zondag 3 juli 2011

Marco Kirana fabuleus tijdens active chess

Vrijdagavond jl. werd het seizoen feestelijk besloten met een active chesstoernooi. Voor degenen die de vorige berichten gemist hebben: dit is een toernooi waarbij per ronde iedere deelnemer aan 4 borden simultaan speelt tegen een andere deelnemer.
Marco Kirana wist vlak voor aanvang ook niet zo goed waar hij aan begon, maar hij bleek spectaculair getalenteerd te zijn voor deze vorm van schaak! Hij was overigens niet de enige, want -en eigenlijk zal het niemand meer verrassen- ook de andere talenten van het jeugdteam dat dit jaar Nederlands kampioen werd, bleken geweldig sterk.
In de voorronden werd ieder van hen nummer één in de poule, waarbij cracks als John van Baarle en John Leer zonder pardon aan de kant werden gezet. Ook anderen die aanleg bleken te hebben voor deze spelvorm, zoals Arjan vd Leij en Kresna Soerjadi, bleken niet opgewassen tegen de leden van het kampioensteam en de enige die het hoofd kon bieden aan het jeugdgeweld was Lendert vd Ouden, die gelijk wist te spelen tegen Julian en de halve finale miste op bordpunten. Lendert verdient derhalve een eervolle vermelding.
De andere eervolle vermelding gaat naar Tjerk Tinga, die met sterk spel ondergetekende wist te verslaan. Samen zaten we overigens in de poule met Roger Meng en ik moet zeggen dat je alleen door tegen hem te spelen kunt gewaarworden hoe sterk hij daadwerkelijk is. Men voelt zich continu met aanvankelijk zachte, maar geleideljik steeds dwingender wordende hand onder druk gezet en er is, althans voor gewone stervelingen, geen mogelijkheid om eronder uit te komen.
Maar zelfs deze geweldig spelende koele kikker wist het toernooi niet op zijn naam te schrijven. Eerst versloeg hij in de halve finale Jan jr. in een afgetekende strijd, terwijl Marco zijn surplus aan kansen benutte in de andere halve finale tegen Julian, maar nadien moest ook hij zijn meerdere erkennen in Marco.
De finale werd door bijna alle aanwezigen gevolgd en wat we zagen was een indrukwekkende vloed van creatieve ideeën van beide talenten. Het is onvoorstelbaar hoe snel deze jongens de mogelijke ideeën in de stellingen zien en hoe rap ze tactische problemen doorgronden. In de voorronden en halve finales was a duidelijk dat ze veel minder tijd nodig hebben dan hun tegenstanders, maar in de finale was Marco zelfs sneller dan Roger. Men kreeg de indruk dat hij voor het uitrekenen van de meest ingewikkelde offers nog geen kwart seconde nodig heeft. Geleidelijk wist hij de druk op Roger te verhogen en laatstgenoemde tot capitulatie te dwingen.
Het is een enorm geschenk dat onze club volgend jaar in de eerste klasse mag spelen, maar anderzijds kan men zeggen dat het ook zeer welkom zal zijn voor onze vier talenten. Eén ding is volstrekt duidelijk: CE 1 zal met dit arsenaal zijn mannetje staan en niet allen dat: als men ziet hoe snel deze talenten zich ontwikkelen, dan voorspel ik dat ze voor nog veel meer plezier gaan zorgen dan ze ons tijdens dit toernooi hebben bezorgd!

Geen opmerkingen: