zondag 17 december 2017

CE 2 maakt favorieten rol waar tegen Messemaker 2

Na onze laatste overwinning tegen RSR gingen we vol goede moed richting Gouda. Daar waren de avond ervoor de lampjes in de grote kerstboom op de markt ontstoken, dus het beloofde een sfeervolle belevenis te worden. De historische vereniging Messemaker 1847 heeft een speelzaal om jaloers op te zijn. De locatie, een industrieterrein, spreekt wat minder tot de verbeelding, maar daar merk je binnen niets van. Messemaker 2 was het seizoen niet goed begonnen. Ze hadden een matchpunt hard nodig. Vandaar wellicht dat het zwaartepunt van het team wat meer op de onderste borden lag.

De precisie en snelheid waarmee Lendert de opening behandelde was weer bewonderenswaardig. Hij won vrij vlot een pion en daarna ook nog een kwaliteit. Naar believen kon Lendert afwikkelen naar een pionneneindspel met een pion meer. Het duurde dan ook niet lang voor het eerste punt binnen was. Deze opsteker hadden we nodig. Op de meeste borden was een taaie strijd aan de gang. Op een aantal ervan hadden we wat tijd achterstand.

Met open vizier trad Filip zijn tegenstander tegemoet. Helaas voelde deze tegenstander zich niet geroepen hetzelfde te doen. Het resultaat was dat de koning van Filip een onmetelijke vlakte aan open rijen voor zich had en dat zijn opponent rustig het schouwspel van achter de kantelen kon aanschouwen. Dat liep dan ook niet goed af.

Hans speelde een partij uit één stuk. Op een cruciaal moment ruilde Hans zijn loper tegen een paard dat actief dreigde te worden. Vervolgens bleken de stukken van de tegenstander zoveel afgesneden te zijn van de koningsstelling dat daar geen verdediging meer mogelijk was. Hans zwierde binnen over de witte velden en zette de overgebleven stukken van zwart helemaal vast. Het punt liet daarna niet lang op zich wachten.

Met zwart urenlang doorploeteren is bij mij de laatste tijd schering en inslag. Ok deze keer mocht ik blij zijn dat het vermanende vingertje van Stockfish niet voortdurend in mijn ogen prikte. Maar met de stukken in de berm van het bord kan zo’n stelling opeens als een klaproos in de ochtend open bloeien. De ver opgeschoven witte pionnen bleken niet meer zo machtig, de witte koning plotseling erg kwetsbaar en ook enkele witte stukken stonden er wat verloren bij. De stelling was als een blad omgeslagen en dat werd wit te machtig.

Kees was met wit via een omweg in een Stonewall terecht gekomen. Het is altijd lastig om zo’n stelling te winnen. Wit had wel een voordeeltje in de opening, maar het was niet voldoende voor een serieuze winstpoging. Ook John, met zwart, kon lastig de stelling tegen de ex-AD verslaggever Henk de Kleijnen open breken. Toen de strijd op de andere borden nog alle kanten op kon had John een remise aanbod afgewezen. Maar een tijd later, toen John zag dat het op de andere borden de goede kant op ging, berustte hij toch maar in remise.

De stand was daarmee op 4-2 gekomen. Kresna en Arjen moesten samen een halfje zien te bemachtigen. Gezien hun stellingen mocht dat geen probleem worden. Arjen had een prima partij gespeeld tegen zijn op papier sterkere tegenstander en wist een degelijke remise te bereiken. Kresna stond eerst een pion voor, toen niet meer en uiteindelijk weer wel. Het gelijke loper eindspel wist hij overtuigend naar zich toe te trekken.

Daarmee werd de stand 2,5 - 5,5 voor Charlois Europoort 2. Dat moest gevierd worden in een fijn restaurant op het plein bij de sfeervolle boom.

Marcel
teamleider CE 2

Geen opmerkingen: