maandag 14 januari 2013

Vierde team opnieuw onderuit

Helaas zijn we er afgelopen vrijdagavond niet in geslaagd om de zo fel begeerde matchpunten binnen te halen. De wedstrijd, waarin we met maar liefst 3 invallers moesten aantreden omdat enkele lieden zo graag eens met Carlsen op de foto wilden in Wijk aan Zee, verliep wederom zeer spannend. En weer hebben we grote kansen laten liggen. Je gaat nu toch wel langzamerhand naar beneden kijken, richting de eerste klasse. Je moet niet gek op staan te kijken dat we daar zelfs onze medestrijders van het vijfde gaan tegenkomen. Misschien toch handig om een KNSB team te laten degraderen?

Zoals gezegd was het een spannende wedstrijd. Zelf won ik snel van iemand met een vrij lage rating, wellicht een tactische opstelling van Sliedrecht. Een eenvoudige koningsaanval maakte snel een einde aan de partij. Gerard Kool, natuurlijk een meer dan prima invaller, speelde remise tegen Wout Boer. Gerard leek iets beter te staan, maar remise was daar een terechte uitslag. Erik vd Berg speelde weer een zeer interessante pot op bord 1 tegen Niels Mijnster (1970). Erik ging zetherhaling uit de weg, en ging zo voor de volle winst. Zijn moed werd beloond, mooie pot! Een andere invaller, Marcel den Bleker, speelde een aardige pot maar liet in het middenspel wat steekjes vallen. Het lopereindspel was echter potremise. Piet Verhey, de derde invaller, verloor helaas aan bord 7 van Willem Kuiper. Piet kwam per half uur een pion achter te staan, won wel iets terug maar het eindspel was helaas verloren. Goed geknokt, geen resultaat! Eduard Smits verbruikte weer erg veel tijd, dat is wel een probleem als je RSB speelt want je krijgt er geen tijd bij. Dit brak hem uiteindelijk op tegen Jerry van Rekom, hoewel zijn stelling ook niet al te best was.

Dan de gemiste kansen: op bord 3 speelde Cees van Oosterom een uitstekende partij tegen Wim Hokken (2024). Cees kwam een pion voor, dreigde er nog 1 te winnen en won uiteindelijk zelfs een toren. Cees voerde de combinatie prima uit, behalve de laatste zet. Cees ging met zijn koning naar een verkeerd veld, waardoor Wim met een schaakcombinatie de toren terugwon. Wim had ook nog heel weinig tijd, maar Cees berustte in remise aangezien de stelling er alleen maar ingewikkelder op werd en zijn koning ook niet echt veilig stond. Remise tegen Wim Hokken is natuurlijk niet slecht, maar hier had meer in gezeten! Ab ten slotte, speelde op bord 8 tegen Magnus Carlsen vol op de aanval. Magnus gaf echter geen krimp en kwam in een gewonnen stelling terecht. Echter, Ab zorgde ervoor dat hij iedere keer net niet mat ging. En ondanks de kwaliteit achter behield Ab actief stukkenspel met praktische kansen. In zware tijdnood, met 15 man publiek om het bord, kon Ab tot 2x toe met een schaakje een toren winnen. Hoewel het dan misschien nog niet helemaal uit was, had dat toch wel flink kunnen schelen voor de einduitslag… Toen Ab deze kansen niet pakte, speelde zijn jonge tegenstander het bekwaam uit: 4,5-3,5 verlies dus.

Het is niet anders. Nu nog 3x vrijuit spelen en knokken voor de laatste kansjes. Als we ten onder gaan, dan het liefst strijdend..

Gijsbert Kamerman
(Foto's: Hans van Calmthout)

Lees ook het verslag van Sliedrecht.

1 opmerking:

Ton zei

Om met Carlsen op de foto te gaan had men dus helemaal niet naar Wijk aan Zee gehoeven...