

Kevin met zijn beker tijdens de prijsuitreiking.

De eindstand.

Lucas is klaar voor de strijd.

Kevin in diepe concentratie.

4 opmerkingen:

PeterK zei

Geweldig gespeeld jongens! En mooi verslag Julian!

Kresna zei

Prachtige prestaties Kevin en Lucas! Gefeliciteerd!

Gerrit Boer zei

Lucas en Kevin, graag voeg ik me bij de reacties van PeterK en Kresna. 'k Wilde dat ik nog zo jong was en al zo goed!

Anoniem zei

Mooi verslag, Julian!

Thao