dinsdag 26 november 2019

Met schaken wint 010 tenminste wel

010 tegen 020, oftewel Charlois Europoort 1 tegen Caissa Amsterdam 1. Een heuse klassieker, vroeger vaak in de eerste klasse KNSB uitgevochten, maar afgelopen zaterdag in de Meesterklasse.
De uitslag (7.5-2.5) doet een walk-over vermoeden, maar niets is minder waar: op een gegeven moment vreesde teamleider Michel (en met hem vele anderen) dat het weleens een lastig verhaal zou kunnen worden. Gelukkig heeft het schaakteam uit Rotterdam-Zuid een stuk meer veerkracht dan die verwende slapjanussen van de voetbalclub, en mede daardoor gingen de Amsterdammers toch nog met een nederlaag naar huis.

Roger, al drie seizoenen op rij in bloedvorm, stampte met wit in razend tempo GM Hans Ree (2274) van het bord. Sommigen denken aan doping, maar ingewijden weten wel beter: sinds hij een vaste vriendin heeft, speelt hij de sterren van de hemel. Geen gezuip en gesnuif meer op vrijdagavond, maar gewoon braaf op de bank Grey's Anatomy kijken met een Radlertje 0.0 erbij.

Michel, wat minder in vorm, stond met zwart eerst heel goed tegen Michael Wunnink (2282), kwam daarna lichtelijk in paniek vertellen dat hij het verknald had, dit bleek vervolgens niet te kloppen, en uiteindelijk werd de vrede getekend.

Onze eigen Belgisch kampioen Daniel verloor met wit van IM Jasel Lopez (2427). Ik heb eerlijk gezegd geen moment de partij gevolgd, dus kan er ook niet zoveel zinnigs over zeggen. Wel duidelijk is dat Daniel nog niet de vorm van vorig seizoen te pakken heeft. Post IM/Belgisch kampioen dip?

Steven, die de vorige ronde nog zo mooi Nikolic opzij zette, moest nu het onderspit delven met zwart tegen GM Dimitri Reinderman (2558). Weer moet ik tot mijn schaamte bekennen dat ik vrij weinig van de partij heb gevolgd, maar een hoofdschuddende Steven na afloop geeft wellicht voldoende duidelijkheid over hoe de partij verliep.

Op de andere borden zag het er ook niet zo goed uit. Robin en Kambiz leken te gaan verliezen, en Zyon en Arben hadden het ook niet makkelijk. Gelukkig kwam toen iets naar boven wat Feyenoord dit seizoen (en al veel langer als je het mij vraag) zo erg mist: een beetje mannelijkheid.

Robin had met zwart zijn veel mindere (verloren?) stelling tegen IM Albert Blees (2334) omgeturnd tot een echt schwindle-paradijs, met kansen voor zowel wit als zwart. Robin bleek net wat handiger en haalde zelfs het volle punt binnen.

Kambiz stond tot heel laat in de partij nog zeer slecht/verloren, maar ook hij haalde met wit het punt binnen. Ik weet niet hoe exact, maar Kambiz kennende zal er wel geen idee achter gezeten hebben.

Ondergetekende had een relatief makkelijke middag met wit tegen Robert Kikkert (2253), onder andere veroorzaakt doordat zwart een pion weggaf. Het was weliswaar niet meteen verloren, maar echt heftige stormen hoefde de witspeler ook niet te doorstaan.

Zyon en Arben haalden beiden het volle punt binnen tegen respectievelijk Dennis Brouwer (2194) en Alje Hovenga (2271). Kambiz en Robin (de eerder genoemde schwindelaars) zaten met goedkeuring te kijken hoe Zyon zijn tegenstander in het eindspel een punt afhandig maakte.

Dan de laatste (en sterkste, al zal Steven het daar ongetwijfeld niet mee eens zijn) Belg tenslotte: Bart met wit tegen Arno Bezemer (2255). Wat leek op een snelle overwinning voor onze GM draaide uit op een hevig gevecht, waarin de klasse van de grootmeester uiteindelijk de doorslag gaf.

7.5-2.5 dus de eindstand. Geflatteerd, maar daar gaf na afloop werkelijk niemand om (behalve de gasten uit Amsterdam waarschijnlijk). Nog geen matchpunt verlies dit seizoen. Hopelijk blijft dit zo na de volgende ronde, al moeten we wellicht gaan scouten in Scandinaviƫ (of waar ligt Groningen ook alweer), tenzij de Belgen zin hebben in een urenlange autorit. Ach ja, als die watjes van Feyenoord 1 die busrit hebben overleefd, waarom zouden wij dat dan niet kunnen.

Julian van Overdam





2 opmerkingen:

Anoniem zei

Fantastisch resultaat!

V.Maes zei

Te betreuren dat er nog altijd geen partijen zijn...