dinsdag 21 september 2021

Erasmus 1 - Charlois Europoort 2

 


Tweede team sterk uit de startblokken!

Eindelijk… na lange tijd mochten we weer eens fysiek een partijtje spelen. Na urenlange online snelschaakpartijtjes, vaak hangend op de bank in een niet al te ergonomische houding, konden we gewoon weer plaats nemen achter een “echt” bord met van die houten stukken en een klok waar je op moet drukken als je een zet gespeeld hebt. Wat leuk! Dat hadden ze veel eerder moeten uitvinden!

In deze eerste wedstrijd van het seizoen moesten we gelijk aan de bak in een uitwedstrijd tegen onze stadsgenoot Erasmus 1. Het viel aan het begin op dat de meeste spelers rustig van start gingen. Wat zou het niveau zijn, en hoe staat het met de conditie? Na enkele uren zag het er voor ons toch allemaal wel gunstig uit. Mijn oud-trainer Michel de Wit had een lekkere drukstelling met zwart tegen van Zutphen, en haalde het punt redelijk soepel binnen.  Niet veel later verdubbelde mijn andere oud-trainer Henk van der Velde de score door een vrij soepele overwinning met wit op De Jager. Ondertussen ging het er bij Hans Uitenbroek op 1 wat minder vrolijk aan toe. Wat ik er van meegekregen had is dat Hans best goed uit de opening kwam, maar gaandeweg de regie wat kwijtraakte in de partij. Hoe het precies mis ging is bij mij niet bekend, maar hij moest wel een nul incasseren tegen Vrolijk. Inmiddels kon ik na een vlot aanvalspartijtje met mooie verwikkelingen aan beide kanten het punt binnenhalen tegen Sturm. Lendert van den Ouden speelde de opening zo snel dat hij lange tijd meer dan 1 uur en 30 minuten op de klok had. Helemaal volhouden kon hij dat niet, maar toch kwam hij betrekkelijk snel in een dubbel toreneindspel terecht wat toch wel remise -achtig leek. Alleen dat was de stelling misschien objectief wel, maar het was wel duidelijk dat het voor zwart allemaal wat eenvoudiger spelen was dan voor wit. En dan is die gast op zijn gevaarlijkst. Dat bleek ook niet veel later: mooi punt voor Lendert!

Zo stond het inmiddels 4-1 en mocht Jesus Canedo op bord 6 tegen Rensen het beslissende halfje binnenhalen. Jesus leek aan de winnende hand, maar uiteindelijk resulteerde dit in een enkel toreneindspel, en dan weet je het wel. Ab Kamman speelde op dat moment nog op bord 8  en had het zichtbaar lastig tegen Van Houten. Met de dames nog op het bord had wit een pion meer en een gedekte vrijpion op f6 waardoor Ab voortdurend op moest passen om niet mat te gaan of de dame toe te laten op bijvoorbeeld h8. Toch leek hij een soort vesting te hebben waarbij het lastig was in te schatten hoe wit verder moest komen. Ergens is het toch misgegaan voor Ab, met helaas een nederlaag tot gevolg. “Ik moet keihard gaan trainen” mompelde Ab na afloop.  Als laatste speelde Eduard Smits nog op bord 7 tegen Flanders. Eduard had voor de gelegenheid zijn citruspers meegenomen met daarbij een mandje met sinaasappels van voor de corona crisis. Niemand zou er ook nog maar 1 druppel uitgeperst krijgen, maar Eduard wel. Een volstrekt potremise eindspel van Loper + 5 pionnen tegen loper + 5 pionnen (pionnen allemaal tegenover elkaar) wist hij met enorme vechtlust toch een doorbraak te forceren. Heel knap dat Eduard “tot het gaatje” gaat en dat belooft wat voor de rest van het seizoen.

Wie goed geteld heeft, komt aan een 5,5-2,5 overwinning. En dat klopt ook. Een mooi begin, van hopelijk een mooi seizoen. Dank aan Erasmus voor de gastvrije ontvangst en het sportieve verloop van de wedstrijd.

Gijsbert Kamerman

Geen opmerkingen: