zaterdag 17 september 2011

Derde sleept overwinning weg voor de poorten van de hel


We zouden het wel even doen, winnen van promovendus HWP 2…..
Het liep echter geheel anders. Het begon met een remise nadat mijn tegenstander en ik een aantal theorie zetjes op het bord hadden gebracht. Een aantal borden stond toen al erg goed en ik had hier en daar al een paar punten geteld. Invaller Gijsbert scoorde een punt na zijn tegenstander met een kleine combinatie in het late middenspel te hebben verschalkt.
Toen ging het echter al vrij snel mis. Arjen die een prima stelling opgebouwd had vanuit de opening verslikte zich waarop zijn tegenstander een venijnige counter plaatste en het resterende eindspel met ijzeren hand uitschoof. De standen op de andere borden kantelden toen ook enigszins. Cor had een goede stelling met een pion vóór zien verzanden in een remiseachtig toreneindspel. Invaller Ab had moeten toezien dat zijn tegenstander net naar een ongelijk loper eindspel had weten te vluchten. Nancy was in een slecht eindspel terecht gekomen waar ze een pion had moeten inleveren en bij Marc was er zelfs een stuk van het bord verdwenen waar hij dan nog wel 2 pionnen voor had maar er wel uitzichtloos uitzag.

Het enige lichtpuntje op dat moment was Filip die een zeer strakke partij speelde en in een winnend toren eindspel terechtgekomen was, dat hij dan ook vervolgens won.
Nancy verloor daarna en Ab moest in remise berusten. Stand 3-3, en alles hing af van wat Marc en Cor zouden doen, ik schatte ons in op een kleine nederlaag Cor remise en Marc een nul. Cor beloofde mij in de wandelgangen om nog een uiterste winstpoging te doen met als risico een nul te krijgen om zo ieder geval nog er een 4-4 uit te slepen. Marc vocht ondertussen als een leeuw en maakte het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk om het punt te cashen.
En wonderbaarlijk lukte dit! Toen zijn tegenstander iets te laks was en dacht te kunnen afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel kreeg hij het deksel op de neus en Marc verzilverde zo een zwaar bevochten remise!

En dan Cor… in een volledig dode stelling wist hij er dan toch nog iets uit te peuren, absolute klasse! Vol walging gaf zijn gedesillusioneerde tegenstander op wetende dat dit zijn teamnederlaag betekende.
Helden van de dag Marc en Cor! Een dreigende teamnederlaag om weten te zetten naar een overwinning is pure klasse!
Zodoende een mooie opening van het nieuwe schaakjaar, de volgende ronde is uit bij Promotie in Zoetermeer hopelijk hebben we dan weer dezelfde vechtersmentaliteit!

Lendert
(TL CE 3)

Meer foto's van het derde team van Marcel Dirks zijn hier te bekijken! 

Bekijk ook het verslag van HWP Haarlem, met analyses!

2 opmerkingen:

Si Tumbuk zei

Een magistrale Cor! Wederom, want bijvoorbeeld 2 jaar geleden tegen Bergen op Zoom gooide hij ook wegens de stand op het scorebord aan het einde van de middag nog de beuk erin. Prachtig om het gisteren in het werk te zien gaan.

Marc was ook geweldig en wist middels een pionnendoorbraak een remisemechanisme in de stelling te vlechten. Een heel mooi pat!

Anoniem zei

Lees ook het verslag van HWP 2

http://www.hwphaarlem.nl/extern/hwp2/verslagen/2335-hwp-2-net-niet

gr. Lendert