vrijdag 22 maart 2013

I had a Dream

Dat het vierde zich dit jaar zou handhaven in de promotieklasse... En dat de meeste dromen bedrog zijn, is maar weer eens uitgekomen. Pas droomde ik dat ik een baan had als strandstoelenverhuurder in Griekenland.

De voorbereidingen op de wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Rotterdam 2 verliep niet heel soepel: Viktor was helaas verhinderd, maar gelukkig wilde Marcel den Bleker invallen, dat gaf nog een elo-boost aan het team. Minder prettig was de ziekmelding van Erik vd Berg. In de eerste plaats voor hem zelf (beterschap), maar voor het team omdat het onze topscorer betrof. Gelukkig wilde Hans van Calmthout, die eerst alles zorgvuldig afwoog, invallen. En hoe! Hij won op bord 7 zeer soepel en overtuigend van Aad Zonne. HVC staat dus niet alleen voor "Hulp Voor Christenen" maar ook voor "Hulp Voor Charlois 4".

Al vroeg in de wedstrijd kwamen we met 2-0 achter. Een grote zucht van Kees van Oosterom, ogen naar het plafond, dan weet je het wel. Een blunder kostte hem vrijwel meteen de partij. Uitgerekend de tot in zijn vingertoppen gemotiveerde teamleider (ondergetekende) speelde een baggerpartij op bord 1 tegen Michiel Besseling. Ik kwam nog prima uit de opening, maar reageerde niet goed op een uitdagende zet van zwart. Ik had 2 tactische voortzettingen en 2 positionele voortzettingen. Ik koos een positionele voortzetting, maar dan wel eentje van het verkeerde soort. Ik kwam er niet goed meer uit, verloor een pion maar nog erger: de stelling werd hopeloos. Een grote afknapper dus. Maar niet getreurd: Hans won vrij snel daarna, en Carel speelde op bord 3 tegen Cor de Zwart de onvermijdelijke remise. Ook Marcel kwam er niet doorheen tegen Martin Noordijk, dus ook daar een remise. Ab maakte vervolgens op bord 8 de gelijkmaker. Nu kwam het aan op John vd Laar en Eduard Smits. John speelde een prima pot op bord 2 tegen John Schell, maar het eindspel was potremise en John had tijdsachterstand. Remise was hier dus een verstandige beslissing. Nu kwam alles aan op Eduard Smits: hij had een gelijkstaand paardeneindspel tegen Frans Vreugdenhil, en voor de verandering tijdsvoordeel! Eduard wist dat hij moest forceren. Hij knokte voor wat hij waard was, maar ging uiteindelijk onderuit in het eindspel: 4,5-3,5 winst voor Rotterdam 2, exit Charlois Europoort 4.

We hebben heel hard geknokt, iedere wedstrijd met als hoogtepunt de overwinning op Rokado. We kwamen gewoon net iets te kort, het is niet anders. De promotieklasse was dit jaar ook wel erg sterk. Alle supporters (Gerard, Ton, Herman, Michel) hartelijk dank voor jullie steun!

Er is uiteraard nog een kans dat een deel van ons team volgend jaar gewoon weer promotieklasse speelt. Daar moet wel het tweede team zijn best voor doen. Dus jongens van het tweede: zet hem op!

Buiten, nog vol van adrenaline, kon ik mijn auto niet terugvinden. Op de plek waar ik zeker van wist dat hij daar stond, was nu een leeg vak. Ik had ook mijn telefoon in de auto laten liggen. Op dat moment flitst door je hoofd: aangifte doen, hoe kom ik thuis, leasemaatschappij bellen, telefoon blokkeren, afspraken morgen afzeggen, hoe kinderen naar school, etc.

Hoe blij ben je dan als je ziet dat je je vergist hebt: de auto stond 100 meter terug. Op dat moment gleed de nederlaag van die avond zo via mijn rug het trottoir op. Dit was niet mijn avond.

Gijsbert

12 opmerkingen:

JCA zei

Gijsbert, jouw partij was zo slecht nog niet. Je kwam uitstekend uit de opening! Alleen, het moment dat je antennes extra uit hadden moeten staan voor de "sense of danger", ging het mis. Tsja, meestal is er dan geen weg terug meer.

We hebben te vaak met een miniem verschil verloren. Cliché: Het had net zo goed ondersom kunnen zijn.

Anoniem zei

Jammer dat jullie gedegradeerd zijn, maar 't moet toch bemoedigend werken om te weten dat jullie gewonnen hebben van een KNSB-team?
Veel succes volgend jaar dus!

LvR

Ton zei

Wat te denken van de laatste ronde in de Promotieklasse? http://www.r-s-b.nl/verslag2013/Gemoederenlopenhoogop.htm ; http://www.3-torens.nl/intern/uitslagen/rsb_verslagen.html#fixit ; Hier lijkt wel heel erg sprake van matchfixing... Maar is dat de betrokken teams kwalijk te nemen? Voorziet het competitiereglement hier in? Misschien in een dergelijke situatie voortaan de laatste ronde gezamenlijk spelen, zodat evt. afgesproken remises moeilijker te realiseren zijn onder het toeziend oog van andere betrokkenen, toeschouwers en de wedstrijd- en competitieleider...

Anoniem zei

dit kan toch niet, en dan beweren dat er echt gespeeld is yek
16 x remise
overspelen zou eerlijk zijn

Jason zei

Ongelukkige samenloop van omstandigheden joh. Botte pech voor 3-Torens, maar ze hebben het toch zelf laten liggen eerder in het seizoen. Zie www.tomsschaakboeken.nl voor een aardig overzicht van bijdragen over dit zaakje.

Ton zei

Messemaker heeft nu ook een kort verslag op de website staan. Ben benieuwd of het remise-aanbod na zo'n anderhalf uur spelen van 1 team kwam...
Ik zag ook al dat je een discussie op Utrechtschaak probeerde op te starten. De weinige respons lijkt aan te geven dat de meeste schakers de 2x 4-4 als vanzelfsprekend beschouwen. Wat niet zo vreemd is natuurlijk.

Jason zei

Klopt. Ik had ook niets anders verwacht dan twee keer 4-4 hoor. Vraag maar aan Lendert, ik had het hem al weken geleden voorspeld;-)

Anoniem zei

Yep, Nostradamus was er niks bij.

Lendert

Adri zei

De 4 teams staan volledig in hun recht. Het ligt aan de RSB indien van toepassing het reglement zodanig te wijzingen dat deze bijzondere gevallen niet voorkomen of althans dat verdachtmaking van matchfixing in deze is uitgesloten.
Dat 3-Torens protest aantekent is begrijpelijk maar heeft weinig zin.
Dat er sprake is van matchfixing is niet te bewijzen wel te vermoeden omdatnaar mijn weten nergens in de RSB historie dergelijke situaties (16x remises!!??) zijn te ontdekken zelfs niet bij 8x remises. Sterker indien het reglement wordt aangepast dan blijven er genoeg mogelijkheden over om op een subtiele manier het gewenste resultaat te bereiken. Schakers hebben nu eenmaal een bijzonder talent voor inventiviteit.

Jan de Korte zei

Tijdens de wedstrijd Caballo Blanco (met Kemner, Canedo) tegen Hillegersberg 2 (met o.a. Ouwehand, Bakker, de Korte) in het seizoen 96/97 was er ook een destijds spontaan georkestreerde collectieve remise poging. De TL van Hillegersberg nam in mijn herinnering het initiatief. Beide teams hadden 1 matchpunt nodig voor handhaving in de 2e klas. Er hoeft echter maar 1 speler de euvele moed te hebben om door te spelen ... en zo geschiede ... De topborden van CB hadden te vroeg remise gegeven zonder te checken of iedereen in het 'complot' zat.

PeterK zei

Er zijn in de loop der jaren vele "acht remises" potjes geweest in de RSB en KNSB, we denken alleen maar aan CE-Dordrecht van enkele jaren geleden toen we na een half uurtje met zestien man zijn gaan snelschaken na een afgesproken 4-4. Ik zie het probleem ook niet. Het hoort er bij. Je gaat geen degradatie riskeren.

Jason zei

Zou een verplichte gezamenlijke slotronde helpen (in alle klassen dan uiteraard)? Op deze manier, met verschillende speelavonden en zonder "toezicht", lijkt de kans op afspraakjes me wel groter.