zaterdag 9 maart 2013

Grootste verlies van CE 6 in dit seizoen

Inleiding
Op vrijdagavond 8 maart leed CE 6 een grote nederlaag tegen het sterke 3-Torens 2: 1,5 - 6,5. Slechts drie schamele remises konden we bereiken, vijf partijen verloren we. Eigenlijk heb ik als verslaggever er niet zo veel meer aan toe te voegen. Een afgang. Vorig jaar gedegradeerd uit de tweede klasse, zijn we kennelijk ook niet goed genoeg voor de derde klasse. Waar we tegen de ongeslagen koploper Sliedrecht 3 met slechts 4,5 - 3,5 verloren (en 3-Torens 2 met 6,5 - 1,5 door Sliedrecht 3 werd afgeslacht), gaf ik ons team vooraf wel kansen. Een grote vergissing.

Drie remises
Jan Hendrik Leopold was voor de derde keer bereid om in te vallen, en wist in een vooruitgespeelde wedstrijd aan bord 6 remise te bereiken tegen de op papier iets sterkere Martin van Vaalen. Voorwaar geen slecht uitgangspunt.
Op de wedstrijdavond zelf speelde Rinus van de Wetering aan bord 5 een stabiele partij tegen Theo Keijzer. Rinus won in het middenspel een pion. Die pion was in het eindspel goed geweest voor winst, zoals John Leer achteraf aantoonde. Rinus dacht dat er niet meer in zat dan remise, en accepteerde het aanbod van zijn tegenstander. Ook hier had de 3-Torens-speler een iets hogere rating dan Rinus.
Gerrit Boer (4) speelde na een rustige opening een goede partij tegen Arjan Drenthen. Hij kreeg een superieure stelling, waarmee vervolgens te weinig gedaan werd. Arjan kreeg de kans zijn verdeding te organiseren, en ik pielde maar wat aan. Een remise-aanbod accepteerde ik graag. Ook hier een wat hogere rating van de tegenstander.

Kortom, het middenveld van CE 6 presteerde naar verwachting. Nu de kop en staart nog.

Vijf verliespartijen
Lennart Heijnen speelde aan bord 3 tegen de op papier veel sterkere Davin Mostert. Regelmatig werd ik door zijn partij meer geboeid dan door de mijne. Na allerhande spannende voorvallen was een eindspel met elk twee torens en drie pionnen ontstaan. Lennart kreeg de gelegenheid pionnen te veroveren, wat hij trouwhartig deed. Dat zijn tegenstander met sterke verbonden torens een matnet spon, werd hem te laat duidelijk. Toen hij om mat te voorkomen een toren moest geven, was het voorbij. Een sneu resultaat na zo'n sterk gespeelde partij.
Marjolein Osinga viel in aan bord 8, en ging een gelijk eindspel in met elk zeven pionnen. Daarin ging het mis en bleek een gecreĆ«erde vrijpion van Menno Hoogenes niet meer tegen te houden. We hebben dit seizoen nogal eens een invaller nodig, en Marjolein was steeds bereid in te vallen, waarvoor ik haar hierbij hartelijk bedank.
Michiel Gerritse heeft zijn zegereeks van de eerste 4 ronden niet kunnen voortzetten. Tegen de sterke tegenstander John Dieleman verloor hij al vrij snel een kwaliteit, en geleidelijk aan terrein en nog meer materiaal. Een verzuchting van Giel: "neen, ik had echt mijn avond niet".
Adri Jumelet speelde aan bord 2 een goede partij tegen de veel sterkere Ronald Damhuis. Pas in het eindspel, onder enige tijdsdruk, maakte Adri fouten en verloor toen snel. Opvallend bij een sterkere tegenstander is vaak dat de grotere diepgang uiteindelijk wel blijkt.
En tot slot ging Kevin Nguyen (1) ten onder tegen de sterk opkomende jeugdspeler Marijn den Hartog. Marijn zette een verwoestende aanval op die Kevin lange tijd weerstond. Maar tot slot bleek de partij toch niet te houden. Kevin heeft bij zijn debuut voor het zesde team aan bord 1 vaak sterke tegenstanders gehad. Logisch dat je dan niet altijd wint. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor Adri Jumelet. Samen met Lennart hield dit drietal andere spelers, zoals Rinus en Gerrit, wat in de luwte. Die konden op die manier wel een paar punten scoren.

Hoe verder?
Op het moment van schrijven van dit verslag ken ik de andere uitslagen van klasse 3B nog niet. Ondanks het grote verlies is het degradatiegevaar niet groot. Het zou mooi zijn als we de uitwedstrijd in april tegen Fianchetto 3 konden winnen. In dat geval hebben we een redelijke 50 % score.
Overigens kwam Coen van Baren nog even kijken hoe het team zonder hem functioneerde. Slecht dus. Ook Piet van Dijk werd gemist, hij scoorde tot nu toe aan de lopende band. Het herstel van Coen gaat veel moeizamer dan verwacht, zodat we er nu al mee rekenen dat hij in de laatste wedstrijd ook niet meespeelt. Maar ook nu zijn wonderen nog mogelijk.

Gerrit Boer

2 opmerkingen:

Adri zei

Het was niet de diepgang van Ronald maar vanuit een sterke opening maakte ik een paar dubieuze beslissingen die mij nekte op zet 16 en 19 en dan geeft de hogere rating inderdaad de doorslag.

Gerrit Boer zei

Adri, als ik maar genoeg onzin vertel in mijn verslag, komen de spelers vanzelf met de juiste loop van de partij. Bedankt voor de verbetering!