zaterdag 9 januari 2016

Het Vijfde verslaat Barendrecht/IJsselmonde 2

Het Vijfde heeft tegen Barendrecht/IJsselmonde 2 twee belangrijke matchpunten binnengesleept. Met zes matchpunten, maar nog twee wedstrijden tegen de huidige koplopers voor de boeg, hebben we redelijk goede vooruitzichten op handhaving in de tweede klasse RSB.

Eduard Smits opende al heel snel de score. Hij wist al na zo'n tien zetten een stuk van zijn tegenstander in te sluiten. Een mooie binnenkomer.

Het volgende punt behaalde Cees van Oosterom. Hij kwam al snel na de opening heel comfortabel te staan en wist geruisloos winnend voordeel te behalen.

Zhi Yang Fan kon dit keer zijn stukken niet laten dansen rondom de vijandelijke koning. Toch behaalde hij een verdienstelijke remise tegen oud-lid Rien van Wilgenburg.

Menno Brandenburg won vrij snel na de opening een pion en kon afwikkelen naar een lopereindspel dat er goed voor hem uitzag.


Menno speelde in de diagramstelling gedachteloos 29. ...Kf8?! Met 29. ...h4! gevolgd door d4 had hij wits koningsvleugel aan banden kunnen leggen. Overigens geeft de tekstzet de winst nog niet weg. Na 30. g3 Ke7 31. Ke2? miste Menno wederom een goede kans. 31. ...La6+ (of eerst 31. ... Lc8 32. h4 La6+) 32. Ke3 Lc4 activeert de zwarte loper, waarna wit voor een moeilijke taak staat.
31. Kd2 was beter geweest, maar ook dan krijgt zwart winnend voordeel na 31. ...Lc8 32. h4 d4 33. Kd3 Le6 34. Lxe6 Kxe6 35. Kxd4  Kf5! Na 31. ...f6? is de stelling waarschijnlijk niet meer te winnen voor zwart. Enkele zetten later berustte Menno in remise.

Piet Verheij deelde in de malaise. Piet kwam heel goed te staan, kon zelfs ergens een stuk winnen, maar liep vervolgens in een valstrik en moest het punt laten aan zijn tegenstander.

Gelukkig wist Jan Hendrik Leopold orde op zaken te stellen. Met een gecombineerde aanval van dame en loper wist hij zijn tegenstander op de knieƫn te krijgen.

Henk Kootkar wist geen openingsvoordeel te krijgen en kwam zelfs wat moeilijk te staan. Na goed keepen van Henk onderstond er een gelijkstaand pionneneindspel. Henks tegenstander bood in tijdnood remise aan, welk aanbod Henk gezien de tussenstand (4 - 2) met een gerust hart mocht aannemen. Henk zorgde nog wel even voor enkele bange momenten door uitvoerig over het remiseaanbod na te denken, maar uiteindelijk werd het punt gedeeld. Winst voor het Vijfde was hiermee een feit!

Gerrit Boer moest na een lange partij het hoofd buigen voor zijn tegenstander. Zijn stukken hadden op een gegeven moment geen goede velden tot hun beschikking en Gerrit moest een kwaliteit investeren om het nog even vol te houden. Dat bood Gerrit helaas geen soelaas.


Geen opmerkingen: