dinsdag 25 mei 2010

Elders spelen

Peter Kemner heeft natuurlijk principieel het grootste gelijk, als hij stelt dat partijen uit de interne competitie op de clubavond en niet elders en op een andere tijd gespeeld moeten worden.

Maar in de praktijk is dat niet zo eenvoudig te verwezenlijken en ik vrees dat we hier te maken hebben met een structureel probleem. Een luxe-probleem, want als we niet zo sterk waren en speciaal als we niet zo sterke jeugd hadden, hadden we het niet. Laat mij het uitleggen:

Ons seizoen loopt van september tot mei. Drie kwartalen, dat is 3 x 13 = 39 vrijdagen voor de interne competitie.

Daar vallen vanaf: een vrijdag in september voor de jaarvergadering en een vrijdag in mei, als het zomertoernooi begint. Rest 37.

Verder een feestavond in december en 1 of 2 dagen kerstvakantie, het laatste als 24 en 25 december op een vrijdag vallen. Rest 34 of 35.

Vele spelers spelen niet op vrijdag, als ze de zaterdag daarop moeten spelen voor de externe competitie. Dat is 9 maal. Rest 25 of 26.

De topspelers komen uit in de bekerwedstrijden. Dit jaar bereikten wij de poule-finale. De kans dat wij volgend jaar ook lang in de race blijven, is lang niet uitgesloten. Reken 2 of 3 vrijdagen. Rest voor hen 23 dagen.

Voor de jeugd – en twee van onze topspelers horen daartoe – zijn er speciale wedstrijden, toernooien en trainingen die ook wel eens op vrijdagavond vallen.

Dan zijn er toernooien – en niet alleen het Corus – waar op vrijdag wordt gespeeld.

Een enkele keer moet men afzeggen wegens zijn werk, wegens familieomstandigheden, wegens ziekte.

En dan komt het ook een enkele keer voor, dat men de oneven speler is van zijn groep en geen tegenstander heeft.

Op die manier wordt het voor sommige spelers een hele, zo niet onmogelijke toer om voldoende vrijdagavonden voor de interne competitie vrij te houden.

Wat is er aan te doen? Weinig, als wij het systeem van gesloten groepen willen handhaven en dat is naar mijn mening het beste systeem dat er is. Het enige wat ik zie, is het maximum aantal deelnemers aan groep 1 te stellen op 16 en zo het aantal te spelen partijen tot 15 te beperken. Het bezwaar van vroeger dat op die manier een paar spelers van eerste-groepsterkte groep 2 zouden domineren, geldt niet meer. Als we zien wie komend jaar in groep 2 zullen uitkomen: meer dan de helft is van die sterkte.

Maar als iemand iets beters weet: ik houd me aanbevolen!

Jaap Staal.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Als het seizoen van september tot mei loopt, is er dus nog ruimte in mei, juni, juli en juli en augustus.

Anoniem zei

Zeker nu er geen zomertoernooi komt. Ik zie geen enkele aankondiging op deze site.

Anoniem zei

tja maar bij dat RSR lukt het wel.........

Anoniem zei

Een halve verstaander heeft aan deze woorden genoeg: allemaal aanmelden bij RSR, dan is dit probleem gauw voorbij :)

Anoniem zei

extern zwak