zondag 22 mei 2016

RSB seniorenkampioenschap in Spijkenisse (4 en 2 en 1 maakt 5)

Op de website van de RSB staan de eindstanden van dit rapidtoernooi voor ouderen, gelardeerd met de nodige foto’s. Dit jaar speelde ik voor het eerst mee in groep 2, voor de spelers met een rating onder de 1600-1650. En waar ik vorige jaren steeds meer aan de onderzijde van de ranglijst van groep 1 eindigde, mocht verwacht worden dat het in groep 2 beter zou gaan.

Ik won mijn eerste vier partijen, voornamelijk tegen zwakkere tegenstanders, en stond alleen aan kop. Daarna ontmoette ik de spelers die hoger in de rangorde staan, en de resultaten werden minder. Ik moest veel nadenken, en dat kost tijd. De tijdnood werd een vast onderdeel van mijn partijen. De partijen 5 en 6 werden remise. Zo had ik in de partij in ronde zes tegen Coen Dortmond, na verloren te hebben gestaan, nog 16 seconden over in een remisestand. Coen was zo sportief mijn remiseaanbod te accepteren…

Jammer genoeg verloor ik mijn laatste wedstrijd, anders had ik nog een hoofdprijs gewonnen. Nu moest ik berusten in een vierde plaats. De beloning was erg toepasselijk: een fles wijn met de naam “Avondrust”. Het was plezierig ons oud-lid Fritz Dueller tegen te komen. Hij scoorde 50 %, waar hij in vorige jaren vaak lager eindigde. Het verblijf bij Shah Mata doet hem kennelijk goed. Bovendien eindigde hij op plaats 15. En omdat 15 een veelvoud van 5 is, kon ik voor hem nòg een fles Avondrust meenemen.

De organisatie van een dergelijk toernooi is bij Spijkenisse in goede handen. De sfeer onder de oudere schakers is uitstekend. Winnen speelt niet zo’n grote rol meer (?). En dat schaken niet ongezond hoeft te zijn, bewees Koos Petiet, die met zijn 92 jaar de oudste deelnemer was. Ik miste deelnemers van Charlois Europoort, waar vroeger o.a. Giel Gerritse een trouwe gast was. Voor volgend jaar wil ik de leden van 60 jaar en ouder dringend uitnodigen ook eens mee te doen.

Gerrit Boer

Foto's: RSB Website

Geen opmerkingen: