zaterdag 8 maart 2014

CE-2 haalt uit tegen Philidor Leiden

Na de laatste twee dramatische wedstrijden zijn alle eventuele kampioens-aspiraties wel in de ijskast gezet en moet er zelfs uitgekeken worden dat we in de laatste ronde niet nog een degradatie-duel uit moeten gaan vechten. Alles kan gebeuren in 3G, de pool des doods. Op het programma stond Philidor Leiden, een geduchte tegenstander met veel aanstormend talent.

Marcel speelde op bord 2 tegen Stefan van der Zon. Het werd een wat voorzichtige partij waarin wit helemaal niets wist te bereiken. Toen de anderen allemaal nog volop in de strijd verwikkeld waren werd remise overeengekomen.

Robin speelde op bord 4 een degelijke partij. Hij won een pion en liet deze niet meer los. Het was al vrij snel duidelijk dat hier een punt gehaald ging worden. Het duurde nog wel even maar aan de uitslag kon nooit worden getwijfeld.

Dat kon niet gezegd worden van de partij van Nancy op bord 8. Grappig genoeg had ze tegen dezelfde tegenstander gespeeld tijdens de jaarlijkse massakamp Woerden - Bodegraven. Ze had toen in de opening wat zetten verwisseld waardoor het helemaal mis ging. Deze fout maakte ze nu dus niet meer. Nancy kwam lekker uit de opening, maar wat er daarna allemaal gebeurde… Een dame ruilen tegen een loper en toren, daarna een stuk terug winnen en vervolgens de koning mat zetten op h5.

Ook Hans op bord 3 had een enerverende partij. Of het in de opening nu allemaal wel zo zuiver ging, daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Feit is dat Hans een prachtige aanvalsstelling kreeg. Het leek een snelle overwinning te worden. Na een paar onnauwkeurigheden werd het nog spannend, vooral ook door de tijdnood waarin Hans terecht was gekomen. Gelukkig bleef Hans koel en haalde toch nog het punt binnen.

Arjen kreeg precies dezelfde stelling op het bord als afgelopen woensdag in het Rotterdam Open. Deze keer leidde het tot een eindspel met ongelijke lopers waarin Arjen toch niet zo lekker stond. Door de ongelijke lopers bleef het allemaal wel binnen de remise marges.

Angelique speelde aanvankelijk ook een vrij wilde partij. Het leek even bijna mis te gaan, maar toe de stofwolken waren neergedaald kwam Angelique met twee stukken voor een toen uit de strijd. Daarna speelde ze werkelijk buitengewoon overtuigend en liet haar tegenstander geen enkele kans.

Ons team stond toen al op 5 punten. De overwinning was toen al binnen.

Jelle had de hele middag al een moeizame partij gespeeld. Het eindspel met een kwaliteit minder, waar hij in terecht kwam, wens je zelfs je ergste vijanden nog niet toe. Door een wonder wist Jelle nog een eindspel van toren tegen toren + g-pion te bereiken dat wellicht remise te houden was. In de harde werkelijkheid bleek dat niet het geval en Charlois 2 moet de eerste nul incasseren.

Dan zat daar alleen nog Jesus op bord 1. De held van de dag mogen we wel zeggen. Jesus offerde een stuk voor twee pionnen en wat aanval. Zijn tegenstander koos eieren voor zijn geld en offerde later het stuk terug. Na de tijdnood-fase stond Jesus een kwaliteit tegen een pion achter. Dat zou lastig worden, dachten we. Maar Jesus manoeuvreerde zich vakkundig van de onderste rij af. Zijn twee lopers begonnen het paard van zijn tegenstander te domineren. Het leek er steeds meer op dat Jesus goed stond, even later zelfs gewonnen. Na een laatste blunder van zijn tegenstander was het punt binnen.

CE-2 - Philidor Leiden : 6-2

Quote van de dag : "Als je veel pionnen achter staat, kan je er veel aanvallen." (John Leer)

Lees ook het verslag van Philidor Leiden http://www.philidor.nl/

1 opmerking:

Lentheman78 zei

Een goed verslag, Marcel dank hiervoor!

Als teamleider wil ik mezelf toch wel even op de borst kloppen. Met de gouden greep Jesus op bord 1.
Mijn voogevoel dat dit wel eens goed zou kunnen uitpakken werd bewaarheid. En mooi ook dat team 3 ook zonder Jesus wist te winnen.