dinsdag 26 juni 2012

NK Schaakvoetbal


Zondag was het dan zover, het NK schaakvoetbal. We waren met een grote ploeg, voor de helft uit Overdammen, Julian, Jan, vader Jan, oom Bart, oom Dennis en verder Roger, Maurice, Menno Brandenburg, John van de Laar en ik. Qua voetbal een redelijk homogeen team, qua schaken iets minder. In de eerste ronde, schaken, profiteerden we van de (nog) afwezigheid van de twee eerste borden van Purmerend, waaronder GM Reinderman: 6-2 een lekkere uitslag om mee te beginnen. Het voetbal was ondanks dat we wel een keer hadden geoefend nog wat onwennig, maar toch wisten we deze wedstrijd tegen Max Euwe II met 2-1 winst af te sluiten.  (jonge) Jan had veel last van zijn lies, een voorbode van meer fysiek ongemak, maar zelf kon hij uiteindelijk toch de hele dag door.
Daarna wachtte ons de derby tegen Ivoren Toren. Vanwege tekort aan spelers gaf Rick Lahaye simultaan op de eerste twee borden, wat tegen Roger en Julian toch een vrij kansloze missie bleek. Uiteindelijk werd het toch nog spannend en wist Arjan bij een 3,5-3,5 stand de winst binnen te slepen door bij 6sec tegen 4sec op de klok vanwege een onreglementaire zet (in schaak staan) de winst op te eisen. Het voetballen werd naarmate de dag vorderde beter, maar helaas wisten onze noorderburen 9 seconden voor tijd de 1-1 binnen te schieten. Wat volgde was nog een 6,5-1,5 schaakoverwinning en een 3-0 voetbaloverwinning in de poule, waarmee we ruimschoots eerste van de poule waren.
Op naar de knock-out fase. Tussentijds deden we nog een potje onderling, maar dan zul je net zien dat er wat mis gaat. Een hoog opstuiterende bal probeerde Arjan met zijn voet uit de lucht te plukken, maar dat had hij beter niet kunnen doen. Het schoot in zijn hamstring en voetballen zat er die dag niet meer in. Scoren met schaken dan maar, maar ook dat lukte nog maar ten dele. Ook Maurice en John kampten met fysieke problemen , maar dat uitte zich vooral na het toernooi, al strompelend van en naar de Griek in Gouda.
In de kwartfinale wachtte ons Apeldoorn, de nummer twee van een andere poule. We kwamen met schaken tekort, 5-3 maar wisten dit verschil met 2-0 voetbalwinst weg te poetsen. Penalties moesten de beslissing brengen. Dit was een spektakelstuk dat uiteindelijk na 6 penalties in ons voordeel werd beslist. Zuiver schieten helpt, maar dat hard schieten ook nuttig is bewees John door de beslissende bal vrij letterlijk met keeper en al het doel in te werken.
Met het bereiken van de halve finale was de koek wel op. Tegen Max Euwe I werd 6-2 en het zat er geen moment in dat we die achterstand konden goedmaken. Ook het voetballen verloren we nog met 1-0, maar met 4-4 gelijkspel bij schaken zou je zo’n wedstrijd wel iets anders zijn ingegaan. De strijd om de derde plaats tegen KC leverde een pijnlijke 5-0 voetbalnederlaag op en het schaken ging met 5-3 verloren.  De tegenstander van Julian schepte er genoegen in om een potremise stelling, waarin Julian onmogelijk een fout kon maken 200 zetten door te spelen en op die manier op tijd te winnen.  Aan de andere kant had Arjan een gelukje met een in de schoot geworpen kwaliteit.
De vierde plaats was een hele verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar ambitieus als we zijn gaan we voor het hoogste dus …we’ll be back. Een korte zomerstop en de eerste trainingen zijn alweer ingepland. Het geheel was toch wel geslaagd te noemen en werd afgesloten met een toetje (stuk taart), waarna de hoofdmaaltijd volgde bij de Griek.

Arjan van der Leij

2 opmerkingen:

Arjen zei

Mooi resultaat; en dat niet eens in de sterkste opstelling.

Anoniem zei

Haha, Arjen, moeite dat je buiten de basis stond:)