zondag 12 december 2010

CE3 eet het kaas van het brood

Schaken in de regio is er niet bij in de 3e klasse KNSB. Na in de 2e ronde een uitwedstrijd te hebben in Tilburg, gaat CE3 nu op bezoek naar Alkmaar.

In Alkmaar speelt De Waagtoren (een fusieclub tussen VVV, 0-0-0 en ASG) 1. Qua gemiddelde het sterkste team (2083 gemiddeld na 4 ronden), dus een opponent om rekening mee te houden.

Aangezien Hans een verjaardag vierde van zijn broer, was Filip als invaller bereid om te spelen. Ook Mathieu was van de partij en aangevuld met de vaste leden John, Ben, Kresna, Jaap, Arjen en TL Sascha togen wij in de vroegte naar Alkmaar.

Wij speelden in een bovenzaal van Grand CafĂ© De Gulden Vlies (broodje kaas € 4,00! (wel erg lekker)), waar ook 2 andere wedstrijden werden gespeeld. Een volle bak en makkelijk rondlopen was er niet bij.

Na ruim 2,5 uur spelen was nog geen uitslag gevallen, wel stonden een aantal borden van ons gedrukt en over het algemeen zat een kleine nederlaag er in.

Filip aan bord 3 werd langzaam maar zeker naar achteren gedrukt en kon een nederlaag niet afwenden, Mathieu aan bord 7 speelde op zich niet slecht. Hij sloeg een remiseaanbod af (op aanraden TL), maar helaas sloeg hij een pion eraf.. en dat was niet goed. Dame in penning en opgegeven. John aan bord 1 speelde ook niet goed, de remisehaven was ver buiten bereik. Tegenstander maakte echter het toreneindspel met 2 pionnen meer niet goed af en remise gehaald door John.

Tussenstand 2,5 - 0,5.

Nog voor de tijdscontrole wist Arjen aan bord 7 de aanval van zijn tegenstander (3 uit 3!) te pareren en kwam een vol stuk voor. Aangezien de stelling ook niet veel meer was, incasseerde Arjen het punt. Bij Sascha had de tegenstander exact 2 seconden over na de tijdscontrole en de laatste zet was een blunder. Ook hier een stuk voorsprong, maar uitkijken voor eeuwig schaak. Toen dat uit de stelling was en de dames dreigde van het bord te gaan, gaf de tegenstander op.

Tussenstand 2,5 - 2,5.

Ben aan bord 2 stond met de rug tegen de muur, investeerde veel tijd in de opening die hij voor de eerste keer zag. Als een keeper had hij de stelling gesloten, de tegenstander offerde zijn loper om de stelling op te breken. De dame kwam in de stelling en Ben zocht naar een eeuwig schaak, maar ook die werd vakkundig gepareert. 1 zet voor de mat gaf Ben op.

Kresna aan bord 4 stond 3 pionnen achter, maar hij bleef doorvechten. Op zoek naar eeuwige roem. Al die remises aan bord 7 en 8 gaan ook vervelen, dus opdracht was winnen. Met actief spel wist Kresna de ene pion naar de andere pion terug te veroveren. In het eindspel van loper gelijke kleur en 2 pionnen (Kresna) tegen 1 pion ging het nog bijna mis. Gelukkig wist Kresna de laatste pion ook de pakken en het verdere eindspel was wel aan Kresna besteed. Ook deze tegenstander had 3 uit 3!

Vrijwel daarna was ook Jaap klaar. Al vroeg in de wedstrijd een pion achter gekomen en een grote druk. Het enige tegenspel zat in de pion op d5. Remise was het hoogst haalbare. Het eindspel van dame en 1 pion (Jaap) tegen dame en 2 pionnen werd door de vele schaakjes ook remise.
Het commentaar/verslag van Jaap: Het was een prachtige ouderwetse zaal waar wij speelden: gebloemd behang, stoelen met grijsgroen leer (of skai?) bekleed en met hoge rugleuning, glimmende tafels en het kopje waarin wij onze thee of koffie geserveerd kregen al naast ons bord. Helaas had de sjiek van vroeger ook zijn tekortkomingen: mede dankzij het koffiekopje was er weinig ruimte voor het notatiebiljet.
Mijn partij? Als gebruikelijk ging ik bij de overgang van de opening naar het middenspel knoeien. Het kostte mij een pracht van een pion. Voor de rest vocht ik met mijn rug tegen de muur, tot mijn tegenstander op zet 74, beiden met nog 3 minuten tijd, remise aanbood.

Al met al een 4 - 4 uitslag waar wij zeer tevreden mee zijn. De bovenste 4 teams hebben wij nu gehad, CE3 staat nu 5e met 4 matchpunten en kan zich gaan opmaken voor lijfsbehoud tegen de teams onder ons. Aangezien de verschillen klein zijn (nummers 6 en 7 3 matchpunten en de nummers 8 tm 10 2 matchpunten) blijft het oppassen geblazen.

Het eten na afloop heeft ons prima gesmaakt.

De volgende wedstrijd is zaterdag 8 januari tegen LSG4, de nummer 7 in de poul.

Geen opmerkingen: