maandag 29 juni 2015

Brons voor Schaakvoetbalteam

Zo'n eerste plek in de Meesterklasse is leuk natuurlijk, maar afgelopen zaterdag 28 juni werd in Utrecht gestreden om de titel waar het echt om gaat: Nederlands Schaakvoetbalkampioen.

Zoals gebruikelijk de laatste jaren vaardigde Rotterdam-Zuid een team af, dit keer bestaande uit negen spelers: Loek van Wely, Hing Ting Lai, Julian van Overdam, Roger Meng, Jan jr. van Overdam, Kambiz Sekandar, Jan sr. van Overdam, Robin Lecomte en Luc van Overdam. Een aderlating was het ontbreken van rots in de branding John van de Laar, die andere verplichtingen had.
Toeschouwers bij de finale
De opzet van het NK Schaakvoetbal was als volgt: elk team werd ingedeeld in een van de twee poules van zes teams, waarbij de eerste twee van elke poule door zouden gaan naar de halve finales. Elk team speelde een schaakwedstrijd van acht tegen acht en een zaalvoetbalwedstrijd van 15 minuten (vijf tegen vijf) tegen elk ander team in de poule. Een gewonnen schaakwedstrijd (bijvoorbeeld 5-3) levert twee matchpunten op, net als een gewonnen voetbalwedstrijd. Een gelijkspel bij het schaken of voetballen levert één matchpunt op.
Ingespeeld en klaar voor de volgende pot
Met ons sterke team behoorden we zeker tot de kanshebbers voor de titel, maar er waren een aantal geduchte concurrenten, waaronder Kennemer Combinatie, HMC Den Bosch en Black Sheep (het oude team van Loek). In de poulefase waren we ingedeeld bij de Black Sheep, HMC en KC zaten in de andere poule. De poulefase werd redelijk gemakkelijk doorlopen, vooral het schaken leverde grote overwinningen op (onder meer 6.5-1.5 tegen Black Sheep). Het voetballen verliep eveneens soepel (met onder andere overwinningen van 4-0 en 7-1), maar door een ongelukkige en geflatteerde voetbalnederlaag tegen diezelfde Black Sheep (0-1) eindigden we tweede, wat dus wel genoeg was voor een plek in de halve finale.
Charlois Europoort met de gastspelers Hing Ting en Kambiz
In de halve finales werden het schaken en voetballen bij elkaar opgeteld. Een 6-2 nederlaag bij het schaken bijvoorbeeld zou kunnen worden gecompenseerd door een 4-0 overwinning bij het voetballen. Favoriet HMC was als eerste geëindigd in de andere poule, Kennemer Combinatie tweede. In een spannende wedstrijd tegen het sterke HMC (met onder anderen Jan Smeets, Benjamin Bok en Twan Burg) werd er een schaaknederlaag van 5-3 geleden, waardoor we minimaal met 2-0 moesten winnen bij het voetballen. In een zeer spannende, maar evenwichtige wedstrijd speelden we helaas gelijk met 1-1, waardoor HMC de finale mocht gaan spelen tegen Kennemer Combinatie.
Van alle markten thuis
Elk nadeel heb ze voordeel, want nu kon er revanche genomen worden op Black Sheep in de wedstrijd om de derde plaats. Met schaken werd een sobere 5-3 overwinning geboekt, maar het voetballen leverde een slachtpartij op: met maar liefst 5-0 werden de schapen naar de slager gestuurd.
Zo ziet leiderschap eruit
Een verdienstelijke derde plek dus, wat na afloop feestelijk gevierd werd met uitstekende taart, met zorg uitgekozen door onze keeper. HMC Den Bosch werd de terechte kampioen, door in de finale een schaakoverwinning van 5-3 te behalen tegen KC, wat genoeg was om de voetbalnederlaag van 2-3  met één punt te overtreffen. Volgend jaar zullen we ongetwijfeld weer meedoen, aspirant-schaakvoetballers doen er dus goed aan hun kicksen alvast uit de kast te halen en te beginnen met trainen, want er zal alleen genoegen worden genomen met een eerste plaats.


Julian van Overdam

Geen opmerkingen: