woensdag 24 december 2014

CE 5 in het kielzog

Vlak voor de Kerst, tegelijkertijd met het wapengekletter van Het Vierde, heeft CE 5 gedaan wat het moest doen: winnen van de reserves van Moerkapelle in het gelijknamige dorp. Een ruime winst van 2 1/2 - 5 1/2 op Moerkapelle 2

Deze overwinning was nodig om bij de top van de ranglijst aan te sluiten. Het eerste punt werd verdeeld tussen Menno Brandenburg en Kevin Bakker. Nadat laatstgenoemde niet had gekozen voor een koningsaanval met een oprukkende h-pion. De oe's en de a's waren niet van de lucht tijdens de post-mortem, maar gedurende partij zat er na de rustige voortzetting nauwelijks venijn in de partij.

Herman van Malde liet zwart komen en nadat de aanvalsstukken van zwart waren afgeruild en/of geneutraliseerd waren, tikte Herman de koningsstelling van zwart aan gruzelementen. Met forse materiaalwinst maakte hij het koel af. Een nieuwe reeks van overwinningen?

Piet Verheij speelde een sterke partij. Vanuit een goede stelling waren er volgens Piet verschillende manieren om te winnen. Piet koos voor de eenvoudigste. "Kwaliteit wint altijd", predikt de groenteboer van Pernis. En zo is het maar net.

Gerrit Boer speelde ook een prima pot. Prima openingsopzet, actief middenspel... Toen leek het paardeneindspel even in remise te verzanden, maar met wat actieve zetten met Paard en Koning trok hij het eindspel naar zich toe.

John van de Laar zorgde voor de vier punten, nadat hij ruim de tijd had genomen voor het remiseaanbod van zijn tegenstander. Lang genoeg twijfelen dwong hem in praktische zin de remise aan te nemen.

Daarna kreeg Henk Kootkar het lastig. Een dame en een paard infiltreerden zijn koningsstelling. Tegenstander Marcel de Haan voerde de druk op en kreeg steeds meer kansen richting Henk's Koning. Een sluwe tegenstoot van Henk met een heuse loktoren leek briljant, maar een tussenschaak zorgde voor zijn eerste verliespartij sinds lange tijd.

Invaller aan onze kant was Jan Hendrik Leopold. Naar verluidt hoopte Maarten Pilgram met offers de stelling te doorbreken maar het bleek in de praktijk onvoldoende. Jan Hendrik kon een vol punt bijschrijven. Prima gedaan! Dat is nog eens waardevol invallen.

De matchpunten waren binnen maar er voltrok zich nog een titanengevecht aan het eerste bord. Nadat Eduard Smits onder de aanvalsdruk vandaan kon komen en de dames geruild werden, sloeg Ron Droog Eduard's remiseaanbod af om hen nog tot het uiterste te dwingen in het eindspel. Eduard had de minste tijd en gaf een stuk weg. Niemand kon het meer bijhouden, maar het werd toch remise toen alle pionnen van het bord waren. Wat een pot!?

We kunnen in 2015 nog steeds naar boven kijken!


Moerkapelle 2           1642 - Charlois Europoort 5    1738 2½ - 5½
1. Ron Droog               1700 - Eduard Smits            1768 ½  - ½
2. Mart Jan Luteyn         1560 - John van de Laar        1775 ½  - ½
3. Christiaan Noorland     1736 - Herman van Malde        1817 0  - 1
4. Kevin Bakker            1636 - Menno Brandenburg       1782 ½  - ½
5. Marcel de Haan          1728 - Henk Kootkar            1682 1  - 0
6. Ad Voerman              1663 - Piet Verheij            1778 0  - 1
7. Jan Blok                1536 - Gerrit Boer             1674 0  - 1
8. Maarten Pilgram         1575 - Jan Hendrik Leopold     1626 0  - 1


De beste wensen van:
Eduard Smits,
teamleider Charlois Europoort 5

Geen opmerkingen: