vrijdag 16 augustus 2024

Gentleman

Jaap Staal een icoon is niet meer. Ons erelid is helaas op 91 jarige leeftijd overleden.

Jaap heeft het schaken van zijn vader geleerd las ik ergens. In Amsterdam waar  hij in 1950  jeugdkampioen werd.  Zelf leerde ik Jaap wat beter kennen toen ik lid werd van Charlois Europoort

Een grootheid kampioen in 1963/1964  en 1965/1966 Speelde natuurlijk in het eerste dat 2 maal kampioen van Nederland werd. Een sterke correspondentiemeester waar hij kampioen van Nederland was in 1963.

Jaap als teamspeler daar kon je altijd op rekenen. Eenmaal speelden we een wedstrijd in Dordrecht en Jaap was er niet, vijf minuten voor tijd verving ik hem door de klaarstaande vervanger. Een minuut later stapte Jaap de speelzaal in. Teleurgesteld dat ik hem vervangen had, hij zei dat ik had kunnen weten dat hij er zou zijn, hij was er immers altijd.

In 2019 speelden we een uitwedstrijd in Almere, een goede vervanger in deze wedstrijd die om het kampioenschap ging was niet te vinden. Jaap die naar Eerbeek was verhuisd was bereid om in te vallen.

Een hele wereld reis ik eerst naar Eerbeek, toen samen naar Almere en daarna weer terug. Jaap verloor na een interessante opening. Na de partij werd er uiteraard met de tegenstander en vaak ook met anderen zoals John Leer  de partij bekeken.

Jaap schreef stukjes o.a. over schaken. Hij was hier een grootmeester in. Ons clubblad de Triomfator kon op hem rekenen. Hij schreef ook een kinderboek :" De dief van Minisolo" en zelfs een Haiku.

Vaak als hij meereed naar een wedstrijd hadden we het over geschiedenis veel onderwerpen hadden zijn warme belangstelling. Erudiet was Jaap.

Vooral was Jaap een warm mens . Het beeld van Jaap tevreden met een sigaar achter het schaakbord blijft bij.

Ik zelf ben niet goed in dit soort stukjes schrijven. IK hoop echter der gereageerd gaat worden en mensen wat herinneringen delen in het commentaar.


Cor de Wit

Voorzitter 



zondag 11 augustus 2024

Jaap Staal overleden.


Cor de Wit