zaterdag 18 december 2010

Kerstschaak 2010: twitteren en quizen


Van te voren kon er traditioneel ingeschreven worden voor het Kerstschaak. Het is natuurlijk prettig als ik weet wie er gaan meedoen. Soms wordt er gevraagd: mag ik met die of die in 1 team ? Dat mag natuurlijk. Geen keiharde ratingeisen zoals 2 weken geleden met het clubkampioenschap snelschaak. Wel worden spelers zoveel mogelijk ingedeeld waar zij thuis horen. Het is namelijk toch echt uitgesloten, ook al is het dan Kersttijd, John van de Laar te laten spelen tegen Ben Boog of Michel de Wit. Dat weet iedereen.

Tot afgelopen maandag hadden nog maar zo’n 20 deelnemers zich ingeschreven. Op zich niets opzienbarends want veelal komen er in de laatste week veel aanmeldingen bij. Maar toen, na mijn vervolgoproep op woensdag op de website, weinig reactie kwam (behalve van Adri Jumelet natuurlijk) , begon ik dit jaar een beetje te twijfelen. Gaan we de 25 wel halen ?

Het antwoord op de niet zo snelle toeloop kwam op vrijdagmiddag. Het bleek dat er woensdag al slecht weer (nog veel slechter als voor de donderdag) was voorspeld door de wijze weermannen uit het oosten met een weeralarm natuurlijk tot gevolg. Het zoveelste dit jaar. Veel sneeuw vanaf vrijdagmiddag. De buienradars voorspelden inderdaad niet veel goeds. Hierdoor kreeg het Kerstschaak onverwachts die middag een apart miniforum met verontruste telefoontjes, mailtjes, sms’jes, reacties op de site en twitteraars: gaat het Kerstschaak dit jaar wel door ?

Misschien moeten we hierop voortaan inspelen ? Bijvoorbeeld volgend jaar , als het weer heel slecht is : Kerstschaak via Internet als het echt niet anders kan ? Met skype , je i-phone, kinderen in bed, hapjes in de buurt en onder de kerstboom je partijtjes spelen. En dat alles onder leiding van Hans van Calmthout. Aan het einde van de avond wensen we elkaar dan, via de digitale media, met een glaasje in de hand prettige dagen.

Het mocht de pret van deze avond niet drukken. In de groene schaakstal verzamelde zich een 30-tal Twitteraars, Kerstklokjes , Stalknechten en andere gepersonificeerde Kerstschaaksymbolen. Maar de groep was wat door elkaar gehutseld. Er waren afzeggingen en nieuwe aanmeldingen. En natuurlijk een paar laatkomers die toevallig in de buurt waren van de stal. Met name jeugdleden als Sarah, Falou, Lorenzo, Zhi-Yang maakten van de gelegenheid gebruik om hun kerstpartijtje mee te pikken.

Rond deze tijd werden ook de lang verwachte clubbladen binnengebracht door Shredder Heijnen. Hij had de eer om deze op te mogen halen bij de drukker. Gretig werd het nieuwe kerstnummer uit de doos gehaald en dat bleek niet voor niets ; aan de inhoud was weer met uiterste enthousiasme en zorgvuldigheid gewerkt door Peter Kemner en Arjen Kouwenhoven. Mooie bijdrages van diverse leden als Gerard Brand, maar ook van huidige lesgevers als grootmeester Paul Motwani.

Om half 9 konden de klokken ingedrukt worden. En na 3 rondes kon het team van De Engelen bestaande uit Michel de Wit, Lennart den Boer , Jan Hendrik Leopold en Chiel Gerritse de pauze in met de leiding.


In deze pauze had Gijsbert een prachtige schaakquiz in elkaar gezet. De schaakteams konden met elkaar de zetten voorspellen van een eerder gespeelde scherpe partij die getoond werd op de muur met behulp van een beamer. De tl-lampen gingen uit en met alleen de Kerstboom nog aan werden uit het donker de mogelijke zetten geroepen.

Het voorspellen was niet zo makkelijk als het leek. Opvallend was dat juist “De Engelen” geen enkele zet goed konden voorspellen. Dat was in het oude kerstverhaal wel even anders. Het team met de traditionele naam De Poolmannen (naar de onlangs overleden Jan Poolman) met John Leer, Angelique Osinga, Eduard Smits en Ruud Kok daarentegen bleken hier uiteindelijk het meest behendig in.

Hierna was het tijd voor het tweede gedeelte van de quiz : het raden van namen bij een 25-tal schaakfoto’s . Er passeerden dames- en herengrootmeesters van de jaren dertig tot nu. Opvallend was dat een foto van Alexandra Kosteniuk door de 40-ers opmerkelijk snel werd geraden en dat Jeroen Piket en Max Euwe vrijwel niet meer werden herkend. Ook werd er vaak “ Marcel Dirks” geroepen bij 1 foto. Hij zou toen nog een snor hebben gehad. Gijsbert moest de deelnemers echter keer op keer zwaar teleurstellen: het bleek een foto van grootmeester Epishin.




Na de pauze werd er weer doorgeschaakt. Het werd steeds gezelliger bij de boom: kerstliedjes van oa Frans Bauer en Bing Crosby’s White Christmas schalden door de stal en er kwamen steeds meer hapjes , nootjes, chips, kaas en sate uitgedeeld door Gijsbert en Inge. De bar draaide goed onder leiding van Yvonne en onze huisfotograaf Lorena Dirks zorgde voor de nodige publiciteit.

Na nog vier rondes snelschaken konden De Engelen, tijdens de afsluiting met dessertwijn en heerlijk ijs in borrelglaasjes van cateraar Michel, dan toch de eerste prijs in ontvangst nemen. Het was ondertussen een uur of 12.

Ik liep uiteindelijk terug naar mijn auto. Ik had geluk gehad : er lag maar een klein laagje sneeuw op mijn dak.


Bekijk de foto's van Marcel en Lorena Dirks van Kerstschaak 2010 HIER.

6 opmerkingen:

Jan Hendrik zei

Dank je wel Herman! En dan ook nog zo'n mooi verslag! Eén ding: je idee van Internetkerstschaak moet ik met klem en kracht ontraden. Waar gaat Kerst nou ook weer over? Verdwalend door de nachtelijke sneeuwstorm uiteindelijk een klein lichtje ontwaren en aldaar Gerrit Boer en voor mijn part John van de Laar treffen met een kop hete chocolademelk en een potje schaak! Wat kan daar nou tegen op? En wat geeft het nou of er twee of 200 mensen zijn? Als Herman er maar is!!

Anoniem zei

Hoi Herman, Ik was abuis mbt de look-alike van Marcel Dirks, het betreft Elhvest! Ook geen slechte speler uiteraard..
Gijsbert

PeterK zei

Heet eerste dat ik zei gisteren, Jaan Ehlvest! Heb hem namelijk zelf ooit gefotografeerd in Dordrecht. Volgens mij was die foto waar iedereen Adri zei ook iemand anders?

Anoniem zei

Een groot compliment voor de makers en schrijvers van het clubblad. Altijd weer een genot om te lezen.

Frank (H)

Polle zei

Ehm, op de foto zie ik Michel rokeren. Maar hij kan toch gewoon met Pxc6 een stuk winnen??

Anoniem zei

Zie http://www.chessbase.de/nachrichten.asp?newsid=11224 en dan even door wat foto's heen scrollen.