zaterdag 27 juni 2015

Arjen Kouwenhoven winnaar Triomfatorcup 2015Een van de leuke nieuwigheden dit seizoen is de gewijzigde opzet van de Triomfatorcup. Knock-out systeem. De spelers spelen een match van vier partijen: twee partijen rapid (30 minuten per persoon) en twee partijen snelschaak (vijf minuten per persoon). Bij een gelijke stand volgt er nog een vluggertje net zolang tot er een beslissing valt. Als je na de rapidpartijen met 2-0 achterstaat is er nog niets aan de hand. Bij de vluggertjes wordt het pas beslist.

Op weg naar de finale rekende ik achtereenvolgens af met Gijsbert Kamerman (3,5-0,5), Eduard Smits (3-1) en Ben Boog (3-1). In de finale speelde ik tegen John Leer die in de halve finale te sterk was voor Angelique Osinga (2,5-1,5).

De finale kent een bijzonder spannend verloop. De eerste partij begint rustig (het is tenslotte rapid) begeleid door het praatschaak van Gerrit en Piet. In de laatste minuten ontbrandt de strijd. John offert een kwaliteit, maar ik verdedig mij goed en John gaat 1 seconde eerder door zijn vlag: 1-0.

In de tweede partij een scherpe Siciliaan. Zo begint het tenminste. Als het middenspel vordert, sta ik eigenlijk gewoon een stuk achter. De beslissing valt wederom in de laatste seconden: 1-1.

Een gelijke stand en dan vluggeren om de winst tegen de snelschaakkampioen. Hoe gunstig is dat? De derde partij verloopt ook helemaal niet zo voorspoedig. Maar als John verzuimt een pion te winnen, kom ik helemaal terug in de partij en hou in de slotfase ook nog meer tijd over: 2-1.

In de vierde partij wil ik de scherpe Siciliaan niet herhalen (daar moet ik nog eens rustig naar kijken) en serveer dit keer vanaf links. Het wordt Catalaans. Ik krijg een beslissende aanval. Als ik goed had gekeken. Dat doe ik niet en in plaats van mat en winst van de finale wordt het een enorme domper: 2-2.

De spelers blijken bijzonder aan elkaar gewaagd te zijn. We gaan door met de verlenging. Ik begin met wit en heb geen reden om af te wijken van de succesvolle opening uit de vierde partij. Dit keer win ik een stuk en nu geef ik wel mat: 3-2! Een mooi einde van het seizoen.

2 opmerkingen:

PeterK zei

Gefeliciteerd! Van de grote Leer met snelschaken winnen is erg knap!

DeMart zei

Gefeliciteerd! Een Maassluise overwinning!