maandag 18 december 2017

Ook derde team te sterk voor Erasmus

Het moet voor de spelers van Erasmus inmiddels een ware martelgang aan het worden zijn als ze op bezoek moeten bij Charlois Europoort. Wist in de vorige ronde het vierde (!) team al te winnen van Erasmus 1, dit keer was het de beurt aan het derde team: wij deden er nog een schepje bovenop. Ondanks een hogere gemiddelde rating van Erasmus, en het feit dat we met drie invallers moesten aantreden, wonnen we met maar liefst 6,5-1,5!

Je kunt stellen dat de score een beetje te hoog is uitgevallen als je naar de partijen keek. Maar toch, misschien had er een puntje minder in gezeten, maar de overwinning was dik verdiend en kwam geen enkel moment in gevaar.

Zo won Melvin Holwijn heel snel op bord 8 van Murdoch Mac lean. Het werd een echte Big Mac voor Melvin die hij vrij snel achter zijn kiezen had zitten. In mum van tijd had hij het punt binnen: lekker! Niet snel daarna speelden zowel Henk van der Velde als Cor de Wit remise op de eerste twee borden: partijen waar het evenwicht niet werd verbroken. Ondertussen zat een van zelfvertrouwen overlopende Tjerk Tinga (op laatste moment opgeroepen wegens ziekte van Wang!) Alek Dabrowski weg te spelen in een tamelijk ingewikkelde partij waarin Tjerk voortdurend de overhand had. Mooi en goed punt van Tjerk! Daarna kon ik een punt noteren tegen Frank van Zutphen. Heel lang werd er niets geruild. Toen het ruilen begon, bleek dit heel gunstig voor mij en won ik een pion. Daarna kon ik de partij rustig uitspelen. Uit de overige partijen zou minimaal nog een halfje moeten komen. Angelique Osinga stond op remise tegen Olivier Vrolijk. Olivier moest echter winnen voor zijn team. Angelique had wel last van enige tijdsdruk, en leek een foutje te begaan in een zwaar eindspel met torens en dame. Op wonderlijke wijze speelde ze het daarna echter vrij optimaal door, het is de vraag of Olivier ergens echt gewonnen heeft gestaan. Het kostte Olivier teveel tijd om nog een mogelijke winstweg te ontdekken, en ging door zijn vlag: punt voor de tweede invaller! Marcel den Bleker stond de hele avond plezierig tegen Marvin Dekker. Ergens raakte hij het spoort bijster, en kantelde de wedstrijd. Zijn tegenstander was echter in zware tijdnood beland. Uiteindelijk won Marcel met een listig schaakje op h8 de dame op c3. Altijd de dames op het bord houden dus als je tegenstander in tijdnood zit! Ten slotte speelde Eduard met zwart een degelijke partij tegen Pieter Sturm. Eduard bereikte een gunstig toreneindspel met een pion meer dat hij net niet wist te winnen: een dikke plusremise dus en hij zorgde voor de eindstand van 6,5-1,5!

En zo doet ook het derde nog volop mee in de promotieklasse. Het is wel zuur voor Erasmus: al jaren spelen ze met een hoge gemiddelde rating mee in de Promotieklasse, maar op 1 of andere manier presteren ze extern toch ondermaats. Wel jammer voor deze vereniging waar wij met jaloerse blikken kijken naar de opkomst in hun interne. Zo’n club zou toch met 1 of 2 teams landelijk moeten spelen.

Gijsbert Kamerman

Geen opmerkingen: