woensdag 1 oktober 2014

HARD WERKEN EN EEN BEETJE GELUK

Het begon vlot voor ons derde tegen Voorschoten 2. Mijn tegenstander speelde de opening wel erg wild en hoewel ik hier en daar sterker had kunnen spelen, gaf hij na zestien zetten op. Het volgende punt kwam pas twee uur later. Jesus stond beter, maar nog lang niet gewonnen. Zijn tegenstander deed de zet die strategisch de beste was, maar die de dekking van een stuk blokkeerde. Ja, dat stuk sla je dan maar. 2-0. Filip bracht het standaardkwaliteitsoffer in de Siciliaan op c3. Zo standaard was het overigens niet, want wit had niet gerocheerd. En ondanks alle pogingen om de zaak te compliceren, liep het uit op een nederlaag. Andrzej maakte er 3-1 van. Mooie partij: initiatief, pionwinst, in het eindspel tegenstander opgerold.
En toen Angelique. Beetje druk op de stelling van de tegenstander, maar niets bijzonders. In tijdnood grote blunder die een stuk gaat verliezen. Angelique maakt er een toren van en de witte koningsstelling wordt opengereten. Eeuwig schaak? Na Df3+ kan de witte koning naar h4 of h2. H2 is inderdaad eeuwig schaak, h4 niet, maar mogelijk loopt de koning dan in een matnet. Met weinig tijd durft de witspeler het niet aan en berust in eeuwig schaak en zo komt Angelique toch aan de verdiende remise. 
Het winnende punt wordt gemaakt door Kresna. Tegenstander koningsaanval, Kresna laat zijn toren op f1 staan om de gevaarlijke loper op h3 kwijt te zijn. Zwart slaat niet. Het wordt superingewikkeld. Eindelijk wordt de toren toch geslagen, maar inmiddels heeft Kresna op de damevleugel twee verbonden vrijpionnen. Er is een slimme zet voor nodig (b7 in plaats van c7),
maar dan is de overwinning binnen.
Een zucht van verlichting, want Tjerk en Cor staat het water op de lippen. Maar ze houden het. Een fraaie prestatie van Tjerk aan bord 1. En ook Cor verdient alle lof. Zijn tegenstander, die er anders niet doorkwam, had een stuk voor drie pionnen geofferd. Maar Cor met uiterst subtiel spel wist de pionnen te blokkeren.
En zo gingen wij met een 5½-2½ overwinning naar huis. We hadden er hard voor gevochten.



Jaap.


(P.S. van Filip: ik had over het hoofd gezien dat Jaap mij gisteren dit verslag had gemaild, dit verklaart waarom u twee verslagen ziet)

Geen opmerkingen: