dinsdag 7 januari 2014

Eerste heeft patent op 8-2

Alweer voor de derde keer in vier ronden knsb-competitie heeft het Eerste geen spaan heel gelaten van zijn tegenstander. In de uitwedstrijd tegen Venlo werden de Limburgers op een 8-2 nederlaag getrakteerd.
Ondanks de locatie in ''the middle of nowhere'' was iedereen op tijd aanwezig. Door de afwezigheid van drie basisspelers (Roger, Ludovic en Clément) werden drie invallers nog net op tijd opgetrommeld: Erik van den Doel, John Leer en Ab Kamman. Dank gaat hierbij uit naar (naast uiteraard de invallers zelf) Filip Borst, de teamcaptain van het derde die een van zijn beste spelers beschikbaar stelde voor de kampioensaspiraties van het Eerste. Over denken aan het clubbelang gesproken.

Al kort nadat het startschot geklonken had, werd duidelijk dat de gereden 200 kilometers niet voor niets zouden zijn. Op geen enkel bord stond een CE'er slechter, terwijl op een aantal borden al een duidelijk Rotterdams voordeel te bespeuren was. Dit uitte zich dan ook al snel in een 2-0 voorsprong. Ondergetekende had met wit op bord vijf een zo grote materiële voorsprong op zijn tegenstander Henk van Gool (2155) dat laatstgenoemde snel besloot op te geven. Een paar seconden later besloot Michel's tegenstander op bord acht, Thomas Neuer (2079), hetzelfde te doen. Ook hij had een grote materiële achterstand op het moment van opgeven.
Na deze twee overwinningen bleef het scoreformulier een tijd lang onaangeroerd, maar opeens begonnen de punten binnen te stromen. Op bord drie had hoogst gerate invaller Erik weinig moeite met Rudi van Gool (2217). Laagst gerate invaller Ab Kamman kweet zich uitstekend van zijn taak door op bord tien te remiseren met Carsten Fehmer (2068). Waarschijnlijk had er zelfs nog wel meer ingezeten.
Op bord 1 boekte Mher een regelmatige overwinning op de speler met de hoogste rating van Venlo, Maarten Strijbos (2327). Laatstgenoemde kwam er eenvoudigweg niet aan te pas.
Op bord zes en twee vielen twee remises, maar afgezien van de uitslag hadden beide partijen weinig gemeen. Op bord zes remiseerde onze meest betrouwbare speler Valery na een regelmatige partij met Thijmen Smith (2210). Op bord twee viel dus hetzelfde resultaat, maar Stefan zich deze week nog regelmatig afvragen hoe het toch mis heeft kunnen gaan tegen Joep Nabuurs (2198). Vier (!) solide pionnen voorsprong, maar na een gemiste truc was een puntendeling het eindresultaat.
Met een 5.5-1.5 voorsprong waren de matchpunten inmiddels binnen. Voor de overkill werden uit de laatste drie partijen nog eens 2.5 bordpunt binnengehaald. Jan speelde een degelijke remise op bord vier tegen jeugdtalent Max Warmerdam (2029) en Arben won vrij gemakkelijk op bord zeven van Frans Mertens (1883). Als laatste bezig was superinvaller John Leer, die zijn invalbeurt op bord negen bekroonde met een dikverdiende zege op Peter Schoeber (2010).

Na deze gemakkelijke overwinning kon teamleider Michel op z'n gemak wachten op de overige uitslagen in klasse 1B. Na puntverlies van Paul Keres is de voorsprong van het Eerste inmiddels 2 matchpunten en 6.5 bordpunt op naaste achtervolger HWP Sas van Gent. Zeggen dat het Eerste goed op weg is, mag inmiddels gerust een cliché genoemd worden. Maar wanneer ook de volgende wedstrijd tegen subtopper Paul Keres een goed resultaat brengt, mag alvast voorzichtig worden gedroomd van het zo gewenste kampioenschap. Maar laten we daar maar nog niet op vooruitlopen.

Julian van Overdam


Viewer by ChessTempo

Kies andere partijen uit het uitklapmenu boven het bordje

Geen opmerkingen: