zaterdag 21 juli 2012

Een bordenjongen wint 2e VAO-Open 2012 te Vlaardingen.

Eindelijk was het weer zover. Het tweede VAO-Open  (Vlaardinger Achtertuin Open) had weer een uitgebreide prijzenpot en de spelers hadden er zin in. Met geleende borden en stukken van het Vlaggenschip van Messemaker beloofden het natuurlijk mooie partijen te gaan worden.


Toernooidirecteur Uitenbroek  had dit jaar bewust het VAO niet op de kalenders van de Fide , KNSB, RSB en Charlois Europoort gezet om het unieke te bewaren. “ Het is ook niet zomaar een locatie zo midden in een woonwijk en we willen gewoonweg niet te veel pers op bezoek”, was de goed beargumenteerde verklaring van hem.
De uitgenodigde spelers nemen daarom het toernooi  altijd ook zeer serieus.  Onverwacht was het feit dat zij in de voortuin speelden. Dit was noodzakelijk vanwege een brandalarm eerder die dag in de achtertuin . Niettemin bleven de deelnemers allemaal vol goede moed en arriveerden (bijna ) allemaal stipt op tijd om hun koude biertje in de voortuin mee te pikken. Ook wel het “inschaken” genoemd. Later op de avond , na de Indonische rijsttafel , zou pas het serieuze werk beginnen.

Grote afwezige deze editie was de kampioen van vorig jaar, Lendert van den Ouden. Hij had toegezegd om te komen , maar vanwege het ontbreken van voldoende startgeld verkoos hij op het laatste moment het Spatoernooi boven zijn eigen vertrouwde VAO.  Een heel groot gemis ! Ook John van de Laar was er vanwege Spaverplichtingen de tweede keer in successie niet bij. In de later welverdiende pauze na de 1e cyclus tijdens dit toernooi werd met 6 tegen 0 stemmen democratisch besloten hem niet meer uit te nodigen voor de 3e editie. 

Er werd gespeeld in een dubbelrondige zeskamp met het nieuwe speeltempo van de toekomst: 10 seconden en 5 minuten increment per zet + eventueel afbreken. Menno Brandenburg en Carel Vredenborg hadden hierop aangedrongen en het voorstel werd gehonoreerd door Uitenbroek. Het was een dermate succes dat een voorstel voor dit tempo naar de RSB zal gaan voor de externe competitie.

Na de 1e cyclus stonden Arjen en Arjan van der Leij aan kop met 4,5 uit 5.  Gevolgd door Hans en Carel met 2 en Herman en Menno met 1 punt. De tweede cyclus was Arjan al gauw de Giri van het toernooi en stond spoedig een paar punten los.
Uiteindelijk bleek deze bordenjongen uit Gouda de winnaar te zijn. Hij pakte 7,5 uit 10 gevolgd door Arjen “ Pxf2” Kouwenhoven met 6,5. Voorlaatste eindigden gezamenlijk Herman , Hans en Carel met 4,5 punt. Menno was zeer tevreden met 2,5 punt.  
Een mooi toernooi !

Geen opmerkingen: