maandag 24 juli 2017

VAO, negen winnaars

Negen man staan hand in hand rond de tafel. Met elkaar verbonden kijken ze tegelijkertijd naar rechts en zeggen tegen het achterhoofd van hun buurman: "Je bent een fijne vent". Een mooie traditie die het onderling vertrouwen bevestigt dat aanstaande gebeurtenissen geheim blijven. Voor zover nodig natuurlijk.

Het VAO heeft niet voor niets de O van Open in de ietwat ongelukkig gekozen naam staan. Wederom niet in Vlaardingen, wel in een achtertuin, maar die was dicht. Niet dat een slot de vaoïsten tegenhoudt natuurlijk en soepeltjes nam Herman de schutting om de rest binnen te laten.
Daar verraste Lendert door zijn culinaire kant te laten zien met zorgvuldig uitgekozen Oude Tongense specialiteiten met bijpassend bierarrangement. Kenmerk van deze keuken is de totale afwezigheid van verse groenten. Tijdens de maaltijd schuwden de genoten de grote thema’s niet: politiek (Marianne Thieme), sociale omgeving (vaderschap), cultuur (Hausmagger), schaken (Kortsnoj, Aljechin, Panno).
Deelnemen is winnen en dus wonnen er negen. Neemt niet weg dat de schaakstukken op het bord kwamen. Niemand had ooit het bijprogramma in zijn eigen achtertuin gewonnen en zou Lendert dat wel kunnen? Nee, dat kon hij niet. Keizer Carel leidde halfweg, maar Arjan werd uiteindelijk toegezongen tijdens het Limennocello-ritueel. Kan er verder nog iets over het toernooi gezegd worden en de afterparty? Ja, maar dat gaan we niet doen.

Hans

 

Geen opmerkingen: