maandag 6 oktober 2008

Eraan voor de moeite…..

Het wordt alsmaar drukker en gezelliger op de clubavond. De barinkomsten vliegen omhoog, en de externe teams brengen karrenvrachten aan bordpunten binnen. Nu mocht het vierde team een wel heel gewillige dame over de knie leggen en met rode koontjes terug naar Dordrecht sturen (7-1!).

Ook in de interne werd een flink aantal partijen afgewerkt. In groep 1 heeft nu vrijwel iedereen een streepje achter zijn naam; alleen Arjen Kouwenhoven is nog niet in het strijdperk getreden. Toch viel er veel te genieten, althans voor de objectieve toeschouwer.

Laten we beginnen met de koploper van vorige week, want dat zal wel de laatste keer zijn geweest dat we dat hebben kunnen melden… Carel Vredenborg speelde tegen Gijsbert Kamerman, en werd vrijwel geruisloos van het bord gespeeld. Een nogal dubieuze openingsopzet werd door Gijsbert feilloos en overtuigend weerlegd. De webmaster zal wel weer met genoegen de partij toevoegen, en het zou me niet verbazen als ook deze mislukking pontificaal op de website van de RSB wordt vermeld. Gijsbert springt hiermee naar de top van het klassement, en Carel valt terug in de voor hem welbekende middenmoot.

De nieuwe koploper is – nogal verrassend – Jan van Overdam junior. Hij versloeg, nota bene met zwart, de anders zo solide Ben Boog. Ben begon nu ook weer geheel tegen zijn natuur in bijzonder agressief, en het leek of hij Jan junior onder de voet zou lopen. Maar afmaken schijnt niet Ben’s sterkste punt te zijn; Jan bleef overeind en mocht aan het eind zelfs het punt bijschrijven. Samen met de eerdere overwinning op Hans Uitenbroek stelt Jan zich nadrukkelijk kandidaat om hoog te eindigen. Waar hebben we dat meer gezien.

Hans zelf herstelde zich van de eerdere nederlaag door een overwinning op Arjan van der Leij. Hans terug in de middenmoot, en Arjan heeft inmiddels wel gemerkt dat groep 1 bij Charlois Europoort geen watjescompetitie is.

Ton Dulk en Julian van Overdam speelden hun eerste partij. Julian won, en Ton mag komende vrijdag uitzien naar de volgende moeilijke confrontatie. Dick de Wit speelde weer eens remise, ondanks een zeer provocerende opening van Peter Kemner, maar kijkend naar het programma voor vrijdag onthouden we ons deze keer maar van commentaar op de uitslag van deze spannende partij.

Tenslotte spaarde Cor de Wit zijn krachten voor het schaakspektakel in Pendrecht van afgelopen zaterdag. Tegenstander Filip Borst was allang blij met zo’n goedkoop halfje.

Dan maar door naar groep 2. Hier wil de echte strijd maar niet ontbranden. Vanwege het optreden van het vierde team waren veel toppers bezig hun punt op een extern bord te behalen, en wat er overbleef kon niet echt bekoren. Remises tussen Gerrit Boer en Jesus Canedo; tussen Adri Jumelet en Hans van Calmthout; en tussen Marcel Dirks en André Coenen, wat valt daar nu over te zeggen? Tja, dan blijft er alleen de partij tussen Sophia Thoma en Sascha Ottenhof over. Sophia won, en bewees daarmee dat zij volwaardig in deze groep kan meedraaien, terwijl Sascha op dit moment de Ben Boog van groep 2 is.

Komende vrijdag de honderdtachtigste confrontatie tussen John van de Laar en Herman van Malde. Zal de comfortabele voorsprong van 1 ratingpunt Herman voldoende vertrouwen geven om John te verslaan en hem ook in de interne achter zich te laten?



Carel Vredenborg

Geen opmerkingen: