woensdag 6 januari 2016

Oude Dame verslaat Willige Dame

Het nieuwe jaar kon voor het vierde team niet beter beginnen. Gisterenavond vond de clash plaats tussen ons vierde team en de Willige Dames uit Dordrecht. In de altijd sfeervolle poffertjessalon werd het een spannende wedstrijd met een wel zeer verrassende uitslag: maar liefst 6-2 werd het voor ons. Wat een weelde! In ieder geval staan we nu een paar dagen bovenaan in de promotieklasse.


We kunnen niet ontkennen dat het wel aardig meezat dit keer. Laten we eens beginnen met Joris Geene. Hij had er duidelijk zin in deze avond. In een wilde variant, ongetwijfeld voor een gedeelte wel theorie, investeerde hij met wit op gegeven moment maar liefst een toren en een stuk voor een koningsaanval. Hans Berrevoets moest het allemaal ondergaan, en ongetwijfeld vinden computers snel een degelijke verdediging. Alleen voor ons eenvoudige wezens als we zijn ligt dat natuurlijk heel anders. Hoe het precies gegaan is weet ik niet, maar na een enorme slagenwisseling resteerde een goed eindspel voor Joris, en hij wist de pot dus zelfs nog te winnen! Ik ben heel benieuwd naar zijn analyses! 


Degelijke remises waren er voor Wang Yang en invaller Eduard Smits (die speelde in plaats van  Peter Kemner). Ook waren er 2 plusremises voor Ab Kamman (heel knap tegen ArjonSeverijnen, bijna 2200 elo!) en voor Ton Dulk (bereikte een uitstekend eindspel maar kon blijkbaar niet doordrukken). Viktor van de Wetering speelde met zwart op bord 8. Zijn stelling deed op gegeven moment echt pijn aan de ogen: wit had alles: mooie lijnen, zeer actieve stukken, terwijl Viktor echt bijna de hele 8e rij vol had gezet met zwarte stukken. Hoe hij het gedaan heeft weet ik echt niet, maar Viktor drukte toch weer gewoon zijn puntje. Ongelofelijk maar een man in vorm krijgt natuurlijk vleugels en windje mee! Op bord 2 speelde Marcel den Bleker een degelijke pot, hij denkt dat de computerwaardering nooit buiten de 0.5 is geweest. Dat kan best kloppen: het zag er allemaal wat verdedigend uit, maar onder controle. Ook hier werd het punt gescoord zonder observatie van mijn kant, dus misschien kan Marcel zelf nog commentaar toevoegen.


Tenslotte speelde ik zelf op bord 1 tegen Schouten. Ik steek niet in grootse vorm, hoewel het op internet best lekker gaat. Onderuit op de bank, muziekje aan, chippie erbij, kindjes om je heen, en dan toch lekker rond de 1900 elo scoren (wat op internet  merkwaardig genoeg best lastig te bereiken is). Tot je opeens ingedeeld wordt tegen Lendert van den Ouden. Kinderen naar bed, chips in de kast, rechtop aan de keukentafel, muziek uit, vrouw naar bed. Dat mocht dan niet echt baten want vervolgens mij is de balans in het voordeel van Lendert uitgeslagen…

Desalniettemin had ik iets meer vertrouwen in een goede afloop dan in de eerdere wedstrijden. Ik won inderdaad wel, maar vraag niet hoe. Ik bereikte een plezierige stelling, maar moest helaas zoals wel vaker dit seizoen in het middenspel het initiatief laten aan mijn tegenstander. Die speelde het allemaal wel erg sterk en ik moest noodgedwongen een kwaliteit geven zonder compensatie. Ik overwoog op te geven, maar speelde toch nog even door omdat mijn tegenstander weinig tijd nog had. Ik bereikte een eindspel van paard/loper en een paar pionnen tegen toren/loper en een paar pionnen. Ik kon niets meer doen dan proberen een soort vestiging op te bouwen. Tot mijn tegenstander ineens Te2 speelde ipv Te1, waardoor ik Lxe2 kon spelen… Heel wrang voor mijn tegenstander, maar een punt is een punt!


En zo kan het zomaar gebeuren dat we in de top meedraaien in de promotieklasse. Dat speelt wel heerlijk relaxed hoor, de komende wedstrijden. Kom je zelfvertrouwen tekort? Kom eens langs bij het vierde!

 

Gijsbert

4 opmerkingen:

PeterK zei

Gefeliciteerd mannen, knap gedaan! Zonder mij loopt het als een trein lijkt het :-)

Anoniem zei

Ha Gijsbert,

Goed om te lezen dat onze internetclashes nog enig effect heeft gesorteerd. Dat door etteren in slechte stelling werpt ook achter het bord zijn vruchten af blijkbaar.

Gr. Lendert

Ton zei

Het eindspel bleek minder uitstekend dan gedacht. Zwart's loperpaar bood voldoende compensatie voor zijn versplinterde pionnenstructuur.

Pearl zei

Kom ik een keer niet kijken, wordt het eerste over de knie gelegd door Gijsbert en zijn jongens. Was ik blij dat ik vrijdag een vrije ronde had!

Maar niettemin, gefeliciteerd!