maandag 13 april 2020

In Memoriam Michiel Gerritse: Een dankbaar (schaak)leven


Iedere vereniging heeft iemand die al jaren lid is en waar niemand ooit maar een iets van onmin mee heeft gehad. Waar het een plezier is om tegen te mogen schaken. Voor Charlois Europoort is dat ongetwijfeld de man die tijdens de algemene ledenvergadering van 2011 het speldje kreeg omdat hij op dat moment al 50 jaar lid was van de vereniging. We hebben het natuurlijk over de gentleman van onze vereniging: Michiel Gerritse.



Michiel was geboren in Limburg en heeft altijd dat gemoedelijke behouden. Het schaken is hem met de paplepel ingegeven. Toen hij de leeftijd van 10 jaar had bereikt schaakte hij al geregeld met zijn broer Willem. Omdat zijn vader, broer Jan en zijn neef Jan Beukelaer ook schaakte, ontstond er een heus familietoernooi. Na de pensionering van zijn vader werd dat een jaarlijkse traditie. Wie zou dat jaar de familiare competitie winnen. Dit jaarlijks terugkerende familietoernooi heeft zelfs de lokale pers bereikt! Van het schaken met zijn familie heeft hij zijn hele leven profijt gehad.


Michiel Gerritse ging werken voor de Nederlandsche Spoorwegen. Na omzwervingen via Amsterdam kwam hij uiteindelijk in Rotterdam terecht. Jarenlang was hij hoofdconducteur op de Hoeksche lijn. Toen Michiel in Rotterdam neerstreek heeft hij in rond 1959/1960 deelgenomen aan een simultaan tegen de oude heer Mesman. Welke Michiel won. Het was de heer Mesman die hem op het hart drukte om in ieder geval lid te worden van een schaakvereniging. Omdat zijn bakker Jaap Bezemer kende, werd Michiel in 1960 lid van schaakvereniging Charlois. Hij zou er altijd lid blijven, ook al kon hij de laatste jaren de clubavonden niet meer bezoeken door de afstand. Nu nog kunnen we Jaap daar dankbaar voor zijn.


Schaken was de grootste hobby voor Michiel. En de liefde voor Charlois Europoort was onwrikbaar. Zelfs vorig jaar zei hij nog dat hij de club zo miste. De club hoorde bij hem en meer dan vijftig jaar ging hij iedere vrijdagavond op de club schaken. Hij liet zich daar niet van weerhouden.

Zelfs op zijn werk  werd er veel geschaakt. Hij had zelfs zijn eigen schaakspel in zijn kastje klaar staan om tegen een ieder die wilde te kunnen spelen. Dat werd gedaan in het wachtlokaal op Perron 4. Daar heeft hij menig uurtje achter het schaakbord doorgebracht. Zelfs na werktijd ging hij pas naar huis als de partij uitgespeeld was.

Michiel was een goede schaker en vond regelmatig het goede spoor naar een goed resultaat. Dat resulteerde er in dat hij in 1972 Nederlands Kampioen werd bij de NS. Hierdoor mocht hij namens de NS in het buitenland spelen tegen schakers van andere spoorbedrijven. Dat leverde hem mooi herinneringen op.



Wanneer hij zijn eerste partij voor Charlois Europoort heeft gespeeld is niet meer te achterhalen. Zijn laatste partij speelde hij op 23 november 2012. Hij won toen in de thuiswedstrijd van Jeroen Robyn van IJsselmonde. Het is een mooi symbool van hoe belangrijk Michiel als lid was.



Michiel klaagde nooit, was altijd opgeruimd, gezellig en strijdlustig. Hij ging voor de winst. En gunde je een remise als hij je aardig vond. Het sociale aspect van de vereniging was voor hem minstens zo belangrijk. Een vereniging ben je samen. Zijn liefde voor Charlois Europoort kwam door zijn liefde voor het schaakspel en de gelijkgestemden die hij onze vereniging wekelijkse ontmoette. Hij was dan ook nooit te beroerd om te spelen als er een beroep op hem werd gedaan. Hetgeen ik als teamleider nog weleens deed als ik een invaller voor een externe partij zocht.

Juist door zijn voorkomen en zijn hartelijkheid ben ik hem jaren meneer Gerritse blijven noemen. Dat deed je bij hem op natuurlijke wijze. Hij heeft daar nooit om gevraagd. Als gentleman van onze vereniging verdiende hij dat respect. En dat respect hield je ook voor hem als je hem uiteindelijk bij zijn voornaam noemde.

Hoogtepunten in zijn lange schaakcarriére waren er zeker. Denk bijvoorbeeld aan zijn winst op de genoemde heer Mesman, in zijn tijd al niet de minste. Maar wat te denken van zijn winst op de wellicht nog lengendarische Jan Hein Donner, die hij in 1961 tot opgave dwong. Gewoon door steeds de kleine juiste zetten te doen. Hij heeft meermalen zijn groep gewonnen, of dit nu op onze vereniging was of bij het seniorentoernooi. En alles met dezelfde flair, de vreugde van het spelen.



Zijn dochter Emmy had al jaren een beroep op haar ouders gedaan om naar Best te verhuizen, waar zij zelf woont. Michiel heeft zich daar zo lang mogelijk tegen verzet. Hij wilde niet uit Rotterdam weg omdat hij dan niet meer naar de club kon komen. Michiel en zijn echtgenote Emmy woonden echter drie hoog en al die trappen lopen werd op een gegeven moment te zwaar. Vooral voor zijn echtgenote Emmy. Met pijn in het hart stemde hij toen in met de verhuizing naar Best, waar zijn dochter de laatste jaren van zijn leven mantelzorgster werd voor haar ouders.

Michiel was trots op zijn echtgenote Emmy, zijn dochter Emmy en schoonzoon Joop en vooral op zijn kleinkinderen Marijn en Michiel. Hij hield zielsveel van zijn familie. Hij is ook in hun aanwezigheid overleden.



Naast de gentleman en de vriendelijkheid zelve die Michiel Gerritse was, zal mij altijd bijblijven hoe hij afscheid nam. Hij zal altijd tot een blij weerziens. Michiel was lid van het Apostolisch gemeenschap. Eén van de verschillen met andere kerken was dat deze niet geloofden in een leven na de dood. Je moet het in het heden doen. Het hier en nu telt. Toch zijn het momenten als deze dat ik vurig hoop dat er een leven na de dood is, om dan dat blije weerziens mogelijk te maken.

Michiel Gerritse is op Eerste Paasdag, 12 april 2020 om 06.00 uur op 94-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed.

De uitvaart van Michiel Gerritse zal komende donderdag zijn. Vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus zal er een beperkt aantal mensen bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Toch kunt ook u uw reactie op het uit de tijd van raken van Michiel delen door hier een reactie te geven. Ik ben ervan overtuigd dat die reacties door de familie zullen worden gelezen.



16 opmerkingen:

Unknown zei

Wat prachtig! Wat ben ik trots op die geweldige opa van mij!!bedankt Ruud voor deze warme herinneringen.

Anoniem zei

Wat een mooi verhaal!!

Emmy zei

Wat een geweldig mooi verhaal en wat fijn voor ons als er zo over papa geschreven wordt. Daar worden we heel gelukkig van. Ja de schaakclub betekende heel veel voor papa. Dank je wel Ruud.

Michiel van der Meij zei

Beste Ruud,

Hartelijk dank voor dit prachtige stuk over mijn opa, het is hartverwarmend om te lezen.

Groeten Michiel

Unknown zei

Ja...zo was mijn oom ten voeten uit.
Prachtig memorandum.

PeterK zei

Mooi stuk Ruud! Lang geleden dat ik Michiel heb gezien of gesproken, maar ik zie hem nog zo voor me, altijd bijzonder vriendelijk, met een vrolijke noot, correct op het bord en buiten het bord en een zeer trouw clublid. Een aimabel mens, we gaan hem missen.

Anoniem zei

Een mooi verhaal Ruud.
Ik herinner mij Michiel als een zeer sympathiek persoon en wat een clubtrouw! Een echte heer.
Arjen Kouwenhoven

Unknown zei

Wat een prachtig stuk over mijn/onze ome Giel. Als hij bij ons in Sittard op bezoek kwam, dan werd al snel het schaakbord klaargezet en zaten hij en mijn vader (zijn broer Willem) uren lang in alle rust te schaken. Als ik dit verhaal lees komen die beelden weer kraakhelder bij mij naar boven. Dank u wel meneer Ruud Kok.
René Gerritse

Anoniem zei

Een mooi memorandum Ruud. Voor mij en veel anderen is Giel een onlosmakelijk onderdeel van mijn schaakleven. Een ontzettend aardig mens, altijd correct en goed gehumeurd. We zullen hem missen.
Gijsbert

Ben Boog zei

Mooi verhaal Ruud, Dhr Gerritse was een zeer sympathiek persoon, hij sprak mij vaak aan op het feit dat hij heel veel geschaakt heeft met mijn oom Bas Boog, die ook werkte bij de NS

Unknown zei

Michiel kwam tot wederzijds genoegen naar onze schaakvereniging Eureka Best, op dinsdag in de sporthal. We herinneren hem als een zeer aimabele speler die ons regelmatig het vuur aan de schenen legde. Hij was een geduchte tegenstander die bij ons veel respect had. Dank je wel Michiel.

Anoniem zei

Wat een lieve man was Michiel! Zo zijn er niet veel. Ik heb het genoegen gehad hem te mogen interviewen voor de Triomfator en ben dus bij hem langs geweest thuis bij de Slinge. Buiten was het warm en binnen ook, een heel mooie herinnering, hij ruste in vrede, sterkte gewenst aan zijn familie

Jan Hendrik

JCA zei

Wat een mooi stuk over een mooie man. Het was inderdaad altijd een genoegen om Meneer Gerritse te zien spelen. "John, hou nou eens op met dat 'meneer'." Het is gewoon 'Giel'.

Veel liefde gewenst voor alle naasten.

Unknown zei

Rust zacht Chiel, helaas is er op deze manier toch een afscheid gekomen van tenminste 50 jaar lid te zijn van dezelfde club, nog los van schaakpartijtjes die we tijdens je werk hebben gespeeld als hoofdconducteur bij de NS met name op de ritjes naar Hoek van Holland en terug. Ik heb je altijd gewaardeerd als een Gentlemen en altijd op jouw manier betrokken te zijn geweest bij de club.
Ik wens je vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte in deze voor hen zeker moeilijke tijd.
groet André Osinga

Anoniem zei

Voor mijn gevoel is het minder lang geleden dat ik Michiel Gerritse bij CE heb gezien, maar ja ben zelf ook al een tijd geen lid meer. Hij was een man waar je volgens mij onmogelijk slechte herinneringen aan kan hebben. ik wens de nabestaanden troost uit deze mooie herinneringen bij het verwerken van dit verlies. Arjan

Menno zei

Volgens mij klopt je gevoel, Arjan.

Michiels laatste partij voor Charlois Europoort speelde hij op 7 november 2014.
Hij won toen in de thuiswedstrijd van Ida Hondelink van Messemaker 1847. Het blijft een mooi symbool van hoe belangrijk Michiel als lid was!